Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
02:03 25 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Apariție insolită Cu velomobilul pe faleza Cazinoului din Constanța. Un tur al Europei aparte. Liderul din Suntrip a venit pe litoral

ro

29 Jun, 2021 00:00 3428 Marime text

 
  • Emil Bărbuț participă la Suntrip, turul de ciclism al Europei cu biciclete dotate cu panouri solare.
  • Pe traseu sunt cinci checkpointuri obligatorii, la Riga, Constanța, Passo Stelvio, Pico Veleta, Porto și Lyon.
  • În momentul sosirii la Constanța, Emil Bărbuț era pe locul întâi în clasament, după ce, o perioadă bună, a fost al doilea în ierarhia turului.
 
Apariție insolită, luni, pe faleza Cazinoului din Constanța, un velomobil condus de un participant la Suntrip, turul de ciclism al Europei cu biciclete dotate cu panouri solare. Este vorba de un băcăuan stabilit în Anglia, Emil Bărbuț, care, pe traseul său, a ajuns și la Constanța, unul dintre orașele străbătute.
 
La Suntrip concurează 34 de rutieri, care străbat 33 de țări, însumând în jur de 10.000 de kilometri, pentru o perioadă între 30 și 90 de zile. Pe traseu sunt cinci checkpointuri obligatorii, la Riga, Constanța, Passo Stelvio, Pico Veleta, Porto și Lyon. În momentul sosirii la Constanța, Emil Bărbuț era pe locul întâi în clasament, după ce, o perioadă bună, a fost al doilea în ierarhia turului. El a demarat întrecerea de la Bruxelles, în urmă cu zece zile.

 

Constanța, cel mai animat oraș



„Nu credeam că voi face așa ceva vreodată. Dar mi-am făcut curaj, m-am pregătit și am început. Am mers mult mai bine decât m-aș fi așteptat, bifând mai mulți kilometri decât estimam. M-au ajutat picioarele, dar și soarele. Mi-e dor de casă și de familie. Mă bucur că ieri (n.r. duminică) am reușit să trec pe la părinții mei din Bacău. Să fiu la Constanța îmi dă o grămadă de energie, voi avea nevoie. Constanța e foarte animată, cel mai animat oraș din tot turul, se vede energia imediat ce intri“, a declarat Emil Bărbuț, un băcăuan stabilit în Anglia.

 

Mijloc de deplasare asemănător cu bicicleta



 
Potrivit Wikipedia, velomobilul, cel pe care îl folosește în Suntrip, „este un mijloc de deplasare asemănător cu bicicleta tradițională, fiind o generalizare (modificare) a acesteia. Poate avea două, trei (triciclu) sau chiar patru roți (cvadriciclu). În cazul velomobilelor cu două roți e vorba de biciclete cu poziție joasă a șeii numite recumbente, iar în celelalte cazuri sunt tri(cvadri)cicluri recumbente. Aceste policicluri modificate au un înveliș (aerodinamic) care le permite micșorarea rezistenței aerodinamice la înaintare“.


 

S-a pregătit un an



„Am plecat din țară acum mulți ani. Am plecat la facultate în Italia, iar de atunci sunt în străinătate. Momentan, locuiesc în Anglia. M-a interest idea de Suntrip din anii trecuți, iar când am aflat că, în acest an, se face în Europa mi s-a părut o idee și mai bună. Cum Marea Britanie este ieșită din Uniunea Europeană, acest tur mi-a oferit ocazia de a explora Uniunea Europeană și Europa, cu atât mai mult cu cât nu necesită niciun fel de zbor. Am început să mă pregătesc în urmă cu aproximativ un an. Am cumpărat acest vehicul, velomobil, care e foarte interesant. Majoritatea se fabrică în România, e o fabrică aici. E din fibră de carbon, e foarte ușor, baza în jur de 30 de kilograme. Forma aerodinamică te poate duce la viteze mai mari, nu foarte mari, dar suficiente cât să-ți dea un avantaj față de ceilalți rutieri, care folosesc biciclete normale. Viteza maximă e irelevantă, că e la vale, media fiind de aproximativ 35 de kilometri pe oră“, a menționat Emil Bărbuț, care, până acum în tur, a parcurs maximum 465 kilometri într-o zi.

 

Mânca multe dulciuri ca să aibă energie



Competitorul originar din Bacău a luat în calcul în cadrul competiției și să nu beneficieze de vreme însorită, pentru panourile solare, pregătindu-se și pentru o asemenea variantă. Însă nu a fost cazul. „M-am pregătit să nu mă bazez foarte mult pe energia solară. Însă a fost o surpriză că vremea a fost însorită și am avut multă energie. Când nu era soare ori ploua, am împins cu picioarele, mâncam foarte multe dulciuri ca să am energie. A fost vreme foarte bună, sunt recunoscător pentru aceasta. În rest, pedalezi, e ca o bicicletă“, a punctat rutierul.

 

Impresionat de Bucovina și Polonia



Acesta a fost impresionat foarte tare, pe traseu, de Bucovina și de peisajele din Polonia. „Știam că Bucovina e frumoasă, dar nu-mi imaginam că e atât de frumoasă. Apoi m-a impresionat Polonia. Într-adevăr, e foarte plată, dar are multe păduri, iar oamenii sunt prietenoși. A fost o experiență foarte bună până acum. Am fost în mijlocul naturii și toată panorama am luat-o cu mine. Până acum, am parcurs vreo 4.000 de kilometri, de la Bruxelles, primul checkpoint în Riga, iar la Constanța al doilea. Următorul e în Spania. Vreau să mă mențin pe locul întâi. Nu pot prevedea ce se va întâmpla, dar îmi doresc aceasta. Suntem 34 de concurenți, iar presiunea e mare. Aș putea să mă relaxez, dar nu pot, că sunt ceilalți din spate. Am fost pe locul doi mai mult timp, acum sunt pe prima poziție“, a mai spus Emil Bărbuț.   

 

În Germania, destul de periculos



Până acum în cursă, românul nu a avut parte de vreun accident ori de vreun eveniment neprevăzut. „Am fost norocos, niciun accident până acum. Am avut probleme puțin în Germania, unde e destul de periculos, mult mai periculos decât în alte părți să mergi pe bicicletă. Oamenii sunt captivați de viața lor și nu prea se uită în jur. Unii dintre colegi au avut accidente în Germania și au fost nevoiți să abandoneze. Am rămas surprins că România și Polonia nu sunt atât de periculoase ca țările din vest“, a precizat Emil Bărbuț.
 
PRECIZĂRI:
 
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
 
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.
 
Sursa foto: ZIUA de Constanța
 
Citește și:

Emil Bărbuț, participant la turul de ciclism al Europei cu biciclete dotate cu panouri solare, a ajuns la Constanța (video)
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii