Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
14:25 20 05 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Viata mizera

ro

27 May, 2002 00:00 1152 Marime text

O familie de sase persoane traieste intr-o singura incapere

Cea care duce greul gospodariei este Florenta Iftimie * Concubinul ei lipseste luni intregi de acasa si nu contribuie cu bani la intretinerea familiei * Unul dintre cei patru copii a fost facut de Vasile cu o alta femeie, iar Florenta a acceptat sa il creasca * Singura sursa sigura de venit a familiei o reprezinta alocatiile copiilor * Desi nu au bani de carti si caiete, femeia insista ca fiica ei sa nu se lase de scoala * Vecinii declara ca Florenta este harnica si copiii sunt cuminti, dar sunt nemultumiti de accesele de violenta ale lui Vasile

Pe strada Tractorului, intr-una din asa-numitele "locuinte en gros" din cartierul Km 4-5, locuieste o familie alcatuita din sase persoane. Cea care duce greul gospodariei este Florenta Iftimie, intrucat Vasile Dascalu, cel cu care traieste in concubinaj de 11 ani, are lungi perioade in care lipseste de acasa si nu contribuie cu bani la sprijinirea familiei. Cei doi au impreuna patru copii, trei fete si un baiat. Cea mai mare, Ionela, are 10 ani, iar ultima nascuta, Madalina, este in varsta de numai un an si jumatate. Cealalta fata, Diana, are sase ani, iar baiatul, cinci. De fapt, cei doi au impreuna numai fetele, baiatul fiind numai al lui Vasile, facut in urma unei aventuri cu o femeie pe care nu a mai vazut-o niciodata dupa ce i-a lasat copilul sa il creasca. Florenta a fost de acord sa creasca si copilul lui Vasile, spunand ca unde mananca trei copii, mai poate manca unul. Femeia nu are un serviciu stabil, mai lucreaza din cand in cand cu ziua pe unde apuca in schimbul catorva zeci de mii de lei. Singura sursa sigura de venit a familiei o constituie alocatiile copiilor, din cauza ca Vasile nu aduce bani in casa. Barbatul este gropar, angajat la SC Clares SRL si castiga destul de bine, insa cea mai mare parte a banilor se duce pe bautura si pe femei.

Viata amara

Timp de cateva luni, Florenta a fost nevoita sa se descurce cum a putut, de una singura, pentru ca Vasile a parasit-o si s-a mutat cu o alta femeie, din Ovidiu. Aceasta era vaduva si avea, la randul ei, trei copii, dar, dupa cateva luni, Vasile s-a plictisit de ea si s-a intors la Florenta. Femeia s-a bucurat ca i s-a intors barbatul, sperand ca astfel ii va fi si ei mai usor, insa Vasile nu a putut renunta la bautura si in fiecare seara venea beat acasa si facea scandal. De obicei, isi lua la bataie familia si distrugea tot ce ii cadea in mana. De cele mai multe ori nu se potolea decat dupa interventia vecinilor care veneau sa o scoata pe Florenta din mainile lui. Conform celor declarate de femeie, acest lucru nu o deranjeaza prea tare, caci nu i se pare iesit din comun faptul ca mananca bataie: "Si la mine acasa, tata o batea pe mama si m-am obisnuit. Mai rau este ca femeia din Ovidiu, Maricica o cheama, ii tine calea lui Vasile si incearca sa il faca sa se intoarca la ea. Mai bine sa ma bata, dar sa ramana la mine", spune ea. Fata cea mai mare este in clasa a treia. Desi nu au bani de carti si caiete, Florenta insista ca Ionela sa nu se lase de scoala si este hotarata ca in toamna sa o dea la scoala si pe Diana. "Sa invete carte, ca poate le-o fi mai bine decat imi este mie", afirma femeia de cate ori venea vorba de scoala. Cele sase persoane locuiesc intr-o singura camera si nu au la dispozitie decat un pat. In unul din colturile incaperii, asezat pe o cutie de carton, este un televizor alb negru, care reprezinta obiectul cel mai valoros al familiei si singura sursa de distractie. Vecinii declara ca Florenta este harnica si copiii sunt cuminti, dar sunt nemultumiti de accesele de violenta ale lui Vasile. De multe ori, chiar proprietarul imobilului, Nea Mitica, a fost nevoit sa intervina pentru a-l linisti pe scandalagiu. In general, insa, Florenta se declara multumita de viata ei. Este fericita ca are copii cuminti, spunand ca, daca au sanatate, pot trece peste toate greutatile vietii.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii