Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
09:15 25 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Porcii "sar in aer" de Sarbatori

ro

18 Dec, 2004 00:00 1101 Marime text

ISS a inceput controalele in piete

Preturile produselor din carne de porc comercializate in unitatile constantene pot fi caracterizate ca fiind unele "astronomice" pentru un kilogram de pulpa sau muschi, doritorii trebuind sa scoata din buzunar peste 200.000 de lei * Costurile ridicate ii imping pe consumatori sa apeleze la tot felul de "particulari" dubiosi care vand carne fara sa aiba certificate de producator sau avize medico-veterinare * Dorinta de castig ii "impinge la pacat" si pe patronii unor societati care prefera sa vanda si carne infestata * Pentru a evita comercializarea unor astfel de produse, Inspectia Sanitara de Stat demareaza incepand de astazi o campanie de verificare a unitatilor de profil * Inspectorii vor cerceta conditiile de pastrare a produselor, provenienta lor si daca au fost supuse examenelor trichinoscopice * In ultimii doi ani in judetul Constanta s-au inregistrat doar 11 cazuri de trichineloza, in timp ce in 1993 s-au consemnat peste 200 de imbolnaviri

Mii de constanteni vor fi nevoiti in aceasta iarna sa recunoasca faptul ca au acasa carne de porc doar atunci cand pe posturile de televiziune vor fi prezentate stiri despre comercializarea acestui produs. In aceasta perioada, preturile la carne au atins cote astronomice, pentru un kilogram de muschi sau ceafa, doritorii fiind obligati sa scoata din buzunar peste 200.000 de lei. Cum puterea financiara a populatiei lasa mult de dorit, foarte putina lume se inghesuie zilele acestea sa isi cumpere carne pentru Sarbatori. Situatia este aceeasi atat in pietele agro-alimentare ale municipiului unde isi desfac marfa "particularii", cat si in orice magazin de profil. Multe dintre societatile comerciale isi pun insa un adaos mare, motiv pentru care multe dintre magazine sunt goale, desi in galantare gasesti tot ce iti doreste inima, de la muschi si ceafa de porc si pana la carnati sau toba. Teoretic, preturile din magazinele frumos decorate de Sarbatori ar trebui sa ii aseze pe consumatori la coada tarabelor particulare. Si aici insa, preturile sunt exagerate, astfel ca foarte multa lume se uita, dar foarte putini cumpara. Bineinteles, exista si o anume categorie de constanteni care nu au probleme prea mari sa isi achizitioneze astfel de produse, veniturile lor fiind suficiente pentru a acoperi aceste nevoi, sa ii spunem, de ordin gastronomic. Ce te faci insa cu miile de someri, de salariati "la minim pe economie" sau pensionari, pentru care 200.000 de lei reprezinta o suma uriasa. Acestia vor fi probabil fortati sa cumpere cateva sute de grame de parizer si sa isi imagineze ca de fapt mananca o "ceafa de porc". O scurta plimbare prin pietele constantene confirma faptul ca masa de sarbatori nu va fi una prea bogata pentru o mare parte din populatie. In Piata Grivitei de exemplu, un kilogram de muschi de porc ajunge la 250.000 de lei kilogramul, in timp ce pulpa este 150.000 la taraba si cu 20.000 mai mult la o alimentara situata cativa metri mai departe. Kilogramul de ceafa de porc este 220.000 de lei, iar fleica sau rasoalele depasesc si ele 100.000 de lei. Cel mai accesibil produs pare sunca, doritorii avand nevoie de "doar" 70.000 de lei pentru a-si cumpara un kilogram. Este adevarat, toate preturile din piata sunt negociabile, dar nici un producator care se respecta nu o sa scada prea mult din "oferta" sa, doar pentru a multumi un "sarantoc". Nu producatorii sunt neaparat cei vinovati de aceasta situatie, dar si ei recunosc ca nimeni nu se "inghesuie" sa le cumpere produsul.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii