Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
11:52 20 05 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Strainatatea atrage in special persoanele cu studii profesionale

ro

25 Aug, 2004 00:00 1076 Marime text

Insomnie si agitatie pentru un loc de munca in afara granitelor tarii

Agitatia starnita la sediul AJOFM luni spre marti a determinat sosirea de la Bucuresti a conducerii OMFM * Numarul celor care preluau dosare s-a suplimentat, angajatii agentiei locale pentru ocuparea fortei de munca acordand si ei o mana de ajutor * Pana la ora doua dimineata au fost preluate 651 de dosare * Din pacate peste 600 de dosare au fost respinse deoarece cazierul nu era valabil sau nu exista pasaport * In plus au fost respinse si cateva dosare din cauza ca respectivele persoane erau analfabete * Cel mai mult doresc sa plece in strainatate la munca persoanele cu studii profesionale * OMFM organizeaza o noua selectie in aceasta saptamana, mai precis in zilele de joi si vineri, la Cluj

Noaptea de luni spre marti a fost pentru reprezentantii Agentiei Judetene pentru Ocuparea Fortei de Munca si pentru cei ai Oficiului pentru Migratia Fortei de Munca una de cosmar. Asta din cauza sutelor de persoane care au venit la sediul AJOFM inca de vineri in vederea depunerii de dosare pentru selectia anuntata de OMFM. Asadar luni a fost prima zi in care s-au primit dosarele iar ieri a fost ultima zi in care s-a intamplat acest lucru. Asadar luni dimineata la usile AJOFM erau circa 1200 de oameni nerabdatori sa depuna dosarele pentru a putea visa la un loc de munca mai bun si la un trai decent pentru familie. Pana la ora 19.00 cand se anunta ca se sisteaza actiunea de primire a dosarelor reusisera sa fie introduse in baza de date doar 300 de persoane. Aceasta a fost cauza pentru care in apropiere de ora 19.00 oamenii au intrat in panica. Asta pentru ca se temeau ca cei cu numarul de ordine 1200 nu vor reusi sa-si depuna dosarele a doua zi. Prin urmare spiritele au inceput sa se agite si sa ceara socoteala angajatilor OMFM. A fost nevoie de o patrula de jandarmi pentru a tine piept oamenilor si pentru a preintampina eventuale incidente neplacute.

Interventie de la nivel inalt

Agitatia a ajuns pana la urechile ministrului muncii Dan Mircea Popescu care se pare ca se afla undeva in judet. In aceste conditii imediat s-au luat masurile necesare pentru a-i ajuta pe oamenii care venisera la Constanta de la sute de kilometri departare. Si reprezentantii OMFM au luat masuri in sensul ca in jurul orei 18.00 o delegatie in frunte cu directorul executiv si directorul adjunct au plecat inspre Constanta. Intaririle, respectiv cinci salariati ai OMFM, au ajuns la sediul AJOFM in jurul orei 23.00, moment in care s-au mai calmat spiritele. Asta pe o parte si pentru ca oamenii au fost anuntat ca joi si vineri, respectiv pe data de 26 si 27 august, va avea loc selectie de dosare la Cluj, motiv pentru care o parte dintre cei prezenti la coada au plecat. De asemenea, li s-a adus la cunostinta ca s-a decis ca salariatii AJOFM sa ajute la preluare dosarelor actiune care sa dureze pana la ultimul om existent afara. Operatiunea de introducere in baza de date a persoanelor dornice sa munceasca in Germania sau Spania s-a finalizat la ora 2 00 dimineata. Daniela Nicoleta Andreescu , director executiv al Oficiului pentru Migratia Fortei de Munca a declarat ca situatia creata la Constanta nu este singulara, ultima oara fiind necesara suplimentarea de personal acum trei saptamani la Prahova. Aceasta a mai precizat ca pana la miercuri la ora 2 00 dimineata au fost preluate 651 de dosare, cele mai multe fiind din Constanta, Dolj, Calarasi si Olt.

Jumatate dintre solicitanti au fost respinsi

Numarul celor respinsi deoarece nu aveau cazierul valabil sau nu aveau pasaport a depasit numarul celor admisi. Din pacate peste 600 de persoane au batut drumul degeaba dar reprezentantii OMFM spun ca daca acestia nu aveau actele in regula nu puteau fi introdusi in baza de date deoarece legislatia este foarte severa in acest sens. Daniela Andreescu a precizat ca printre cei care au enit cu doare s-au numarat si persoane analfabete. In special acestea erau femei in varsta care nu stiau sa scrie, sa citeasca sau sa se semneze. Acestea au fost respinse pentru ca nu erau capabile sa-si completeze propriile documente. Exista riscul ca acestea sa semneze contracte cu angajatorul care sa fie in detrimentul lor. Oricum orice angajator strain cere minim ca persoana pe care o angajeaza sa aiba minim opt clase. Majoritatea celor care au depus dosare au preferat agricultura. Sub doua procente au fost cei care au solicitat munci calificate. Daniela Andreescu a precizat ca este normal ca atunci cand au loc astfel sa selectii sa fie aglomerat deoarece este o sansa pentru persoanele sarace de a accede la un trai mai bun. In general la astfel de selectii vin persoanele cu studii profesionale si foarte rar cele care au studii liceale. Andreescu a precizat ca este rentabil sa lucrezi in strainatate chiar si pentru o luna deoarece salariul fara sporuri este de circa 650 de euro. Cu orele suplimentare salariul ajunge undeva la o mie de euro. Asta in conditiile in care pentru a pleca in urma unei astfel de selectii nu se cheltuieste mai mult de sase milioane de lei. conditiile sunt rentabile iar acest lucru este demonstrat si de numarul de plangeri inregistrate pana acum la OMFM, respectiv 0,14%. Directorul executiv al OMFM a precizat ca in general cei care pleaca o data doresc sa mai plece cel putin inca o data. Mobilizarea salariatilor OMFM si AJOFM a facut ca ieri dimineata in fata sediului agentiei sa nu mai fie mai mult de 100 de persoane. Acesta a fost motivul pentru care s-a stabilit ca dosarele sa fie primite pana la ora 17.00. Prin urmare, in urma selectiei realizate la Constanta au fost introduse in baza de date a oficiului peste 700 de persoane.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii