Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
18:55 28 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Sfântul Apostol Andrei, ocrotitor al mai multor state şi oraşe din lume. Ce ţări îl au ca ocrotitor

ro

30 Nov, 2017 08:32 3321 Marime text
Sfântul Andrei este unul dintre cei 12 apostoli ai Mântuitorului care se bucură de o apreciere internaţională. Datorită activităţii sale misionare prolifice, Sfântul Apostol Andrei a devenit ocrotitor al mai multor state şi oraşe de pe întreg cuprinsul mapamondului.

Barbados - Sărbătoarea Sfântului Andrei este celebrată drept zi a independenţei în Barbados. Fiind ocrotitor al statului, Sfântul Andrei este regăsit pe numeroase simboluri naţionale.

Cipru - Sfântul Andrei este şi patronul spiritual al Ciprului. O tradiţie locală menţionează că Sfântul Andrei a ajuns pe pământ cipriot în urma unui naufragiu. În momentul în care a păşit pe ţărm, sfântul a lovit stâncile din apropiere de unde a izvorât apă. Apoi, Sfântul Andrei l-a vindecat cu apa izvorâtă din stâncă pe căpitanul vasului care orbise în urma naufragiului. În acel loc, în secolul 12 a fost ridicată o mănăstire în amintirea acestui fapt minunat.

Grecia - Sfântul Andrei este ocrotitorul Greciei, acesta fiind şi locul martiriului său. Ajuns în Patra, sfântul apostol a convertit la creștinism pe soția proconsulului roman, Maximila, pe care a vindecat-o de o boală incurabilă. El a răspândit binefacerile și asupra celorlalți locuitori, astfel încât, în scurt timp, a fost constituită o comunitate a ucenicilor lui Hristos.
În perioada absenței din orașul Patra a proconsulului Egeatus, sfântul Andrei l-a botezat și pe fratele acestuia, Stratocles, însă la întoarcere Egeatus s-a mâniat foarte, văzând cum credința creștină a pătruns în propria-i casă. A poruncit ca Andrei să fie închis, dar slăvitul Apostol al lui Hristos, în închisoare fiind, și-a continuat propovăduirea și a hirotonit episcop pe Stratocles.
După câteva zile, sentința s-a pronunțat fără judecată, iar sfântul Andrei a fost răstignit, cu capul în jos, pe o cruce în formă de X. A primit cu bucurie moartea martirică, oprind pe prietenii săi care voiau să-l elibereze, binecuvântând pe credincioși.

Georgia - Alături de Sfânta Nina, încreştinătoarea Georgiei, Sfântul Apostol Andrei a avut un rol important în propovăduirea creştinimsului pe pământ georgian, fiind primul propovăduitor al Evangheliei lui Hristos pe aceste meleaguri şi întemeietorul Bisericii Ortodoxe a Gerogiei. Sfântul Andrei este sărbătorit în Georgia de două ori pe an, în 12 mai şi în 13 decembrie (potrivit calendarului iulian nerevizuit).

Sfântul Andrei, părintele creștinismului românesc

România - Sfântul Andrei este considerat Apostolul românilor, fiind cel care a vestit evanghelia pentru prima dată pe teritoriul ţării noastre. Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române a hotărât în anul 1995 ca sărbătoarea Sfântului Apostol Andrei să fie însemnată cu cruce roșie în calendarul bisericesc, iar în 1997 a fost proclamat oficial Ocrotitorul României. Ziua prăznuirii sale a devenit sărbătoare națională bisericească, ca urmare a hotărârii Sfântului Sinod din 14 noiembrie 2001 şi zi liberă din 2012.
Scoţia - Sfântul Andrei este foarte iubit şi de scoţieni, astfel că începând cu anul 2006, ziua de cinstire a Sfântului, a devenit sărbătoare naţională. În anul 2007, 30 noiembrie a fost declarată zi nelucrătoare.

Sfântul Andrei este întâlnit în numeroase legende scoţiene, iar crucea sa, precum şi reprezentarea apostolului care a vestit Evanghelia şi pe teritoriul ţării noastre, se regăsesc în numeroase documente oficiale de pe teritoriul Scoţiei începând cu anul 1180. În 1286 când, în lipsa unui rege, Gardienii Scoţiei erau la conducerea ţării, pe sigiliul care evidenţia veridicitatea documentelor emise era reprezentat Sfântul Andrei alături de inscripţia: „Andrea Scotis dux esto compatriotis” care înseamnă „Andrei este liderul compatrioților scoțieni”. Steagul Scoţiei pe care se află Crucea Sfântului Andrei pe un fundal albastru a fost adoptat în 1542.

Ucraina - Sfântul Apostol Andrei ocupă un loc special şi pentru credincioşii din Ucraina. Potrivit tradiţiei, Sfântul Andrei a predicat şi în partea de sud a Ucrainei, pe lângă Marea Neagră. Acesta ar fi călătorit pe râul Dnepr până în zona actualului oraş Kiev unde a ridicat o cruce, fiind practic actul de întemeiere al oraşului. În locul unde s-a aflat crucea sfântului a fost construită o biserică închinată Sfântului Andrei.

De asemenea, statele americane Alabama şi Florida, precum şi Tenerife au reprezentată crucea Sfântului Andrei pe steagurile lor.

Totodată, Sfântul Andrei este ocrotitorul Patriarhiei Ecumenice, dar şi patronul spiritual al Bisericii Rusiei.

Patriarhia Ecumenică îl are ca ocrotitor pe cel care a întemeiat, conform tradiţiei, Biserica de pe malul Bosforului, Istanbulul de astăzi, fiind una dintre primele comunităţi creştine.

Titulatura de Patriarh Ecumenic datează din secolul al şaselea, fiind acordat Arhiepiscopului de Constantinopol.
Biserica Ortodoxă a Rusiei l-a adoptat ca sfânt ocrotitor pe Apostolul Andrei imediat după schisma din 1054. De asemenea, cea mai înaltă distincţie a Federaţiei Ruse este Ordinul Sfântul Andrei, cel întâi chemat. Ordinul a fost întemeiat în 1698, suspendat în timpul regimului comunist şi reinstaurat în 1998.

Dintre oraşele care îl au ca ocrotitor pe Sfântul Andrei menţionăm:

    Galaţi – România;
    Bruges – Belgia;
    Brunswick – Germania;
    Patra – Grecia;
    Szentendre – Ungaria;
    Amalfi – Italia;
    Luqua – Malta;
    Sfântul Andrei – Marea Britanie.
 
Sursa: basilica.ro
 
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii