Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
16:54 15 06 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Start la cumpărat vechime pentru pensie! Până când se poate și ce condiții sunt impuse

ro

30 Sep, 2020 00:00 2791 Marime text
 
  • Statul a reluat posibilitatea cetățenilor să cumpere vechime pentru pensie
  • Totul va fi posibil pe baza ordonanței până la finele lui august 2021
  • De la 1 septembrie 2021 intră în vigoarea noua lege a pensiei, care prevede posibilitatea de achiziție de vechime
  • De altfel, în prezent, se poate cumpăra până la șase ani de vechime

Persoanele care mai au nevoie de perioade de timp pentru a ieși la pensie o pot face de azi, până la finele lunii august 2021. Noua lege a pensiei intră în vigoare cu 1 septembrie 2021, iar acolo este prevăzut faptul ca o persoană să își poată cumpăra vechime.
Astfel,până spre sfârșitul anului viitor, cei interesați au, din nou, posibilitatea de a cumpăra vechime pentru pensie, în condițiile stabilite de o ordonanță de urgență apărută luni. 
Posibilitatea de a cumpăra vechime pentru pensie a fost reintrodusă recent, prin OUG 163/2020, se va aplica până la 1 septembrie 2021 și se adresează oricărei persoane care nu a ieșit încă la pensie.
Maxim șase ani
Conform textului legii, cei interesați „pot efectua plata contribuției de asigurări sociale pentru perioade de cel mult 6 ani anteriori lunii încheierii contractului de asigurare, în care persoana nu a realizat stagiu de cotizare sau stagiu asimilat stagiului de cotizare în sistemul public de pensii sau într-un sistem de asigurări sociale neintegrat acestuia, în țară, în statele membre ale Uniunii Europene sau în alte state cu care România aplică instrumente juridice internaționale în domeniul securității sociale”.
Perioada maximă pentru care se poate cumpăra vechime pentru pensie este de șase ani. Perioadele pentru care se poate plăti contribuția de asigurări sociale sunt cele cuprinse între data împlinirii vârstei de 18 ani și cea a împlinirii vârstei standard de pensionare, unde nu a existat cotizație plătită către sistemul de pensii.
 

Data limită

Pe de altă parte, încheierea unui contract cu casa teritorială de pensii, pentru cumpărarea vechimii pentru pensie, este posibilă până la data de 31 august 2021, potrivit OUG 163/2020. Vechimea astfel cumpărată va putea fi folosită pentru obținerea pensiei pentru limită de vârstă.
Când vine vorba de plata efectivă a contribuției de asigurări sociale, cei interesați pot opta, așa cum apare și în modelul de contract conținut de OUG 163/2020, pentru a plăti integral, într-o singură tranșă, sau în tranșe lunare, ambele variante fiind disponibile până la data de 31 august 2021.
Plata se poate face la casieria casei teritoriale de pensii în raza căreia se află domiciliul persoanei interesate, prin orice mijloc de plată prevăzut de lege, inclusiv în numerar.
În contractul de asigurare socială vor fi trecute perioada sau perioadele de asigurare, venitul asigurat, cota de contribuție de asigurări sociale din momentul semnării contractului și totalul cuantumului contribuției de asigurări sociale.

Cote de contribuții

Pentru acest an, potrivit Codului fiscal, cotele de contribuții de asigurări sociale sunt:
· 25% - datorată de către persoanele fizice care au calitatea de angajați sau pentru care există obligația plății contribuției de asigurări sociale, potrivit prezentei legi;
· 4% datorată în cazul condițiilor deosebite de muncă;
· 8% datorată în cazul condițiilor speciale de muncă.
În mod excepțional, cei care realizează venituri din salarii şi asimilate salariilor realizate în baza contractelor individuale de muncă încheiate cu angajatori care desfăşoară activităţi în sectorul construcţii datorează o cotă de contribuție de asigurări sociale de 21,25%.
Aceste condiții pentru cumpărarea vechimii pentru pensie se vor aplica doar până la sfârșitul lunii august 2021, deoarece, de la 1 septembrie 2021, actuala Lege a pensiilor, care este Legea 263/2010, va fi înlocuită de Legea 127/2019, care conține deja această măsură.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii