Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
20:53 28 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Spălarea picioarelor, ceremonial oficiat în mănăstiri, catedrale și parohii. De ce ÎPS Teodosie nu a urmat gestul Mântuitorului din Joia Mare

ro

06 Apr, 2018 13:22 2837 Marime text
O rânduială specifică Sfintei și Marii Joi este spălarea picioarelor, ceremonial oficiat în mănăstiri, în catedrale și în parohii. Astfel, starețul mănăstirii sau preotul spală picioarele celor aflați mai jos în ierarhie reluând astfel momentul spălării picioarelor apostolilor de către Mântuitorul nostru, Iisus Hristos, la Cina cea de Taină.

Arhiepiscopul Tomisului, ÎPS Teodosie, nu a spălat însă picioarele celor aflați mai jos în ierarhie. Purtătorul de cuvânt al Arhiepiscopiei Tomisului, preot Eugen Tănăsescu, ne-a explicat şi de ce.

„Spălarea picioarelor este o rânduială specifică Sfintei și Marii Joi, care este respectată în unele parohii din România. În Dobrogea, însă nu s-a respectat această răndulaială. În ultimii ani, preotul de la Dervent a spălat picioarele mai multor copii“, ne-a spus Eugen Tănăsescu.


Gestul Mântuitorului a fost repetat însă de IPS Casian, care a spălat picioarele a 12 elevi de la Şcoala Gimnazială nr. 20 din Galaţi. Obiceiul este păstrat an de an şi aminteşte de gestul Mântuitorului Iisus Hristos Care a spălat picioarele celor doisprezece Apostoli.

La vechii evrei, contemporani cu Mântuitorul Iisus Hristos, exista un obicei în care gazda oferea musafirilor veniți de la drum lung și obositor prin pustiul Țării Sfinte apă caldă pentru spălarea picioarelor de praf și alinarea durerilor sau a rănilor provocate de o așa călătorie anevoioasă. Primii creștini au preluat obiceiul spălării picioarelor pelerinilor, act prin care se adâncește smerenia. Ritualul se practică și astăzi, mai ales în mănăstiri, ca un gest de reînnoire a ceea ce a făcut Mântuitorul înainte de Cina cea de Taină.
 
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii