Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
09:56 19 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Pescarii şi marinarii au sărbătorit de Sfântul Nicolae Întâlnirea prietenească la Club Morski din Balcik

ro

10 Dec, 2011 02:08 1266 Marime text
La festivalul tradiţional de la Balcik a avut loc un ospăţ pe cinste. S-a servit borş de peşte, scrumbie la grătar, crab umplut cu orez, stafide şi nuci

Şi-n acest an, de Sfântul Nicolae, la Balcik a fost festival. Evenimentul organizat anual în ziua de 6 decembrie îl prezintă pe Sfântul Nicolae ca patron spiritual al pescarilor şi navigatorilor, dar şi ca protector al copiilor şi al celor care îi poartă numele. Potrivit legendei, de câte ori este furtună, Sfântul Nicolae merge pe apă pentru a ajuta ambarcaţiunile să ajungă cu bine la mal. Soţiile marinarilor pun în mare icoane cu imaginea sfântului şi se roagă să le aducă soţii cu bine acasă. Ca orice sărbătoare creştină, aceasta a debutat cu o slujbă religioasă, oficiată în portul pescăresc. Primarul Nikolay Angelov, prezent la eveniment, le-a urat sportivilor, pescarilor, navigatorilor şi tuturor oamenilor mării ca anul ce vine să fie unul mai bun şi mai prosper. Şeful autorităţii locale le-a ţinut o scurtă demonstraţie celor prezenţi, arătându-le cum se curăţă un peşte proaspăt, cum se sărează şi cum se coace la grătar. Nu de alta, dar felurile de mâncare specifice acestei sărbători sunt chiar delicatesele din peşte: borş de peşte, scrumbie la grătar, crab umplut cu orez, stafide şi nuci. Petrecerea a continuat cu jocuri marinăreşti şi pescăreşti: trasul cu sfoara, aruncarea bandulei, aruncarea cu undiţa la punct fix, întreceri de curăţat peşte şi nu numai. Festivalul s-a încheiat seara cu o petrecere organizată de membrii Clubului Morski din Balcik, în onoarea directorului Nikolai Stanev, care şi-a sărbătorit ziua onomastică. Meniul servit la masă a fost compus, de asemenea, din preparate de peşte: salată de ton, borş de peşte şi lufar marinat, garizi şi rechin pane, barbun, hanuşi prăjiţi (guvizi de mari dimensiuni) şi zargan.

Sursa: http://www.magazin-nautic.ro/?p=2559

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii