Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
04:22 24 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Salmonella "de Navodari" a ajuns la Vaslui

ro

18 Jul, 2007 00:00 2344 Marime text
1184693740.jpg

Autoritatea de Sanatate Publica Vaslui a confirmat, ieri, infectarea altor noua copii din judet, cazati in tabara * Trei dintre ei sunt din Barlad si fac parte din lotul participantilor la Campionatul national de oina

Imediat dupa participarea la competitie, toti copiii au avut simptomele unei toxiinfectii alimentare, iar la intoarcerea acasa, cinci dintre ei au fost internati la Sectia de contagioase a Spitalului de Adulti Barlad. Ulterior, in urma recoltarii probelor, s-a constatat ca trei din cei cinci s-au infectat cu salmonella. Ceilalti sase copii care figureaza in evidentele ASP cu salmonella fac parte dintr-un grup de 35 de elevi din orasul Negresti. Si ei au fost in tabara de la Navodari, in perioada 4 - 10 iulie. Autoritatea vasluiana a reusit recoltarea probelor de la 21 din cei 35 de copii, restul fiind plecati din localitate in vacanta. Luminita Costache, directorul ASP Vaslui, a precizat ca sunt asteptate rezultatele pentru alti noua copii, iar cei la care s-a depistat infectia cu salmonella, vor urma un tratament intensiv. De asemenea, specialistii vasluieni continua ancheta privind identificarea si prelevarea de probe de la ceilalti 14 copii din Negresti. 89 de persoane, dintre care 51 copii sub 14 ani, cazate in tabara de la Navodari, au fost internate, saptamana trecuta, in Spitalul Clinic de Boli Infectioase din Constanta, cu simptome de toxiinfectie alimentara. Primele rezultate ale analizelor probelor recoltate de la bolnavii de toxiinfectie alimentara din tabara Navodari au relevat ca boala a fost produsa de salmonella, alimentul incriminat fiind carnea de pui din care a fost gatita mancarea servita la masele de pranz si seara in ziua de 7 iulie. In urma tragicului eveniment, autoritatile constantene au suspendat activitatea taberei Navodari, iar conducerea unitatii a fost obligata sa indeplineasca criteriile igienico-sanitare inainte de a solicita o noua autorizare de functionare. Tabara va fi redeschisa pe 1 august Potrivit Autoritatii Nationale Sanitar Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor (ANSVA), oamenii care lucrau la cantina taberei din Navodari sunt vinovati de contaminarea alimentelor. In urma verificarilor facute de specialistii ANSVSA in cantina taberei de copii, s-a descoperit ca depozitul alimentar care deservea cantina si laboratorul de patiserie-cofetarie se foloseau materii prime de origine animala ce proveneau din unitati autorizate sanitar veterinar, care erau ambalate si etichetate corespunzator si insotite de certificate sanitare veterinare si declaratii de conformitate si calitate emise de producator. De asemenea, echipa de control a constatat ca pastrarea alimentelor se facea in spatii corespunzatoare, cu temperatura monitorizata separat, pe loturi de productie, iar conservele de legume erau depozitate intr-un spatiu special amenajat, separate pe loturi si sortimente de produse. In ceea ce priveste dotarea tehnica a cantinei, inspectorii sustin ca, desi spatiile si facilitatile erau vechi, erau mentinute in stare corespunzatoare din punct de vedere igienic. Bogdan Hossu, liderul Cartel Alfa, membru in consiliul de administratie al Sind Romania, a anuntat ca directorul taberei de copii de la Navodari a fost demis, personalul auxiliar va fi inlocuit, iar complexul a intrat deja in renovare, urmand sa fie redeschis la 1 august. Raportul, pe masa lui Tariceanu Autoritatea de Sanatate Publica Constanta a inaintat Ministerului Sanatatii si Departamentului de Control al Guvernului raportul privind focarul de toxiinfectie alimentara din tabara de la Navodari. Documentul este inspaimantator: 46 de pacienti cu salmonella, noua cu bacteria E Coli si doi cu stafilococ aureu. Dr. Marius Enescu, directorul ASPJ Constanta, a declarat ca sinteza indica numarul de imbolnaviri, rezultatul analizelor si masurile impuse in cazul de la Navodari. De asemenea, probele prelevate din alimente au scos la iveala prezenta bacteriei escherichia coli, care se regasea si pe obiecte din bucataria cantinei Delfinul: cantarul de alimente si blatul de carne. Dr. Marius Enescu a precizat ca in tabara Lebada sunt sapte angajati infestati cu salmonella, escherichia coli si stafilococ. Directorul ASPJ a afirmat ca nu cunoaste numarul copiilor cazati in tabara Lebada, deoarece accesul inspectorilor Autoritatii a fost restrictionat.

Scris de: {autor}Corina SAMOILA{/autor}

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii