Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
01:12 29 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Rromi bogatasi cu datorii de zeci de milioane la RAJA

ro

25 Jul, 2003 00:00 1041 Marime text

Debransari masive in Piata Chiliei

Desi spun ca nu au bani sa plateasca apa rece, peste 50 de familii locuiesc in adevarate palate * La auzul vestii ca va ramane fara apa rece, proprietara casei numarul 128 de pe strada Fagetului a scos o borseta in care erau numeroase hartii de 100 de dolari * Aceasta i-a intins 300 de dolari angajatului RAJA, ramanand surprinsa ca regia nu primeste si dolari

Aproape 50 de case din cartierul Piata Chiliei au fost ieri debransate de la reteaua de alimentare cu apa rece. Familiile, majoritatea de etnie rroma, nu-si mai platisera apa de mai bine de doi ani. In tot acest timp restantierii acumulasera un debit de peste 540 de milioane de lei. Datoriile variau de la o familie la alta, intre 1,2 milioane de lei si peste 45 de milioane de lei. Angajatii RAJA impreuna cu agenti de la Sectia numarul 1 de Politie au inceput actiunea in jurul orei 09.00 si au fost vizate familiile cu restante mari si vechi de pe strazile Dobrogei, Ion Ratiu, Banu Mihalcea, Fagetului, Razboieni, Av. Craiu si Av. Muntenescu. In urma actiunii, 49 din cele 50 de familii au fost debransate.

Casa ca-n filme

Este binecunoscut faptul ca in cartierul Piata Chiliei locuiesc in special rromi. Acestia au case care mai de care mai frumoase si, de asemenea, datorii de milioane si chiar zeci de milioane de lei. Din aceasta cauza majoritatea caselor au fost debransate de la reteaua de alimentare cu apa. Cei care vor sa se rebranseze trebuie sa achite cel putin jumatate din datoria catre Regia Autonoma Judeteana de Apa, iar cealalta jumatate va fi reesalonata pe o perioada de patru luni. Majoritatea celor care au ramas ieri fara apa rece sunt cetateni rromi si locuiesc, paradoxal, in adevarate palate cu doua-trei etaje - dupa cum ne-a declarat purtatorul de cuvant al regiei, Irina Oprea. Actiunea a decurs fara incidente majore, cu mici exceptii. Spre exemplu, pe strada Fagetului, la numarul 119, locuieste familia Iuseim Ecrem. Casa pare desprinsa din filme. Vila impunatoare cu geamuri termopan, gard din fier forjat, umbrar si o restanta la apa de aproximativ 24,5 milioane de lei. Casa de povesti a ramas, insa, fara apa, deoarece proprietarul nu a avut bani sa plateasca datoria catre RAJA.

Borseta cu dolari

Un caz care i-a surprins pe angajatii RAJA a fost cel de pe strada Fagetului numarul 128. La aceasta adresa locuieste familia Nicolae Niculin. In momentul aparitiei angajatilor regiei, familia in cauza tocmai isi aducea mobila noua. De asemenea, se putea observa cu ochiul liber ca de curand casa tocmai suferise o serie de modificari costisitoare, respectiv tamplarie noua la geamuri, gresie si faianta. Locatarii aveau catre RAJA o restanta de aproximativ 17 milioane de lei. La auzul vestii ca vor ramane fara apa rece, proprietara a scos o borseta in care erau numeroase hartii de 100 de dolari. Cu cea mai mare usurinta aceasta a renuntat la 300 de dolari pe care i-a intins angajatilor RAJA, in contul datoriei. Acestia nu au acceptat valuta, lucru de neinteles pentru oamenii care lucrau numai cu dolari. In cele din urma, un membru al familiei a schimbat dolarii in lei si a achitat restanta catre regie. In celelalte cazuri, rromii ramasi fara apa au apelat la vechile trucuri, in speranta ca angajatii RAJA se vor lasa induplecati. "Mergem sa amanetam ceva si platim" sau "va dam banii peste o ora sau maine, ca ia barbatu` banii", spuneau rromii, dar fara nici un succes. Actiuni similare ca cea de ieri vor fi continuate si in cursul saptamanilor viitoare, pana cand regia va recupera majoritatea debitelor pe care le inregistreaza la ora actuala de la abonatii casnici.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii