Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
07:44 29 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

"Piesa de muzeu" a Dispensarului TBC va fi inlocuita

ro

02 Feb, 2008 00:00 898 Marime text

Sub deviza "dorim sa fim performanti", conducerea Spitalului de Pneumoftiziologie a decis modernizarea unitatii pe toate planurile * Iar rezultatele sunt promitatoare

Gata cu micile vietuitoare de la subsol sau cu peretii scorojiti care iti dadeau impresia ca, dupa o vizita in dispensar, o persoana sanatoasa tun, va pleca sigur cu tuberculoza. "Nu vi se pare ca miroase a nou?", ne-a spus mandru dr. Emanoil Vasiliu, medic primar pneumologie. In prezent, unitatea sanitara se afla in faza de igienizare. "La sfarsitul anului 2007 am terminat o prima etapa de igienizare a parterului pe o investitie mica. Vom continua cu holul si sala principala de la parter", a explicat acesta. Renovarea a cuprins si subsolul cladirii unde, intr-un viitor apropiat, vor fi amenajate saloane pentru pacientii care nu sunt bolnavi de tuberculoza, dar necesita investigatii.

54 de ani, o viata de om

Constantenii care solicitau pana acum efectuarea unei radiografii pulmonare erau "radiati" de un aparat Roentgen fabricat in 1954. In ciuda vechimii, dr. Vasiliu spune ca pacientii nu sunt supusi niciunui risc. Insa, cum hotele de absorbtie sunt doar de forma, nu trebuie sa stai mai mult de cinci minute in incaperea unde se gaseste "aparatul istoric", pentru a simti ca ti se taie respiratia. Vestea buna vine din partea Ministerului. "Suntem inclusi pe lista de investitii a Ministerului pentru dotari. Vom trece de etapa de licitatie nationala, iar pana la sfarsitul lunii iunie vom lucra cu un aparat radiologic in sistem digital", a explicat dr. Vasiliu. Aparatul ar fi putut fi schimbat dinainte, dar, Vasiliu a decis sa acorde prioritate dispensarelor din Mangalia si Agigea. "Daca pacientii din Constanta se puteau duce la Spitalul de Pneumoftiziologie de la Palazu Mare, cei din Agigea si Mangalia nu aveau o alta unitate sanitara in apropiere" si-a justificat alegerea acesta. Pompa developezei care, din calculele doctorului trebuia sa mai functioneze doi ani, s-a stricat, iar medicii sunt nevoiti sa faca aceasta activitate, cum altfel, decat in mod manual. Astfel, personalul medical s-a vazut nevoit sa diminueze numarul de radiografii.

Scris de: {autor}Stefania CHERMANEANU{/autor}

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii