Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
14:40 28 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Şase nave de război vor putea fi vizitate, azi şi mâine, în Portul Constanţa

ro

13 Apr, 2013 00:00 4186 Marime text
Constănţenii şi turiştii vor putea vizita, la sfârşitul acestei săptămâni, şase nave de război care fac o escală de patru zile la Constanţa.

Potrivit Statului Major al Forţelor Navale, cele şase nave - corveta Contraamiral Horia Macellariu din România, RFS Novocherkassk din Rusia, TCG Heybeliada - Turcia, BGS Reshitelni - Bulgaria, UPS Cherkasy - Ucraina şi GCG Sokhumi din Georgia - vor face o escală de patru zile în Portul Constanţa, începând cu 12 aprilie, parte a fazei a doua din cea de-a XII-a activare a Grupului de Cooperare Navală din Marea Neagră – Blackseafor. În această perioadă, la Centrul de Instruire, Simulare şi Evaluare (CISE) al Forţelor Navale va avea loc un exerciţiu prin simulare, la care vor participa reprezentanţi ai comenzii fiecărui vas militar. În plus, în apele teritoriale ale României, dragorul maritim Locotenent Remus Lepri va participa, alături de navele Blackseafor, la exerciţii de conducere a unui convoi printr-un culoar liber de mine. De asemenea, vor avea loc vizite oficiale la Comandamentul Flotei şi la autorităţile publice locale, iar echipajele celor şase nave vor avea posibilitatea de a vizita principalele obiective turistice din oraş. Cele şase nave ale grupării vor putea fi vizitate azi şi mâine între orele 16.00 - 18.00.

Despre Cooperare Navală din Marea Neagră - Blackseafor

Grupul de Cooperare Navală din Marea Neagră - Blackseafor este o forţă alcătuită din elemente navale - fregate, distrugătoare, corvete, nave de patrulare, dragoare de mine, nave amfibii sau nave auxiliare - ale tuturor naţiunilor de la Marea Neagră. Sub egida Blackseafor, periodic, sunt activate navele din grupare, care execută operaţii de căutare şi salvare pe mare (SAR), operaţii de asistenţă umanitară (HA), acţiuni împotriva minelor marine (MCM), protecţia mediului, vizite de prietenie şi altele, stabilite în comun de către toate părţile. Anual, fiecare activare a Blackseafor este condusă de una dintre forţele statelor participante, aceasta fiind desemnată pe baza criteriului alfabetic. În perioada 2010 - 2011, pentru a doua oară de la constituirea grupării, comanda celei de-a X-a activări a fost exercitată de România, iar în prezent comanda celei de-a XII-a activări aparţine Turciei. Prima parte a celei de-a XII-a activări Blackseafor a avut loc în luna august 2012.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii