Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
03:43 11 05 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Rectorii se aduna la Constanta

ro

31 Mar, 2003 00:00 957 Marime text

Problema invatamantului superior, dezbatuta la nivel national

Cu ocazia implinirii a 90 de ani de la infiintarea Academiei de Stiinte Economice din Bucuresti, s-a desfasurat, concomitent cu evenimentul, intalnirea nationala a rectorilor * Din Constanta au participat rectorul Adrian Bavaru si prorectorul Victor Ciupina * Pe lista de discutii s-au aflat doua probleme, respectiv nivelul de pregatire a universitatilor romanesti in comparatie cu institutiile straine si modalitati de finantare a invatamantului superior * S-a mai discutat despre stadiul de pregatire a unei noi intalniri la nivel national a conducerilor institutiilor de invatamant superior de stat * Urmatoarea sedinta a rectorilor din tara va fi organizata la Constanta, pe 29 mai

La aniversarea a 90 de ani de la infiintarea Academiei de Stiinte Economice (ASE) au fost invitati sa participe din partea Universitatii "Ovidius" rectorul Adrian Bavaru si prorectorul Victor Ciupina. Cu ocazia aniversarii a avut loc sedinta rectorilor din tara, la care s-au discutat o serie de probleme care vizeaza dezvoltarea invatamantului superior romanesc. Prorectorul Victor Ciupina a declarat ca pe lista de discutii s-au aflat doua probleme, respectiv nivelul de pregatire a universitatilor romanesti in comparatie cu institutiile straine si modalitati de finantare a invatamantului superior. Prima problema are in vedere scaderea interesului studentilor straini de a studia la una din facultatile romanesti. Scaderea numarului de studenti a afectat si universitatea de stat din Constanta, ducand la pierderea unor sume mari de bani, rezultate din taxele incasate. Astfel, din cei 600 de studenti straini inmatriculati in urma cu cativa ani, au mai ramas doar 24. Anul trecut s-au prezentat la concursul de admitere doar 8.700 de candidati, fata de aproximativ 10.000, cati existau acum doi ani, ramanand libere foarte multe locuri cu taxa. O alta cauza a scaderii interesului candidatilor este taxa de aproape 700 de dolari. De asemenea, studentii mai au si mari probleme in ceea ce priveste obtinerea vizelor de studii. In unele tari din Uniunea Europeana, tinerii care studiaza in strainatate beneficiaza de o serie de facilitati care nu sunt insa oferite si celor care vin sa invete in Romania. Cea de-a doua problema s-a axat pe identificarea unor surse noi pentru cresterea veniturilor obtinute de la buget si a celor din activitati proprii fiecarei institutii.

Planuri si decizii

In cadrul intalnirii de vineri s-a decis ca, saptamana viitoare, se va constitui un grup de elaborare a strategiei nationale de dezvoltare durabila. Tot la sedinta s-a mai discutat despre stadiul de pregatire a unei noi intalniri la nivel national a conducerilor institutiilor de invatamant superior de stat. Urmatoarea sedinta a rectorilor din tara va fi organizata la Constanta, pe 29 mai. "La aceasta intalnire vor fi aprofundate o serie de probleme care tin de interesul, de dezvoltarea si de bunul mers al universitatilor de la nivelul intregii tari. In perioada 30-31 mai va fi organizata si Conferinta Nationala Stiintifica", a adaugat prorectorul universitatii constantene. Victor Ciupina a mai precizat ca, vineri, Academia de Stiinte Economice i-a conferit presedintelui Ion Iliescu titlul de Doctor Honoris Causa pentru contributia avuta la managementul societatii romanesti. Ion Iliescu a fost membru al uneia dintre catedrele ASE.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii