Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
02:25 26 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Şoc şi groază Au venit plicurile de la SPIT. Pe constănţeni i-a speriat taxa de habitat

ro

12 Feb, 2013 21:42 4529 Marime text
spit_sediul_spit_strada_sulmonei.jpgMajoritatea constănţenilor au găsit deja în cutiile poştale plicurile expediate de Serviciul Public de Impozite şi Taxe Constanţa cu înştiinţările de plată a impozitelor şi a taxei de habitat. Unii au rămas cu plicurile în mână, când au văzut cât au de scos din buzunare pe noua taxă de habitat.

Reamintim că la în şedinţa extraordinară din 21 ianuarie a Consiliului Local Constanţa, aleşii locali au votat reducerea subvenţiei acordate de Primăria Constanţa pentru serviciul de colectare a gunoiului şi, implicit, majorarea taxei de habitat pentru toţi cei care au un venit de peste 310 lei pe membru de familie. Spre exemplu, o familie cu patru persoane, care până acum plătea 144 de lei pe an, va achita 488 de lei pentru taxa de habitat. Asta înseamnă că, de anul acesta, valoarea taxei de habitat va fi diferenţiată, exact ca în cazul acordării subvenţiilor pentru energia termică. Astfel, cel mai puţin vor achita cei care au venit mediu net de maximum 310 lei. Aceştia vor plăti 3 lei de persoană pe lună. Următoarele valori sunt de 4 şi 5 lei de persoană pe lună. Cele mai mari taxe pentru ridicarea gunoiului vor fi achitate de persoanele care au un venit mediu net cuprins între 901 şi 1.300 de lei, respectiv 8 lei. Cei care au venituri peste peste 1.300 de lei vor plăti 10 lei de persoană pe lună. Până acum, Constanţa avea cea mai mică taxă de habitat din ţară, fiind întrecută de oraşe precum Tulcea, Slobozia, Giurgiu sau Piteşti. Îi aşteptăm pe cititori să ne scrie părerea lor despre taxele pe care le au de plătit. Cum le apreciaţi: sunt mari, sunt mici, sunt convenabile?

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii

  • danial 13 Feb, 2013 16:23 de ce trebiue sa platim o taxa de habitat diferita, cel care are salariu mai mare face mai mult gunoi, sau un copil de 5-6 ani face gunoi mai mult fata de cel de 14 ani,.... a stat la baza un studiu de "expertii" din primarie.
  • cititor 13 Feb, 2013 10:16 la aniversarea pensionarilor (80 ani impliniti sau 50 ani de casnicie)din decembrie 2012, "faimosul" radu mazare a spus tare si raspicat (este inreistrat video) ca nu va marii taxele locale pentru populatie. stia foarte bine ca noul guvern nu are si nu va avea in viitorul apropiat bani. cu toate acestea a mintit. NE VEDEM IN MARTIE LA ALEGERI !!!! DOAMEN AJUTA!!!!
  • Claudia 13 Feb, 2013 10:08 Sa-mi explice si mie cineva de la Primaria Constanta ce stiudiu au avut la baza in momentul in care au hotarat ca cei care castiga mai mult produc mai mult gunoi. Ce-mi ofera mie in plus de banii pe care ii platesc? Curatenie, ridicarea gunoiul de 2 ori/zi pe timpul verii cand pute de mori? Dezapezire pe aleile dintre blocuri unde nu mai poti sa parchezi cand ninge, in conditiile in care si asa sunt foarte putine locuri de parcare? Ar trebui sa facem un referendum sa cerem pastrarea taxei si publlicarea tuturor platilor facute catre Polaris ca sa vedem si noi unde se duc banii nostri.
  • Alin 13 Feb, 2013 09:03 Majorarea peste limitele bunului simt a taxei de habitat, care are scopul de a acoperi costurile pentru gunoaiele care nu se pot incasa din Mamaia (dupa cum spunea insusi primarul orasului) si din ghetoul creat de primarie la asa numitul campus de pe Stefanita Voda, este, impreuna cu cel mai mare pret al gigacaloriei din tara si afacerea Fincogero, preludiul politicii de falimentare a orasului dusa de o administratie care are obiective diferite de ale constantenilor. Pacat de municipiul Constanta, pe care il dorim frumos, eficient, ingrijit, si care a ajuns unul dintre cele mai ponosite mari orase ale tarii: mizerabil, fara manifestari culturale, doborat de politica nelegala de urbanism, cu multe carciumi si caini maidanezi, cu monumente istorice in paragina (Cazino si altele), cu multe alte lucruri urate.
  • Diana 13 Feb, 2013 08:46 Taxa de habitat este normala , insa ar trebui platita de toti in mod egal, avand in vedere ca toti beneficiem de "paza , asfalt, curatenie " . Din pacate acesti bani vor ajunge sa acopere cheltuielile "sociale" : pui congelati, faina, cartiere de nevoiasi, buzunarele unor firme etc. Cu ce drept isi permite Primaria sa faca diferentieri in functie de venit, in conditiile in care familia mea nu a depus niciodata o declaratie de venit la Primarie si nici nu ne-am dat acordul pentru a fi verificati de veniturile care intra in casa? Daca nu am solicitat ajutor de incalzire inseamna ca suntem bogati sau nu suntem suficient de saraci incat sa platim si noi 3 sau 5 lei. In plus, cresterea acestei taxe de habitat a fost facuta sub un pretext mincinos, peste tot declarandu-se ca orasul Constanta este singura capitala de judet din tara in care impozitele si taxele nu au crescut , cu exceptia taxei de habitat care se plateste diferentiat. Pai au crescut sau nu au crescut? o crestere cu peste 300% a uneia dintre taxe, care in unele cazuri a dus la dublarea efectiva a impozitului platit de o familie , este sau nu o majorare? Suntem mintiti in fata de catre o primarie hoata , mincinoasa, putreda.
  • tomass 13 Feb, 2013 08:16 Ai dreptate Teo, Mazare ofera constantenilor toate conditiile si nimeni nu vrea sa munceasca
  • Teodorescu 12 Feb, 2013 23:30 Taxa de habitat este normala intr-o tara normala , daca toti o sa vorbim despre cuantumul asa zis mare al taxei , ma intreb cum dorim noi sa avem aceleasi conditii ca in vest ! In Romania se plateste cea mai mica taxa pe propietate si ne miram de ce nimanui nu-i convine sa munceasca ( pentru ca nu are de pentru ce ) , de ce nu avem asfalt, paza curatenie etc, sistemul nu stimuleaza nici cresterea salariilor printr-o asezare fireasca a impozitelor si taxelor pe criterii competitive functie de Oras, Cartier etc !