Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
00:59 26 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Rromii din blocul-fantoma, la un pas de evacuare

ro

01 Apr, 2004 00:00 1883 Marime text

Protest spontan in fata Prefecturii

Ieri, 50 de chiriasi s-au adunat in fata Prefecturii pentru a protesta impotriva masurii de evacuare * In imobil locuiesc peste 200 de persoane * Este vorba de 60 de familii, fiecare cu minim doi copii * 20 de familii lucreaza la Polaris, iar restul se afla acum in somaj * Protestatarii au fost lasati sa mai stea in bloc inca o saptamana dupa Paste * Mircea Alexandru, presedintele Partidei Rromilor, a precizat ca protocolul de protectie sociala incheiat cu PSD ramane valabil * Rromii spun ca, daca nu le va fi rezolvata problema, vor anunta toti cunoscutii sa nu mai voteze PSD-ul * Daca situatia se linisteste, votul din partea rromilor pentru PSD este asigurat

Blocul-fantoma din zona Palas, mai exact de pe strada Somesului, numarul 28, a starnit de-a lungul timpului o multime de controverse. Autorii sunt, de fapt, locatarii care stau in acest imobil cu chirie. Tentative de evacuare a acestora au fost mai multe, dar abia acum intentia autoritatilor ii sperie intr-adevar pe rromii care stau aici de ani de zile. Acestia au intrat in panica la inceputul acestei saptamani, cand au primit o somatie din partea Regiei Autonome de Exploatare a Domeniului Public si Privat, care detine acest imobil, de a elibera blocul in termen de 24 de ore. In caz contrar, se specifica in somatie, va fi necesara interventia fortelor de ordine. Pentru ca ieri a expirat termenul acordat de regie pentru evacuarea locuintelor, rromii, cu mic cu mare, au venit in fata Prefecturii pentru a cere ajutor.

Protest spontan

In imobilul de pe strada Somesului de la numarul 28 locuiesc la ora actuala peste 200 de suflete. In total sunt circa 60 de familii, fiecare avand minim doi copii. Conditiile in care acesti oameni locuiesc sunt mizere, de circa opt ani in imobil nu mai exista apa si energie electrica. Oamenii spun ca, indiferent de situatie, macar au un adapost deasupra capului pentru ei si mai ales pentru copii. Aproximativ 20 de familii lucreaza la societatea Polaris M, iar restul au lucrat acolo, iar acum sunt in somaj. Situatia lor este incerta deoarece, initial, ei au fost angajati ai RAGC, ulterior au fost preluati de Ecosal, iar acum de Polaris. In contractul de inchiriere se specifica faptul ca cei care locuiesc aici nu pot fi evacuati atata timp cat sunt salariati ai RAGC. Oamenii spun ca nu au unde sa se duca si cer sa fie lasati in continuare in acest bloc sau sa le fie date alte locuinte. Mai mult, ei spun ca muncesc si doresc sa fie lasati in pace sa-si creasca copiii. Unii parinti sunt chiar mandri de copiii lor, care merg la scoala si au chiar rezultate foarte bune. Rromii au mai primit in urma cu doi ani o somatie de evacuare, dar in cele din urma aceasta nu s-a mai pus in practica. De aceasta data, lucrurile sunt serioase si chiriasii se gandesc cu groaza la ce ii asteapta. Oamenii se plang si de modul in care politistii de la Sectia 4 se poarta cu ei, spunand ca sunt injurati, iar acum au fost amenintati ca, daca nu elibereaza blocul, vor fi dati afara cu "mascatii".

Solutie provizorie

Chiriasii s-au adunat, in jurul pranzului, in fata Prefecturii, cerand gasirea unei solutii astfel incat sa nu ramana pe drumuri. La fata locului a venit si presedintele Partidei Rromilor, Mircea Alexandru. Acesta a avut o intalnire cu prefectul Constantei pentru a discuta situatia protestatarilor. Pentru moment, rromii au fost linistiti de reprezentantul Guvernului in teritoriu, in sensul ca s-a hotarat ca acestia sa mai ramana in imobil pana pe data de 18 aprilie, adica la o saptamana dupa Paste. Ce se va intampla dupa aceea, nimeni nu poate spune cu certitudine. Prefectul a declarat ca legea este lege si trebuie respectata. El a mai precizat ca termenul pentru care au fost semnate contractele de inchiriere a expirat, iar contractele nu au mai fost prelungite.

PSD ar putea pierde votul rromilor

Mircea Alexandru a declarat ca se va intalni cu primarul Radu Mazare pentru a vedea ce solutie se poate gasi. Cat priveste protocolul incheiat intre PSD si Partida Rromilor, Mircea Alexandru a declarat ca acesta ramane in picioare deoarece este la nivel national. "Oamenii mi-au spus abia acum despre situatia in care se afla. O sa am o intalnire cu primarul pentru a discuta aceasta problema. Nu stiu ce vom face daca problema acestor oameni nu va fi rezolvata. Protocolul ramane in vigoare", a precizat Mircea Alexandru. Cu toate acestea, rromii spun ca, daca nu le va fi rezolvata situatia, nu vor mai vota PSD. "Daca ne rezolva situatia, votam PSD-ul, ca doar suntem si noi oameni. Daca nu ne ajuta, spunem la mai multi rromi care apartin de noi sa nu mai voteze PSD", strigau rromii cat ii tineau puterile. In cele din urma, protestatarii s-au imprastiat, hotarati sa revina daca dupa Paste nu se va gasi nici o solutie si se vor trezi cu copiii in strada. Majoritatea au spus ca isi vor da copiii la stat deoarece nu vor avea nici o posibilitate sa-i intretina in continuare.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii