Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
01:21 27 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Acum 18 ani Farul Constanța, victorie în deplasare cu Rapid. Florin Lungu a înscris cel mai frumos gol al său în Liga 1 (GALERIE FOTO)

ro

04 Mar, 2022 00:00 3437 Marime text

Florin Lungu, pe stadionul „Gheorghe Hagi“ din Constanța
 
  • Florin Lungu este un produs al centrului de copii și juniori al Farului Constanța, ulterior jucând și la echipa mare.
  • Fostul fotbalist a evoluat în tricoul alb-albastru în perioadele 1998-1999 și 2001-2008.
  • Florin s-a numărat printre jucătorii Farului din anii 2000 care au adus rezultate importante pe litoral.
 
Unul dintre cei mai buni mijlocași ai Farului Constanța din anii 2000, om de bază în acea echipă redutabilă care juca finala Cupei României, se clasa pe locul cinci în campionat, dar evolua și Cupa UEFA-Intertoto, Florin Lungu este un produs al centrului de copii și juniori al grupării de pe litoral și este alături de echipă de la o vârstă fragedă.
 
„Pentru mine, echipa Farul reprezintă foarte mult, având în vedere că sunt pe stadion de pe la doi ani și jumătate - trei ani. Am prins și liga a doua, atunci cu promovarea cu Brăila, apoi am și ajuns să joc la această formație. Practic, a fost un vis împlinit. Țin minte că veneam la toate meciurile Farului, iar, de multe ori, săream gardurile și asistam și la antrenamente, care se țineau pe terenul doi“, a spus Florin Lungu, la emisiunea „Față în față cu istoria“ de la Farul TV.
 
Foștii colegi de la juniori
 
Fostul jucător a evoluat în tricoul alb-albastru al seniorilor în perioadele 1998-1999 și 2001-2008. A început fotbalul la Farul cu antrenorul Sevastian Iovănescu, iar grupa sa a încheiat junioratul cu Constantin Tâlvescu, cel care i-a preluat pe tinerii fotbaliști când aceștia aveau 13 ani. „Am venit la Farul înainte de Revoluție, în 1989, la Sevastian Iovănescu. Am prins un grup foarte unit și frumos și foarte mulți dintre noi am terminat junioratul, dar cu Constantin Tâlvescu, cel care ne-a preluat la vârsta de 13 ani“, a arătat Florin Lungu, potrivit sursei citate. Printre colegii săi de la juniori s-au numărat Ștefan Ciobanu, Sorin Mocanu, Cristian Mihăilă, George Pitu, Ionuț Tudoran sau Adrian Senin (venit mai târziu la Farul), cu unii dintre aceștia Florin fiind apoi coleg și la echipa mare. „Am avut rezultate bune și la juniori. Când s-a schimbat sistemul de vârstă, noi, cei născuți în 1980, am avut șansa să jucăm și la o grupă mai mare, și la grupa noastră. În weekend, aveam meci în fiecare zi, ceea ce ne-a ajutat foarte mult“, a mai spus fostul farist, ajuns la 41 de ani.
 
Emoții mari
 
Florin Lungu a debutat în Liga 1 la 18 ani, pe 29 august 1998, în meciul CSM Reșița - Farul 3-2. „Am avut emoții foarte mari. Atunci jucam atacant și l-am schimbat pe Petre Grigoraș. Ghinionul a fost că am luat gol la ultima fază, am pierdut cu 3-2, iar debutul a fost cam umbrit. Când m-am întors la Farul, în 2001, am găsit un grup deosebit. Practic, an de an veneau foarte puțini jucători, iar grupul rămânea cam același. Efectivul a fost format încă de când echipa era în Divizia B, eu atunci am jucat contra lor, eram la Midia Năvodari. Atmosfera era foarte frumoasă, dovadă că au și apărut rezultatele“, a menționat Florin Lungu, cel care s-a consacrat ca mijlocaș central.
 
Campioana provinciei
 
Florin s-a numărat printre jucătorii Farului din anii 2000 care au adus rezultate importante pe litoral. „Tot sezonul 2004/2005 a fost unul bun pentru noi, am fost declarată pe baza rezultatelor cea mai bună echipă a provinciei. Am terminat pe locul cinci în campionat, după cele patru echipe bucureștene (n.r. Steaua, Dinamo, Rapid și FC Național) și la o diferență de șapte puncte de locul șase. Un an bun, pe care din păcate nu am reușit să-l finalizăm cu câștigarea unui trofeu, în Cupa României, ar fi fost și primul trofeu în vitrina Farului. Echipa din anii 2000 ar face față acum rigorilor primei ligi. Atmosfera era superbă în tribune, mai ales când jucam cu echipele mari. O simțeam încă de pe tunel, înainte să ieșim la încălzire. Vuia tot stadionul. În sezonul următor, 2005/2006, să nu uităm că am fost în semifinalele Cupei, la un pas să jucăm iarăși finala“, își amintește Florin.
 
„La 2-0, nu se știe ce se putea întâmpla“
 
În Cupa UEFA - Intertoto, acesta a jucat doar în returul cu echipa franceză Auxerre, de la Constanța (1-0 pentru Farul, după ce „marinarii“ cedaseră cu 1-4 în prima partidă). „Eu venisem după o accidentare, iar în Cupa UEFA - Intertoto am prins doar returul cu Auxerre. În acel meci, la 1-0 Guriță a avut o ocazie foarte mare, bară. La 2-0, nu se știe ce se putea întâmpla, mai ales că aveam publicul în spatele nostru“, a punctat Florin, care a marcat de zece ori în prima ligă, iar cel mai frumos dintre acestea crede că e cel dintr-un meci cu Rapid. „Am două goluri contra echipei din Giulești, unul la o înfrângere pe teren propriu cu 1-2 și unul la o victorie cu 3-2 în Giulești, când am luat mingea de pe la vreo 40 de metri de poarta lor și am înscris pe colțul scurt, și cu ajutorul lui Dolha, recunosc. Acesta e cel mai frumos al meu“, a menționat fostul jucător.
 
Acel meci Rapid - Farul 2-3 s-a jucat în aprilie 2004, iar golurile au fost înscrise de Cr. Bălașa (3), Fl. Lungu (33), Cristocea (45), respectiv Godfroid (41) și R. Niță (90). Farul a jucat cu: G. Curcă - I. Bălan, I. Barbu, Șchiopu, Onuț, Pașcovici, Cr. Bălașa (66 R. Oprea), Senin, Fl. Lungu, Cristocea (73 Doicaru), Bălțoi (46 Guriță). Rapid i-a avut în teren pe: Dolha - Cr. Irimia (20 C. Buta), Galamaz, Perjă, V. Bordeanu, Bădoi (70 C. Vasilache), Ziyati, Godfroid (51 Ilyeș), V. Negru, R. Niță, S. Ilie.   
 
Chemat și la România B
 
Cu mai multe selecții la loturile de junior ale României, Florin Lungu a fost convocat o data și la echipa B tricoloră. „A fost de conjunctură. Erau turnee în Cipru în acea perioadă, România a jucat cu echipa de bază la primele meciuri, iar apoi stranierii au plecat, rămânând selecționata B. S-a accidentat însă un jucător și am fost chemat de urgență din cantonamentul Farului“, a povestit Florin.
 
O accidentare și trei operații
 
Acestuia i-a grăbit retragerea din activitatea de fotbalist o accdeinatre suferită la 26 de an. „În următorii doi ani și ceva, am trecut prin trei operații destul de dificile și nu am mai reușit să revin la nivelul anterior. Practic, acea accidentare din 2006 mi-a pus capăt carierei. Am carnet de antrenor, dar în momentul în care am venit la stadion, erau altele vremurile aici, eu nu cunoșteam pe nimeni de la Farul, nimeni de la Farul nu mă cunoștea pe mine și am preferat să încerc să fac și altceva. Apoi, am activat în staff, pe partea de organizare, dând curs cu plăcere ofertei lui Tibi Curt de a mă alătura echipei lui. Din păcate, era o perioadă în care stabilitatea era prezentă, nu se știa se se întâmplă în sezonul următor și a trebuit să-mi caut un alt drum“, a punctat Florin Lungu. 
 
Cel mai bun lucru 
 
Acesta crede că unirea din vara anului trecut e cel mai bun lucru care i se putea întâmpla Farului. „Acum așteptăm și un nou stadion, care sperăm să fie la fel de plin ca în perioiada în care jucam noi. Sperăm să-l vedem cât mai curând, măcar să se înceapă construcția“, a mai spus fostul fotbalist, la Farul TV.
 
PRECIZĂRI:
 
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
 
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.
 
Sursa foto: ZIUA de Constanța și capturi Farul TV
 
Citește și: 
 
UPDATE. Constanța
Farul Old-boys a învins România Old-boys la Trofeul „Dumitru Antonescu“ (GALERIE FOTO)

 
Tort special
Fostul jucător al FC Farul Florin Lungu a ajuns la 40 de ani. Moment aniversar alături de prieteni (galerie foto)

 
„Ce trupă frumoasă!“
Întâlnire, în Mamaia, a mai multor foşti fotbalişti ai FC Farul
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii