Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
20:56 26 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Sanatatea ameninta cu greva

ro

13 Mar, 2003 00:00 783 Marime text

Cadrele sanitare medii au pichetat sediul Prefecturii

Cadrelor sanitare medii si reprezentantilor Sindicatului "Siampa-Sanitas" li s-au alaturat si cativa platitori de asigurari de sanatate * Acestia se tem de faptul ca subfinantarea sistemului sanitar va avea repercusiuni grave asupra sanatatii lor * Liderul de sindicat Ana Borsi a aproximat la 500 numarul cadrelor medii care au participat la acest miting

Aproximativ 500 de cadre medii care isi desfasoara activitatea in domeniul asistentei medicale au pichetat, in cursul zilei de ieri, sediul Prefecturii judetului Constanta. Acestora li s-au alaturat si cativa platitori de asigurari de sanatate, nemultumiti de faptul ca subfinantarea sistemului sanitar are repercusiuni si asupra starii lor de sanatate. Numarul participantilor la acest miting a depasit asteptarile liderului Sindicatului "Siampa-Sanitas", filiala Constanta, Ana Borsi, care preconizase participarea a maximum 300 de cadre medii. Actiunile de protest au inceput in jurul orei 12.00 si s-au incheiat la ora 13.00, protestantii cerand, in cor, organizarea grevei generale, vazuta ca singura solutie prin care se pot face ascultati. Autoritatile locale au discutat cu cele 500 de cadre medii, promitandu-le ca revendicarile lor vor fi facute cunoscute si in cadrul Guvernului."Harsova, nu-l inchideti!", "Reforma, da, inchidere, nu!", "Harsova are dreptul la viata!", "Reforma =3D moarte", acestea sunt doar cateva dintre sloganurile inscriptionate pe pancartele celor aproximativ 500 de cadre medii care au pichetat, in cursul zilei de ieri, sediul Prefecturii judetului Constanta. Conform declaratiilor liderului Sindicatului "Siampa-Sanitas", Ana Borsi, au fost prezenti reprezentanti ai spitalelor din judet, cu exceptia unitatilor sanitare mai indepartate. "Au venit intr-un numar mult mai mare decat am sperat. Asta dovedeste faptul ca oamenii sunt necajiti din cauza lipsei finantarii venite din partea Casei Nationale de Asigurari de Sanatate, a salariilor care nu sunt date la timp, din cauza lipsei bonurilor de masa, a restructurarii de paturi si, implicit, de personal, din cauza lipsei celui de-al XIII-lea salariu si asa mai departe", a explicat liderul constantean al Sindicatului "Siampa-Sanitas". Ana Borsi este foarte increzatoare in faptul ca acest miting nu va ramane fara raspuns, apreciind ca lucratorii din sistemul sanitar sunt gata sa declanseze greva generala.

"Harsova are dreptul la viata!"

Pe langa lipsa materialelor sanitare si problemele legate de restructurarile de personal, cadrele medii care isi desfasoara activitatea in cadrul Spitalului Orasenesc Harsova au protestat si impotriva deciziei Directiei Judetene de Sanatate Publica Constanta de a transforma aceasta unitate sanitara in centru de asistenta sociala. "Cerem respectarea normelor Uniunii Europene, care prevad existenta a 5 paturi la mia de locuitori, in conditiile in care Spitalul Teritorial Harsova acorda asistenta medicala unui numar de 36.000 de locuitori. El are arondate un numar de noua comune, pe o raza de 90 de kilometri departare de Spitalul Clinic Judetean de Urgenta Constanta", a declarat liderul Sindicatului "Siampa-Sanitas" - nucleul Harsova, asistent Georgeta Mihai. Aceasta a mai precizat faptul ca unitatea sanitara pe care o reprezinta are nevoie, de asemenea, de un medic anestezist de urgenta, de aparatura corespunzatoare desfasurarii in bune conditii a actului medical, de o finantare corespunzatoare si de decontarea tuturor serviciilor medicale.

"Nu vrem minciuni!"

Autoritatile locale au stat de vorba cu liderii de sindicat ai fiecarei unitati sanitare, promitand faptul ca vor organiza o comisie de dialog social, in cursul saptamanii imediat urmatoare, in cadrul careia se vor gasi solutii pentru readucerea sistemului sanitar constantean pe linia de plutire. Din cadrul acestei comisii de dialog social vor face parte si membrii administratiei Directiei Judetene de Sanatate Publica Constanta si cei ai Casei Judetene de Asigurari de Sanatate. "Impreuna cu toti acestia vom rediscuta toate propunerile care s-au facut in vederea restructurarilor de paturi si de personal, pentru acordarea tichetelor de masa si a celui de-al XIII-lea salariu si asa mai departe", a explicat Ana Borsi, liderul filialei constantene a Sindicatului "Siampa-Sanitas". "Nu vrem minciuni! Vrem fapte!", scandau protestantii, amenintand cu greva generala in cazul in care reprezentantii Guvernului in teritoriu nu isi vor tine promisiunile.

"Nu vom ceda!"

Cu toate promisiunile facute de autoritatile locale, protestatarii nu au dorit sa inceteze mitingul, lansand lozinci in care amenintau cu greva generala. "Nu ne vom intrerupe actiunile de protest. Asa ceva nu se va intampla. V-am adus la cunostinta ceea ce am realizat astazi", a incercat Ana Borsi sa linisteasca spiritele incinse. Imediat dupa mitingul de la Bucuresti, care va avea loc pe data de 21 martie a acestui an, miscarile sindicale vor continua, demarandu-se actiuni de strangere a semnaturilor in vederea demararii grevei generale. "Nu vom tine cont decat de problemele si doleantele noastre. Nu ne vom lasa!", a conchis liderul constantean al Sindicatului "Siampa-Sanitas", Ana Borsi. Cadrele medicale medii, impreuna cu liderii lor de sindicat nu au reusit, prin protestul lor, decat sa smulga reprezentantilor in teritoriu ai Guvernului cateva promisiuni care, oricum, nu i-au incantat prea mult.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii