Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
11:56 28 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Nefericitii de langa noi

ro

14 Dec, 2002 00:00 826 Marime text

Ghid pentru cei care vor sa ofere daruri de Craciun

Reporterii cotidianului ZIUA de Constanta vin din nou in sprijinul parlamentarilor, consilierilor, al oamenilor cu bani, care vor sa ofere bani sau cadouri persoanelor cu posibilitati materiale mai mult decat modeste, prezentandu-le o lista cu situatiile cele mai dramatice pe care le-au intalnit de-a lungul acestui an * Pentru partidele politice, firmele cu capital privat sau de stat care ar avea astfel de intentii, redactia ZIUA de Constanta le sta la dispozitie cu date suplimentare despre familiile in cauza * Totodata, cotidianul nostru va face publicitatea necesara celor care i-ar ajuta pe cei prezentati de noi

Sarbatorile de iarna se apropie cu pasi repezi. Pentru foarte multi oameni din jurul nostru nu reprezinta decat o noua zi peste care trebuie sa treaca, o noua zi de supravietuire, o noua zi in care incearca sa uite de frig si de foame. Pentru acestia, un ajutor cat de mic ar putea reprezenta o adevarata mana cereasca. Craciunul este momentul in care ar trebui sa incetam sa fim egoisti, sa ne gandim ca facem parte din marea familie a universului si sa incercam sa facem putin bine. Gandindu-ne ca o parte a parlamentarilor, a consilierilor, a partidelor politice, dar si a celor cu bani sunt mult prea ocupati cu treburile obstii si cu cele politice, reporterii cotidianului ZIUA de Constanta au pregatit o lista care ar veni in sprijinul celor ce doresc sa intinda o mana de ajutor.Pe intreg parcursul acestui an, am vazut multi oameni saraci, am vazut familii care de luni de zile si-au pierdut speranta intr-o remediere a situatiei lor. Am gasit in satul Lanurile copii de clasa a V-a care lucrau cu ziua la sapa pentru a putea sa-si intretina fratii mai mici sau chiar parintii care nu mai puteau sa lucreze din cauza bolilor. La Potarnichea am intalnit copii care faceau chirpici. In mijlocul orasului am gasit o femeie care dormea impreuna cu copiii sai intr-un garaj, la minus 18 grade, fara pic de caldura. Chiar in apropierea cimitirului Viile Noi, am descoperit un copil de 15 ani, subnutrit si bolnav de SIDA, care nu are nici 20 de kilograme. Am intalnit batrani constransi de lipsuri sa cerseasca si am mai dat peste un om pentru care suprema fericire acum, in prag de sarbatori, ar fi sa primeasca trei milioane de lei pentru a achita datoria la intretinere a fiicei sale bolnave. Din aceasta cauza, lovindu-ne de asemenea situatii dramatice, ne-am gandit sa mai facem o lista a saracilor, a celor care ar putea fi ajutati de cei cu bani. Am mai facut o astfel de actiune cu ocazia zilei de 1 Iunie. Atunci nu s-a inghesuit aproape nimeni sa faca un gest frumos. Poate de aceasta data situatia va sta altfel, poate datorita impactului mai mare pe care il are Craciunul in viata noastra. In speranta ca vor exista oameni cu bani, dar si cu suflet, care sa faca un gest nobil, redactia noastra le sta la dispozitie cu date suplimentare si, desigur, cu publicitatea adecvata unor astfel de situatii sau cu pastrarea anonimatului, dupa caz.

Mos Craciun nu ajunge la Magura

In cartierul Km 5, pe strada Tractorului, intr-una din asa-numitele "locuinte en gros" locuieste o familie alcatuita din sase persoane. Cea care duce greul gospodariei este Florenta Iftimie. Din cei patru copii, trei fete si un baiat, numai fetele sunt ale ei, cel mai mic fiind rezultatul unei aventuri a sotului ei cu o alta femeie, care i l-a lasat la poarta, iar Florenta a acceptat sa il creasca. Femeia lucreaza cu ziua pe unde apuca, in schimbul catorva zeci de mii de lei, singura ei dorinta fiind ca cei mici sa nu se lase de scoala. Un alt caz, extrem de dureros, este cel al unei tinere fete, Nicoleta Maxiniuc, din localitatea Saveni, Botosani. Ea a fost parasita de prietenul ei atunci cand a aflat ca este insarcinata. Tanara era eleva in clasa a XI-a la liceul din localitate, iar in momentul in care au aflat ca fiica lor va avea un copil, parintii au izgonit-o de acasa, intrucat Nicoleta dorea sa pastreze sarcina. Tanara a venit la matusa ei, Claudia Radu, din localitatea Palazu Mare, si in luna februarie a nascut un baietel. In acel moment ea a declarat ca are de gand sa dea copilul spre adoptie, deoarece nu avea cu ce sa il intretina. In urma mai multor discutii cu asistentii sociali de la sectia Maternitate, Nicoleta s-a hotarat sa pastreze bebelusul. Parintii ei au declarat ca o reprimesc acasa, dar numai daca vine fara copil, de aceea fata a ramas in continuare la matusa ei. Datorita faptului ca matusa si unchiul ei traiesc numai din ajutorul de somaj, fata s-a angajat la un chiosc de distributie a ziarelor, pentru un salariu de aproximativ un milion de lei. Ea este decisa ca, indiferent ce se va mai intampla, sa nu isi paraseasca baietelul. O situatie complet diferita, dar la fel de dureroasa, am intalnit in localitatea Magura, undeva la vreo 80 de kilometri de Constanta, spre granita cu Bulgaria. Un sat cu case rare, putine dintre ele locuite, iar cele mai multe aflate in paragina. In marea lor majoritate, localnicii sunt oameni in varsta care traiesc din pensia de la CAP. In tot satul nu are nimeni serviciu, singurul fiind invatatorul care venea de la Viroaga, pe jos, cale de cinci-sase kilometri. Scoala a fost amenajata intr-o camera a unui localnic, unde invata cei sapte copii care sunt in sat. Nu exista zi in care sa vina la scoala toti sapte. Fie nu au ce sa manance sau nu au cu ce sa se imbrace. In urma apelului facut de noi in luna iunie, reprezentantii Partidului Democrat au descins in comuna si au daruit invatatorului o bicicleta, iar copiilor dulciuri. A venit insa iarna, bicicleta a devenit inutilizabila, iar la copii nu exista nici o sansa sa vina Mos Craciun.

Copii fara viitor

Pe strada Cuza Voda la numarul 61 se afla o cladire care apartine Regiei Autonome de Exploatare a Domeniului Public si Privat. O familie tanara traieste aici in conditii greu de imaginat. Adriana Bontu, de 24 de ani, si Ridvan Iuseim locuiesc aici impreuna cu doi copii mici. Dupa ce a lucrat ca vanzatoare, femeia nu s-a mai putut angaja si, pentru a castiga ceva bani, spala masini in intersectii. Barbatul a practicat diverse meserii si a declarat ca nu i-a placut sa invete carte, in schimb, de la munca nu s-a dat niciodata la o parte. Ei au locuit anterior intr-o casa pe strada Mercur, de unde au fost evacuati din cauza restantelor. Datorita faptului ca locuinta actuala este extrem de nesanatoasa, fetita s-a imbolnavit de bronhopneumonie, ramanand foarte sensibila si din cauza ca nu au fost bani pentru un tratament complet. Un alt caz care a ajuns in atentia noastra pe parcursul acestui an este cel al lui Nicolae Mocanu, de 41 de ani. Acesta locuieste impreuna cu sotia si cele doua fete in Constanta, pe strada Constantin Bratescu. Barbatul a lucrat timp de aproape un an ca sablator la o firma de constructii nave, fiind insa ulterior disponibilizat. In prezent, familia Mocanu traieste din alocatia fetelor si din ce mai munceste barbatul cu ziua. Ei sunt amenintati cu evacuarea deoarece imobilul in care stau va fi demolat. Nicolae a declarat ca nu a reusit sa isi gaseasca un loc de munca stabil intrucat toate firmele cauta personal tanar.

Marginalizati din cauza bolii

In apropiere de cimitirul Viile Noi, pe strada Comarnic, se afla cateva locuinte, foste grajduri de animale, ce au apartinut CAP-ului care inainte a functionat aici. In aceste cladiri, transformate ulterior in locuinte, stau acum in conditii ingrozitoare, fara apa, curent si caldura, 15 familii care au impreuna 50 de membri. Printre cei de aici se afla si familia Mateias, alcatuita din opt persoane. Acestia au locuit anterior intr-un apartament din Navodari, dar din cauza ca doi dintre copii au fost infectati cu virusul HIV, au fost nevoiti sa il vanda pentru a avea bani de tratament. Din momentul in care s-a aflat de boala micutilor, familia Mateias a fost efectiv marginalizata, iar tatal a fost dat afara de la serviciu, intrucat nimeni nu mai indraznea sa se apropie de el. Singura solutie pentru ei a fost sa se refugieze in unul din aceste foste grajduri. Ionut Mateias, unul dintre cei doi copii bolnavi, are aproape 15 ani si o greutate de numai 20 de kilograme. Medicii i-au recomandat numai mancare buna si vitamine, insa din cauza faptului ca acestea sunt extrem de scumpe, parintii nu isi pot permite. Nu au fost vizitati niciodata de nimeni, nimeni nu s-a preocupat de soarta lor. Iar cei doi parinti privesc efectiv cum copilul li se stinge din viata fara nici o speranta de a-i putea usura intrucatva suferinta. Un caz dureros prin natura lui este cel al unei batrane care a ramas singurul sprijin pentru nepoti. Despina Dobrescu locuieste pe strada Tractorului din Km 5 si este vaduva de mai multi ani. Dupa moartea fiicei si a ginerelui ei, batrana a ramas singurul sprijin pentru cei doi nepoti. Ambii baieti sunt elevi, unul la ciclul gimnazial, celalalt la liceu, iar batrana ii intretine din pensia ei de 600.000 de lei si din pensia lor de urmas. Singura ei dorinta este ca nepotii sa faca facultate.

Mame inconstiente

La Spitalul Clinic Judetean Constanta a fost adus pe 23 octombrie un nou-nascut cu o malformatie vasculara la nivelul intregului membru inferior stang. Problema era cu atat mai grava cu cat micutul fusese parasit de mama lui care provenea dintr-un sat din apropierea Medgidiei. Doctorul care s-a ocupat de cazul acesta, Constantin Tica, a declarat ca una din cauzele pentru care bebelusul suferea de aceasta afectiune grava este si mediul in care a trait mama. La aceasta se adauga si bolile pe care le-a contractat femeia care si-a abandonat copilul bolnav. Pentru a se vindeca in totalitate, micutul trebuia sa fie operat de chirurgii vasculari si, cum spitalul constantean nu are conditiile necesare efectuarii operatiei, bebelusul trebuia transportat la un spital din capitala. Conform precizarilor medicului constantean, micutul nu se va vindeca complet niciodata, chiar daca va fi transportat la Bucuresti. Un caz asemanator s-a petrecut la Medgidia, unde o asistenta de la Spitalul Municipal a gasit, la intrarea institutiei, o fetita care nu avea mai mult de o saptamana de cand fusese adusa pe lume. Doctorul Manole Iorgovan, seful sectiei Pediatrie a spitalului, ne-a declarat ca micuta era bine dezvoltata pentru varsta ei, bine ingrijita si bine imbracata. Din pacate, acestea nu sunt singurele cazuri de acest gen. Astfel, in primele noua luni ale acestui an, cinci bebelusi s-au dovedit a fi nedoriti de parinti. De obicei, acestia sunt dati centrelor de plasament sau unor familii, spre adoptie. In luna august, unul dintre reporterii ZIUA de Constanta a descoperit in orasul Ovidiu doi copilasi infometati, inchisi intr-o bojdeuca, ce asteptau ca mama lor sa-si aminteasca de ei. De mai bine de patru zile, Alina, in varsta de doi ani si jumatate, impreuna cu fratiorul ei, de un an si jumatate, stateau incuiati in casa. Mama celor doi, Irina Vasiliu, de 21 de ani, avusese o viata sentimentala plina de aventuri, iar dovezile acestei vieti erau cei doi copii nerecunoscuti de tatal lor. Vasilica nu a fost niciodata interesata, ea preferand sa-i abandoneze in schimbul banilor si al distractiilor efemere. Presupusului tata al celor doi napastuiti i s-a facut in cele din urma mila de ei si a incercat sa o ia pe fetita, dar a fost nevoit sa renunte, intrucat cei doi copii erau ferecati cu un lacat mare. In odaia in care stateau copiii era o mizerie de nedescris, iar baietelul scancea in patut, in timp ce fetita lovea geamul cu sticla goala a biberonului. Rudele si vecinii au facut efortul sa-i hraneasca printr-o crapatura de doua palme a geamului spart. Negasind alta modalitate de a o face pe fugara sa se reintoarca, rudele au anuntat Politia, sperand ca prin intermediul acestora sa se rezolve situatia. Un caz deosebit prin insasi natura lui este cel al unei fetite de 12 ani. Damla este nascuta in Turcia, dar crescuta in Romania de o femeie din localitatea Lanurile, copilul fiind al sotului decedat Suat Sahin. Cand a ajuns la varsta pentru a fi data la scoala, mama adoptiva nu a putut pentru ca era nevoie sa faca o cerere la care sa ataseze copia certificatului de nastere, emis de un serviciu romanesc de stare civila. Fetita are doar documentul turcesc al nasterii, nu are nici unul din parinti romani si, conform legilor, pentru a merge la scoala mama adoptiva va trebui sa achite anual ceva mai mult de patru sute de dolari, taxa de scolarizare, copilul fiind considerat cetatean strain. Pentru Elena Ganea, mama adoptiva, aceasta suma este foarte mare, tinand cont ca ea mai are un baietel. Fetita are acum aproape 12 ani si cu chiu-cu vai, ajutata de Gheorghe Chiriac, primarul localitatii Mereni, ea a intrat in clasa I in primul semestru al anului trecut. Pentru a adopta fetita, Elena Ganea are nevoie de acordul mamei naturale, care se afla in Turcia. La cea mai mica tentativa de opunere a mamei, copilul poate ajunge imediat in tara in care s-a nascut. Pentru ca, in ultimul ceas, problema scolarizarii copilului s-a rezolvat, se pare ca s-a luat in calcul, in premiera in Romania, ca Damla sa poata face doua clase intru-un an scolar, astfel incat sa poata recupera ce a pierdut pana acum.

Tabara deznadajduitilor

In doua randuri, reporterii ZIUA de Constanta au tras un semnal de alarma in speranta ca cineva ar putea veni in ajutorul celor noua persoane care locuiesc in baracile de pe strada Muntii Tatra. In jur de 90 de persoane traiesc aici de aproape trei ani. Cocioabele sunt din tabla, "captusite" cu cofraje de oua sau cu resturi de textile. Nu exista lumina, nici caldura, nici apa curenta. Din cauza conditiilor mizere, foarte multi s-au imbolnavit de TBC, iar in speranta ca macar copiii sa o duca mai bine, unele dintre mame sunt dispuse sa isi dea copiii in centre de plasament. O situatie asemanatoare am intalnit-o la Eforie Sud. Aici traiesc doua familii, de aproape un an, printre maldarele de resturi menajere si hoituri de animale moarte din groapa de gunoi. "Locuintele" lor sunt facute din cutii, frigidere sau aragazuri vechi, aruncate la gunoi, iar cele 14 persoane se hranesc cu resturile din gunoaie sau hoituri de animale. Nici unul din copii nu are forme legale, iar mamele nici macar nu stiu cu aproximatie cati ani au odraslele. Sotii femeilor nu mai sunt de mult timp in viata. De la aceste femei care traiesc de pe o zi pe alta din resturile altora, inconjurate de mormane de gunoaie, am aflat cu stupoare ca nu sunt singurele familii care "traiesc p-aci". "Mai sunt altii prin partile celelalte", a explicat o batrana, aratand cu degetul in diferite parti ale gropii pentru a ne indica locurile unde se afla "vecinii" lor. Copiii se multumesc cu ce au, nu cer mai mult pentru ca nu stiu ce inseamna altceva decat ceea ce se gaseste la groapa de gunoi.

Trei milioane pot reprezenta fericirea

Ultimul caz cu care am venit in contact este cel al lui Mihai Vaida, de 60 de ani, care a dorit sa lanseze un apel catre oamenii cu inima, pentru a-i veni in ajutor fiicei lui. El este pensionar si locuieste impreuna cu sotia, Mariana, si cu fiica mijlocie care are un baietel de 14 ani. Batranul mai are un fiu si inca o fiica, dar toti cei trei copii sunt bolnavi incurabil. A doua fiica, extrem de bolnava, are si ea o fetita crescuta de un asistent maternal. Din cauza restantei de trei milioane de lei la intretinere, ea a fost la un pas de executare silita. Singura dorinta a batranului este ca cineva sa ii ajute fata. "Nu imi doresc nimic altceva decat sa ne ajute cineva cu aceasta datorie la intretinere", a spus batranul, cu lacrimi in ochi. "Si imi mai doresc sa vina Mos Craciun si la nepotul meu...". Costa atat de putin sa faci un om fericit. Trebuie numai ca cineva care are aceasta posibilitate sa intinda o mana de ajutor...
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii