Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
12:30 19 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Toxiinfectiile alimentare, rezultatul nerespectarii normelor de igiena

ro

15 May, 2003 00:00 848 Marime text

Atentie la ce si cum mancati!

Medicii atrag atentia populatiei asupra alimentelor care trebuie consumate in perioada verii si asupra respectarii normelor de igiena * Astfel, trebuie sa ne aprovizionam cu alimente din surse sigure, care au fost verificate din punct de vedere sanitar-veterinar

Manifestandu-se prin dureri abdominale si scaune diareice, cateodata chiar si prin febra foarte mare, toxiinfectiile alimentare pot avea doua cauze: fie sunt datorate inmultirii bacteriilor de putrefactie prin expirarea alimentelor sau nerespectarea temperaturii de depozitare si, in aceste cazuri, vorbim de toxiinfectiile cele mai frecvente, fie sunt datorate nerespectarii conditiilor de igiena pe tot parcursul producerii, procesarii, transportului sau manipularii alimentelor, ceea ce duce la contaminarea alimentelor cu bacterii patogene agresive, cum sunt Salmonella, Listeria, Vibrio, stafilococi, streptococi si asa mai departe, care sunt mult mai periculoase. Sunt periculoase, pe de o parte, din cauza faptului ca provoaca boli care, netratate, sunt mortale, iar pe de alta parte, deoarece toate aceste bacterii nu schimba gustul si nici aspectul alimentelor pe care le contamineaza, astfel, consumatorii putand ingera un numar suficient de mare pentru a declansa toxiinfectia. Medicii din cadrul Spitalului Clinic de Boli Infectioase Constanta atrag atentia populatiei asupra alimentelor care trebuie consumate in perioada calda, de vara, si asupra respectarii normelor de igiena atat in ceea ce priveste consumarea, cat si prepararea acestora. Astfel, trebuie sa ne aprovizionam cu alimente din surse sigure, care au fost verificate din punct de vedere sanitar-veterinar. "In prepararea alimentelor trebuie sa se tina cont de normele de igiena. Fructele trebuie spalate foarte bine", a declarat purtatorul de cuvant al Spitalului Clinic de Boli Infectioase Constanta, doctor Eugenia Basca. In cazul unor alimente precum icrele, frisca si maioneza, care nu sunt pastrate in mod corespunzator, acestea pot deveni surse de bacterii care duc la aparitia toxiinfectiilor alimentare.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii