Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
13:40 25 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Se infiinteaza Agentia Nationala a Imbunatatirilor Funciare

ro

26 Jun, 2004 00:00 1086 Marime text

Peste doi ani, SNIF se va privatiza

Legea imbunatatirilor funciare reorganizeaza intreg sistemul actual, dar prevede si modul in care se va realiza privatizarea actualei SN "Imbunatatiri Funciare" * SNIF-Romania va functiona inca doi ani ca furnizor de servicii, care la finele acestei perioade se va transforma in societate comerciala de imbunatatiri funciare si va fi gestionata de Autoritatea de Valorificare a Activelor Statului

De la 1 iulie se va infiinta Agentia Nationala a Imbunatatirilor Funciare, organism care va lua nastere in urma punerii in aplicare a Legii imbunatatirilor funciare, Legea 138/2004. Acest act normativ nu numai ca reorganizeaza intreg sistemul actual al imbunatatirilor funciare la nivel national, dar traseaza si regulile care releva modul de privatizare a acestui sector si externalizarea serviciilor prestate de catre Societatea Nationala "Imbunatatiri Funciare". SNIF-Romania va functiona inca doi ani ca furnizor de servicii, care la finele acestei perioade se va transforma in societate comerciala de imbunatatiri funciare prin privatizare si va fi gestionata de Autoritatea de Valorificare a Activelor Statului. SNIF va contracta cu beneficiarii servicii de livrare a apei pentru irigatii, beneficiari care vor putea fi: producatori agricoli individuali, societati comerciale din agricultura, asociatii familiale, plus alte doua noi structuri: organizatiile de imbunatatiri funciare si federatiile. Organizatiile vor cuprinde serviciile de irigatii, actualele AUAI-uri si serviciile de desecare si combatere a eroziunii solului. "Acestea se vor constitui la nivel de unitate hidraulica, respectiv SPP (statii de pompare) si CDC (conducta distribuitoare), sau la nivel de amenajare hidraulica si care sa cuprinda un intreg sistem de udare", a declarat Gheorghe Iordache, director general al SNIF- Sucursala Constanta.

Veniturile Agentiei

Finantarea cheltuielilor curente ale Agentiei se vor asigura din venituri proprii si din subventii de la bugetul de stat. Cheltuielile de natura investitiilor se pot suporta total sau partial de la bugetul de stat, fiind vorba de cele in derulare si cele noi, dotari independente aferente amenajarilor de imbunatatiri funciare din domeniul public al statului etc. Veniturile proprii ale Agentiei se vor constitui din tarifele percepute pentru serviciile de imbunatatiri funciare prestate tertilor: livrarea apei pentru irigatii, percepute proprietarilor de teren, organizatiilor si federatiilor, tarife de desecare si drenaj, aparare impotriva inundatiilor si combatere a eroziunii solului. Subventiile se vor acorda pentru exploatarea, intretinerea si reparatiile amenajarilor de imbunatatiri funciare declarate de utilitate publica, ce nu sunt amenajari de irigatii. Patrimoniul Agentiei Nationale a Imbunatatirilor Funciare va cuprinde bunurile domeniului privat al statului preluate din patrimoniul SN "Imbunatatiri Funciare", recurgandu-se si la o reducere corespunzatoare a capitalului social. Preluarea patrimoniului se va face prin protocol printr-un ordin al ministrului Agriculturii.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii