Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
15:30 19 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Sauat Mynbayev, directorul general al KazMunayGas „Memorandumul dă companiilor kazahe încrederea că România este un partener de nădejde”

ro

29 Jan, 2014 00:00 1713 Marime text
Sauat Mynbayev, directorul general al KazMunayGas, unicul acţionar al Grupului Rompetrol, s-a întâlnit ieri la Bucureşti cu prim-ministrul României, Victor Ponta.
 
Cu această ocazie, Sauat Mynbayev a salutat decizia autorităţilor române şi sprijinul acordat de primul-ministru pe durata procesului de negociere, semnare şi adoptare a memorandumului dintre statul român şi Grupul Rompetrol. „Memorandumul este un pas important în dezvoltarea relaţiilor noastre în viitor, nu doar între KazMunayGas şi România, ci şi între cele două state. Acest nou parteneriat reprezintă un semnal puternic de confirmare a viziunii noastre, aceea de a poziţiona România ca centru energetic regional, o punte între resursele Kazahstanului şi cererea de pe piaţa europeană”, a declarat Sauat Mynbayev, director general şi preşedinte al Consiliului de Administraţie al KazMunayGas.
 
Oficialul kazah a adăugat că „memorandumul ne dă nouă şi companiilor kazahe încrederea că România este un partener de încredere şi un prieten apropiat, un loc unde investiţiile străine sunt încurajate şi bine primite”.
 
Fondul va respecta interesul celor două parţi – statul român şi Grupul Rompetrol şi va avea o durata de investiţii de 7 ani, nivelul investiţional vizat în acest interval ridicându-se până la 1 miliard USD. Rompetrol a identificat deja 2 proiecte majore (aproximativ 350 milioane USD), realizarea unei centrale de cogenerare pe platforma Petromidia şi extinderea reţelei de benzinării pe piaţa locală, cu un impact pozitiv şi în comunităţile în care vor fi implementate - crearea directă a aproximativ 2.000 de locuri de muncă în diverse stadii ale proiectelor şi venituri generate de investiţii.
 
KazMunayGas şi-a exprimat, prin directorul general, angajamentul ferm de a-şi respecta toate obligaţiile asumate în prezentul acord şi a reiterat decizia strategică de a continua dezvoltarea operaţiunilor Rompetrol pe plan local şi regional, cu numeroase efecte benefice directe şi indirecte pentru România.
 
Fiind o companie de stat, KazMunayGas reprezintă interesele naţionale ale Kazahstanului în sectorul de petrol şi gaze şi îşi asumă răspunderea de a încheia parteneriate strategice pentru livrarea hidrocarburilor produse pe plan intern către principalele pieţe de desfacere. Această strategie are la baza în principal dezvoltarea activităţilor şi operaţiunilor Rompetrol în regiune.
 
KazMunayGas, prin Rompetrol, acoperă arcul geografic format din zona Mării Caspice (Kazakhstan, Georgia), Mării Negre (Ucraina, Moldova, România, Bulgaria) cu Marea Mediterană (Franţa şi Spania). În prezent, Grupul Rompetrol este unul din cei mai mari contribuabili la bugetul de stat al României şi unul dintre principalii exportatori ai ţării, fiind în acelaşi timp şi un important motor de dezvoltare a economiei, cu peste 6.000 de angajaţi. Aportul Grupului la bugetul de stat este estimat la 1,45 miliarde USD pentru 2013, în timp ce nivelul total pentru perioada 2007-2013 se ridică la peste 7,5 miliarde USD.
 
Mai mult, rafinăria Petromidia Năvodari este acum cea mai mare şi eficientă unitate de rafinare din România, la finalul unui proces îndelungat de modernizare şi dezvoltare care a majorat capacitatea de producţie la 14.000 tone de ţiţei pe zi (5 milioane tone pe an), o investiţie care s-a ridicat la 1,3 miliarde dolari în perioada 2007-2012 (în total, peste 2 miliarde dolari).
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii