Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
12:12 23 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Preoteasa "Am ajuns un popor de manelisti"

ro

05 Jun, 2008 00:00 1226 Marime text
1212590826.jpg

Reprezentantul ministerului recunoaste ca elevii au copiat la tezele cu subiect unic, dar, in acelasi timp, sustine ca sistemul de notare este eficient

Liceul Callatis Mangalia gazduieste, anual, timp de trei zile, consfatuirea nationala care reuneste inspectori scolari si informaticieni din toata tara. La intalnire, in cadrul careia sunt dezbatute norme metodologice, dar se discuta si problemele actuale ale sistemului de invatamant, ia parte si Svetlana Preoteasa, secretar de stat in Ministerul Educatiei, Cercetarii si Tineretului (MEdCT). Reprezentantul ministerului intentioneaza sa readuca in prim plan discipline pe care cadrele didactice nu mai pun accent in timpul orelor de curs. Aceasta considera ca educatia fizica, muzica si desenul ar putea reduce violenta in scoli. Iar daca cele trei arte sunt solutiile cu ajutorul carora MEdCT vrea sa diminueze agresivitatea adolescentilor, la polul opus se afla mediatizarea excesiva a evenimentelor negative, pentru relatarea carora ar trebui gasita o cale de mijloc. Folosind un limbaj plastic, Svetlana Preoteasa a explicat ca aceste materii "nu trebuie sa mai fie aruncate undeva, pe la coada catalogului, ci trebuie, obligatoriu, sa redevina ceea ce erau odata: reginele balului". Ramasi fara o cultura generala, care nu le mai este predata in scoli si pe care nici parintii nu mai au timp sa le-o prezinte, elevii se refugiaza in cele mai kitschioase moduri de a trai viata. "Noi, care il avem pe Enescu si pe Ciprian Porumbescu, am ajuns un popor de manelisti. Trebuie sa facem tot ceea ce ne sta in putinta pentru a reda poporului roman cultura, demnitatea profesorului de muzica si desen si sa ne intrebam ", este concluzia secretarului de stat.

De-a hotii si vardistii

Intrebare la care tot reprezentantul MEdCT isi raspunde. "Va fi profilul unui copil care este invatat sa fure la tezele cu subiect unic, pentru ca profesorii nostri ingaduie copiatul. Nu fac altceva decat sa-i invete pe copii sa fure si ca nota nu are valoare", spune Preoteasa. Nu numai ca aduce grave acuze cadrelor didactice, dar, in acelasi timp, recunoaste in mod direct ineficienta sistemului. "Admiterea este importanta in liceu. Insa, oamenii formeaza sisteme. Daca intr-o anumita scoala, s-a copiat la teza cu subiect unic, s-a copiat din cauza celor care au stat in clasa, nu din cauza ministrului. Dar asta nu inseamna ca sistemul nu e bun", continua secretarul de stat. In acest mod, cu "oameni" care schimba din an in an sistemul, elevi pe post de cobai, carora li se da dreptul de a contrazice deciziile MEdCT, dar, oricum, nu le sunt luate in consideratie propunerile, scolarii vor intra la liceu in functie de preferintele profesorului de la clasa.

"Am prieteni tigani si sunt onorata"

O alta problema actuala, abordata in cadrul intalnirii de ieri, a fost cea a modului evident in care sunt discriminati elevii care apartin minoritatii rrome. Stereotipurile etnice, care domina atat viata profesorilor, cat si pe cea a parintilor, au un efect negativ asupra elevilor. Incercand sa elimine discriminarea din scoli, Svetlana Preoteasa si-a inceput discursul abordand acest subiect. "Rromii sunt colegii nostri, sunt vecinii nostri. In Romania, nu exista un culoar pentru rromi si unul pentru romani. Daca exista unul, exista din cauza mentalitatilor. Am prieteni tigani si sunt onorata ca unii dintre ei ma considera pe mine prietena lor", a declarat secretarul de stat.

Scris de: {autor}Stefania CHERMANEANU{/autor}

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii