Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
15:07 24 08 2019 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Povestea bisericii din cartierul Medeea Trei copii morţi, un lăcaş de cult demolat şi hramul schimbat (galerie foto)

ro

22 Mar, 2013 00:00 11272 Marime text
În cartierul Medeea, în apropiere de intersecţia străzilor Cumpăna cu Spiru Haret, se ridică biserica cu hramul Sfântul Nectarie Taumaturgul şi Sfântul Tiron. Părintele paroh al bisericii, Marinel Pădure, ne-a dezvăluit că acesta este singurul lăcaş de cult din Dobrogea care poartă hramul celor doi sfinţi. Biserica, a cărei construcţie a început în 2008, pe locul alteia care fusese demolată din cauze obiective, ar putea fi gata în acestă vară. „După Paşte, dacă vom avea fonduri suficiente, vom turna acoperişul, după care vom pune turnul”, ne-a povestit preotul paroh Marinică Pădure. Astfel, constănţenii din zona Medeea îşi vor vedea împlinit visul de a avea o biserică în cartier. De altfel, slujbele se fac deja în demisolul lăcaşului de cult.

Povestea a început în anul 2001, când s-a pus piatra de temelie a unei biserici cu hramul Naşterea Domnului. Puţini ştiu că aici, cu circa 28 de ani în urmă, s-a petrecut una dintre cele mai cumplite tragedii din Constanţa. Chiar în curtea lăcaşului sfânt se afla o gură de vizitare a unui cămin pentru conductele de apă fierbinte ale CET. Fiind foarte săracă, o familie din apropiere îşi trimitea copiii, ilegal, în cămin, să aducă apă caldă. Într-una din zile, în timp ce copilaşii umpleau una dintre găletuşe, din cauza defectării unei vane, capacul a cedat şi apa a început să inunde căminul. Cei trei copii ai familiei au pierit în chinuri groaznice, ucişi de apa fierbinte. Corpurile micuţilor, înroşite de apa clocotită, au fost depuse chiar pe locul unde intră enoriaşii în curtea bisericii. De atunci, mulţi dintre martorii prezenţi la tragedie au zis că locul ar fi blestemat şi că aici nu ar trebui să se construiască nimic. 

Sinuosul drum spre credinţă

Dar să revenim la biserică. Prima fază a lucrărilor a fost condusă de preotul Enache Drăguş. Ca în multe astfel de cazuri, lucrările au stagnat o perioadă, din lipsă de fonduri. În momentul în care preot paroh a fost numit Nicu Mihăilă, credincioşii din zonă au crezut că, în sfârşit, o să vadă biserica terminată. Dar banii adunaţi de credincioşi au intrat în buzunarele preotului. Deşi proiectul iniţial prevedea ca biserica să aibă şi demisol, parohul nu şi-a mai bătut capul cu aşa ceva. Ba mai mult, părintele ar fi început să bage mâna şi prin cutia milei şi chiar să taie chitanţe de la alte chitanţiere. Apa şi curentul electric erau plătite de enoriaşi, însă Mihăilă ar fi tăiat chitanţe ca şi cum ele s-ar fi plătit din banii parohiei. Nici cu plata lumânărilor către Arhiepiscopie nu stătea prea bine, parohia Naşterea Domnului având, la acea vreme, o datorie destul de mare. Până la urmă, în anul 2008, o echipă de experţi de la Inspectoratul de Stat în Construcţii Constanţa a stabilit că această construcţie nu a respectat nicio regulă. Pentru că exista riscul ca biserica să se dărâme peste credincioşi, au decis dărâmarea ei şi reconstruirea conform proiectului. În consecinţă, preotul Mihăilă a fost suspendat, iar din primăvara anului 2008 preot paroh este Marinel Pădure.

Lucrările continuă

Noul paroh a continuat construcţia bisericii, dar i-a schimbat hramul. Astfel, hramul Naşterea Domului a fost schimbat cu hramul Sfântul Nectarie Taumaturgul şi Sfântul Tiron. „Am decis împreună cu credincioşii să alegem alt hram, deoarece hramul Naşterea Domnului îl au mai multe biserici din judeţ. Noi suntem singura biserică din Dobrogea care are hamul Sfântul Nectarie Taumaturgul şi Sfântul Tiron”, ne-a povestit preotul paroh Marinel Pădure.

Ti-a placut articolul?

Comentarii