Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
07:21 25 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Persoanele care evacuează mamele care alăptează în spațiile publice vor fi sancționate cu amendă de până la 2.000 de lei

ro

05 Jul, 2021 00:00 1357 Marime text
  • Mămicile din România au primit o veste bună
  • Ele pot alăpta în spații publice, chiar și în clădiri, iar evacuarea acestora duce la amendarea persoanelor în cauză
Vești bune pentru mamele din România. Ele au dreptul de a-și alăpta copiii în spații publice, iar cei care se vor opune vor putea fi sancționați, cu amenzi de până la 2.000 de lei.
 
Legea 182/2021 privind alăptarea în spaţii publice, publicată joi în Monitorul Oficial nr. 651, dar care se aplică de ieri, 4 iulie 2021, stabileşte măsuri privind prevenirea discriminării din partea persoanelor fizice sau juridice a mamelor care alăptează, precum și combaterea încălcării dreptului la hrană al copiilor.

Legea prevede ca evacuarea dintr-un spațiu public a unei mame care are dreptul de a se afla acolo și care alăptează un copil, interzicerea alăptării acestuia sau refuzul furnizării de servicii unei persoane pentru că alăptează să fie sancționate cu amendă contravențională.
În funcție de categoria în care se încadrează persoana care nu respectă dreptul unei mame de a alăpta în spații publice, amenzile sunt următoarele:
  • pentru persoanele fizice - de la 100 la 500 de lei;
  • pentru persoanele juridice - de la 1.000 la 2.000 de lei.
Constatarea faptelor şi aplicarea amenzilor se vor face de către Poliţia locală, de persoane împuternicite din cadrul Ministerului Afacerilor Interne sau reprezentanţi ai Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorului.

Sancțiunile amintite anterior se aplică indiferent dacă spațiile publice în care mama își alăptează copilul sunt prevăzute sau nu cu camere tip „mama și copilul”.
 
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii