Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
09:07 20 07 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Persoanele cu handicap vor primi anual bani de la stat pentru terapia de recuperare

ro

05 Jan, 2023 13:28 2458 Marime text
 Foto Pixabay
Persoanele cu handicap vor putea primi, din primăvară, bani pentru recuperare sau reabilitare sub forma unor tichete acordate anual la recomandarea medicului de familie sau specialist, după cum reiese dintr-un proiect de lege care a primit ieri semnătura președintelui țării.

Măsurile se regăsesc într-un proiect de lege privind susţinerea procesului de dezinstituţionalizare a persoanelor adulte cu dizabilităţi şi aplicarea unor măsuri de accelerare a acestuia şi de prevenire a instituţionalizării. Inițial, propunerile se regăseau în alt proiect de lege care a fost respins în decembrie, deoarece prevederile au fost incluse în proiectul (mai complex) care a fost promulgat pe 4 ianuarie 2023.

După ce proiectul va fi publicat în Monitorul Oficial, Legea 448/2006 privind protecția și promovarea drepturilor persoanelor cu handicap va prevede că persoanele cu dizabilități vor putea primi, în fiecare an, 12 tichete, dacă au un handicap grav, sau șase tichete, dacă au un handicap accentuat. Tichetele vor putea fi folosite pentru recuperare sau reabilitate prin terapia bazată pe recuperare medicală sau kinetoterapie, în funcție de diagnosticul principal și de fiecare dizabilitate.

Aceste tichete se vor acorda la recomandarea medicului de familie sau a celui specialist, pe baza planului de abilitare-reabilitare pentru copilul cu handicap, respectiv a planului individual de servicii al persoanei adulte cu handicap.Valoarea tichetelor va fi stabilită și actualizată anual, prin hotărâre de Guvern, și va fi suportată integral din Fondul național unic de asigurări sociale de sănătate, prin casa de asigurări de sănătate de care aparține persoana cu handicap sau din fonduri externe nerambursabile.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii