Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
07:08 24 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Regionalizarea, în dezbatere la Cumpăna Primarii au vorbit despre avantajele şi dezavantajele reformei administrativ-teritoriale (galerie foto)

ro

30 Oct, 2013 00:00 2185 Marime text
În sala de şedinţe a Primăriei Cumpăna a avut loc, ieri, seminarul cu tema „Reforma administrativ- teritorială în rural. Priorităţi şi mecanisme”.
 
Seminarul a fost susţinut de Sorin Ioniţă, preşedinte Expert Forum (EFOR). Evenimentul s-a adresat în primul rând
primarilor, dar şi consilierilor locali, secretarilor de comună, directorilor economici, directorilor de şcoală, liderilor de asociaţii agricole de pe raza comunei şi, în general, persoanelor informate şi preocupate de problemele publice.
Din partea comunelor din judeţ au participat ieri la lucrări reprezentanţi ai primăriilor Pecineaga, Horia,
Mereni, Chirnogeni, Albești, Peștera, Topalu, Seimeni, Cuza-Vodă, Cumpăna, Grădina, Târgușor, Poarta Albă, Amzacea, Mihail Kogălniceanu şi Saraiu.
În cadrul seminarului au fost prezentate modele ale statelor Uniunii Europene privind reorganizarea teritorială.
La rândul lor, reprezentanţii administraţiei publice locale au expus punctele de vedere privind reforma administrativ-teritorială în rural, precizând faptul că „reformele radicale sunt mai mult discutate decât implementate, provocate de dificultăţi politice, opoziţie în teritoriu”.
 
Se doreşte păstrarea comunelor în forma actuală
 
Edilii comunelor au vorbit şi despre avantajele şi dezavantajele reformei administrative.
În acest sens, Filiala Judeţeană Constanţa a Asociaţiei Comunelor din România susţine păstrarea comunelor în forma actuală, având în vedere faptul că numărul de locuitori, deşi mic, este raportat la o suprafaţă mare de teren (ex. o comună cu 1.500 locuitori se întinde pe o suprafaţă de 15.000 de hectare).
 
„Personalitatea juridică a unităţilor administrativ-teritoriale îi oferă rădăcini locuitorului din mediul rural, care astfel îşi păstrează identitatea, originea.
 Tocmai de aceea, comunele membre ale Filialei Judeţene Constanţa a ACoR lucrează prin acorduri de cooperare, în interesul locuitorilor din mediul rural, care au nevoie de servicii publice acasă, în localitatea de domiciliu, dar şi în sprijinul administraţiei publice locale ( servicii de audit, servicii de expertiză fiscală, de urbanism şi amenajarea teritoriului, servicii juridice)”, a precizat primarul comunei Cumpăna, ec Mariana Gâju.

Totodată, prin regionalizare, trebuie să se pună accent pe adoptarea şi întărirea legilor privind funcţionarea A.D.I.-urilor şi a Zonelor Metropolitane, în vederea realizării de investiţii majore, derulate prin polii de creştere: drumuri intercomunale, transport metropolitan, educaţie, sănătate, cultură, etc.
Ca dezavantaje, această reorganizare teritorială nu reduce mereu costurile financiare, funcţionează mai greu din cauza blocajelor politice şi a încetinirii procesului decizional, sunt de părere reprezentanţii autorităţilor locale din judeţ.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii