Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
12:35 20 05 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Viata in mizerie

ro

15 May, 2002 00:00 1277 Marime text

O familie cu sase copii traieste intr-o singura incapere

Marilena Stanciu a ramas vaduva in urma cu sapte ani * Ea a fost nevoita sa isi creasca singura cei cinci copii * De aproximativ trei ani, femeia are o alta relatie * Marilena mai are un copil impreuna cu concubinul ei * Singurul venit al familiei il constituie pensia de urmas, alocatiile copiilor si salariul de zilier al barbatului * Cele opt persoane locuiesc intr-o casa cu doua camere * Din cauza ploilor, peretii uneia dintre camere s-au daramat * Patru dintre copii sunt la scoala * Pentru ca parintii nu au bani pentru rechizite, copiii scriu pe un singur caiet la toate obiectele de studiu

Conform statisticilor, aproximativ o treime din familiile constantene se confrunta cu greutati materiale deosebite. Multi dintre parintii saraci isi abandoneaza copiii, pentru ca nu au cu ce sa ii intretina. De cele mai multe ori, oamenii cu posibilitati materiale nu dau importanta situatiei in care se gasesc cei mai putin norocosi decat ei. Adesea, acestia trec indiferenti pe langa problemele semenilor din jur.

O familie cu sase copii traieste sub limita saraciei. Marilena Stanciu, in varsta de 40 de ani, si Dumitru au fost casatoriti timp de zece ani. Ei au avut impreuna cinci copii. In urma cu sapte ani, barbatul a murit intr-un tragic accident de circulatie. De aproximativ patru ani, Ioana traieste in concubinaj cu un alt barbat. Ei au impreuna un copil in varsta de trei ani. Perechea, impreuna cu cei sase copii locuiesc in doua camere ale unei case cu patru incaperi, situata pe bulevardul I.C. Bratianu. In celelalte doua camere ale imobilului locuieste fratele lui Dumitru, pe nume Ion. Acesta este casatorit si are, la randul lui, doi copii. Marilena a afirmat ca, de Paste, vecinii le-au adus mancare pentru a avea ce pune pe masa copiilor. Din cauza ploilor frecvente din iarna trecuta, peretii uneia dintre incaperile in care locuieste Marilena Stanciu s-au daramat complet. Toate cele opt persoane nu au avut alta alternativa decat sa se inghesuie intr-o singura camera. Unica sursa de caldura a locuintei o constituie o soba improvizata. Pentru ca nu a avut bani pentru a cumpara lemne pentru foc, Marilena a apelat la ajutorul cumnatului ei. Cand nu au mai avut combustibil, acestia au facut focul cu ziare si cartoane gasite in pubelele de gunoi. Casa in care locuiesc cele opt suflete a fost lasata mostenire lui Dumitru si fratelui sau Ion Stanciu de catre o matusa, Floarea Casimir. Femeia cumparase imobilul de la Cristina Moraru, pe baza unei chitante de mana, care nu este valabila din punct de vedere legal. Dupa moartea matusii, pentru a intra din nou in posesia casei fara a inapoia banii, Cristina Moraru i-a actionat in instanta pe actualii proprietari. Intrucat procesul, care a inceput in urma cu sase ani, nu s-a incheiat inca, locatarii imobilului traiesc cu teama de a nu ramane fara acoperis deasupra capului.

Copiii mai mari muncesc pentru a-si castiga existenta

Cele opt persoane traiesc din pensia de urmas a copiilor, in valoare de aproximativ 1.200.000 de lei si din alocatia micutilor. Concubinul Marilenei lucreaza ca zilier la o firma din localitatea Valu lui Traian, pentru salariul minim pe economie. Cel mai mic dintre cei sase copii este in varsta de trei ani, iar cel mai mare are 17 ani. Patru dintre acestia sunt la scoala. Intrucat parintii nu au posibilitatea materiala pentru a le cumpara cele necesare, ei au primit, la inceputul anului scolar, rechizite oferite gratuit de Ministerul Educatiei si Cercetarii. Copiii au un singur caiet pentru toate obiectele de studiu. Mama lor a afirmat ca micutii se imbraca cu hainele ramase de la fratii mai mari sau date de pomana de vecini. Din cauza situatiei materiale deosebit de precare, doi dintre cei patru copii care sunt la scoala lucreaza cu ziua in constructii. In ciuda faptului ca au doar 14 si, respectiv, 17 ani, Ionut si Marian sunt constienti de situatia grea cu care se confrunta familia lor si incearca pe cat posibil sa ii ajute. Ei lucreaza ca zilieri in constructii. Una dintre cele mai mari probleme pe care o intampina familia este reparatia incaperii ai carei pereti s-au prabusit din pricina ploilor. De asemenea, din cauza faptului ca nu au avut bani pentru intretinerea cladirii, tencuiala a cazut, iar prin tavan intra apa atunci cand ploua sau ninge. In limita posibilitatilor, Ion Stanciu si sotia lui au ajutat-o financiar pe Marilena pentru renovarea camerei in care locuieste. Arhiepiscopia Tomisului a luat in evidenta familia Stanciu si ii vor sprijini material, in limita posibilitatilor. Cele opt persoane vor primi de doua ori pe saptamana pachete cu alimente din partea reprezentantilor acestei institutii.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii