Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
21:45 19 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Scandalul de la Sfântul Mina continuă Plângere penală, biserică închisă şi slujbe ţinute afară (galerie foto)

ro

14 Mar, 2013 00:00 4592 Marime text
Biserica Sfântul Mina din parcul Tăbăcărie a devenit motiv de scandal între Arhiepiscopia Tomisului şi Asociaţia „Sfântul Mina”. Prima a făcut plângere penală, iar cea de-a doua a pus lacătul pe lăcaşul de cult.
 

În cursul zilei de luni, poliţiştii Secţiei 1 Constanţa au descins la Biserica Sfântul Mina,unde au constatat că pe una dintre uşile de acces era afişat un anunţ din care reieşea că lăcaşul de cult va fi închis temporar. De altfel, şi ieri, biserica era închisă. „Cu ocazia verificărilor efectuate la faţa locului s-a constatat faptul că uşile de acces în incinta lăcaşului de cult sunt încuiate. Personalul bisericesc şi enoriaşii nu pot intra în interior. Reprezentanţii Arhiepiscopiei Tomisului au formulat o plângere penală faţă de reprezentanţii unei asociaţii private, solicitând efectuarea de cercetări sub aspectul comiterii infracţiunilor de distrugere, tulburare de posesie şi împiedicarea libertăţii cultelor, plângere ce a fost înregistrată şi la Parchetul de pe lângă Judecătoria Constanţa”, au declarat ieri reprezentanţii poliţiei. Poliţiştii au demarat cercetările procedând la audierea în cauză a mai multor reprezentanţi ai lăcaşului de cult şi au fost efectuate activităţi de identificare a reprezentanţilor asociaţiei. Cercetările în cauză continuă, urmând ca în funcţie de rezultatul investigaţiilor dosarul să fie înaintat cu propuneri corespunzătoare unităţii de parchet competente.
 
Slujbele se vor ţine, susţine Arhiepiscopia Tomisului
 
În legătură cu evenimentele de la Sfântul Mina, Arhiepiscopia Tomisului a precizat că slujbele se vor oficia în faţa bisericii. De altfel, ieri, în faţa bisericii Sfântul Mina s-a oficiat ca în toate zilele de miercuri Taina Sfântului Maslu, începând cu ora 16.00. Un preot a leşinat în timpul slujbei, el având nevoie de îngrijiri medicale. Reamintim că reprezentanţii Arhiepiscopiei îl acuză pe preotul Nicolae Picu de la Biserica Sf. Mina, situată în Parcul Tăbăcărie, de faptul că ar fi înstrăinat bunurile sacre ale parohiei, clădirea bisericii şi oficiul parohial, şi a intabulat dreptul de proprietate al acestor imobile în favoarea Asociaţiei Sf. Mina, nicidecum a Bisericii Ortodoxe Române. în toamna anului trecut a început o cercetare la Parohia Sf. Mare Mucenic Mina, ocazie cu care s-a descoperit că, încă de la stadiul de proiect, biserica de lemn din parc a fost a Asociaţiei Sf. Mina, al cărui membru-fondator este părintele Picu. Piatra de temelie a bisericii de lemn din Tăbăcărie a fost pusă în 1994 şi a fost, practic, primul proiect al Asociaţiei Sf. Mina. După numai trei ani, s-a oficiat prima slujbă în lăcaşul de cult construit în stil maramureşean.

Cum îşi motivează gestul reprezentanţii Asociaţiei Sfântul Mina

„Iubiţi credincioşi, începând cu data de 12 marţi, biserica Sfântul Mare Mucenic Mina din parcul Tăbăcăriei, va fi temporar închisă. Regretăm această situaţie de fapt, apărută în urma unei dispute înter-instituţionale pe care o avem de mai mult timp cu Arhiepiscopia Tomisului. Am luat decizia şi în urma discuţiilor cu duhovnicii noştri şi ne rugam bunului dumnezeu că, pentru rugăciunile sfântului Mina, să ajute în rezolvarea acestei probleme. Cei care iubim biserica sfântul Mina cunoaştem menirea acestui lăcaş de cult - aşezământ de binefacere, în oraşul Constanţa şi dorim ca această să se păstreze”, au precizat aceştia într-un comunicat de presă.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii

  • tdc 14 Mar, 2013 17:02 si cine nu vrea sa-l sustina?
  • monica 14 Mar, 2013 14:21 Cine doreste sa-l sustina pe parintele Nicolae Picu, este asteptat la slujba de duminica 17 martie, cu o floare in mana, pe pajistea dintre biserica si asezamant.