Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
21:41 24 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Nebuni lasati liberi

ro

11 May, 2002 00:00 1663 Marime text

Bolnavii psihic de la Palazu Mare fug din spital fara nici un fel de obstacol

La Sectia de Psihiatrie de la Palazu Mare nu sunt luate nici un fel de masuri de paza a pacientilor * Pur si simplu, acestia ies din spital pe poarta din fata * Numai in ultimele zece zile, unul dintre nebuni a fugit de cinci ori din spital * Acesta s-a dus acasa, unde si-a batut si amenintat cu toporul mama, sotia si vecinii care incercau sa scoata cele doua femei din mainile nebunului * Sefa sectiei, Diana Carjaliu Meliu, a declarat ca pacientii nu sunt supravegheati riguros din cauza faptului ca organigrama nu include si personal de paza si protectie * De asemenea, constructia cladirii permite accesul si iesirea cu usurinta * In imediata apropiere a sectiei se afla ghiolul de la Palazu Mare * Conform spuselor cadrelor medicale, au existat numeroase cazuri in care nebunii s-au sinucis, aruncandu-se in lac * Singurul motiv pentru care cladirea a fost achizitionata este curtea foarte mare

In ultimul timp, persoanele aflate in functiile de conducere ale institutiilor publice invoca lipsa de fonduri ca pretext pentru problemele cu care se confrunta. De cele mai multe ori, pe langa lipsa banilor, este vorba si despre lipsa de interes a personalului din institutiile publice. Majoritatea sunt bugetari si, indiferent de modul in care decurge activitatea, isi primesc salariile. Aceasta situatie este intalnita si la Sectia de Psihiatrie de la Palazu Mare, unde nebunii sunt lasati sa plece ori de cate ori vor. Multi dintre ei sunt extrem de violenti si constituie un adevarat pericol pentru cei cu care intra in contact. Personalul medical din sectia respectiva s-a resemnat de mult timp si isi permite chiar sa glumeasca pe aceasta tema.

La Sectia de Psihiatrie de la Palazu Mare, nebunii pleaca si vin dupa bunul lor plac. Au existat situatii in care bolnavii psihic au iesit, pur si simplu, pe poarta spitalului si au plecat acasa. Dupa cum a declarat sefa sectiei, Diana Carjaliu Meliu, multi dintre pacienti sunt extrem de violenti si au nevoie de tratament medical de specialitate. Numai pe parcursul a zece zile, unul dintre bolnavi a plecat de cinci ori din spital. Acesta a iesit, pur si simplu, pe poarta si s-a dus acasa. Dupa ce a fost semnalata lipsa pacientului, cadrele medicale au anuntat telefonic familia. Inainte ca bolnavul sa ajunga acasa, familia a solicitat ajutorul organelor de politie si serviciului de ambulanta. Pana la venirea organelor de ordine, nebunul si-a batut si amenintat cu toporul sotia, mama si vecinii care au sarit in ajutorul celor doua femei. Organele de politie si cadrele medicale de la serviciul de ambulanta au sosit dupa mai mult de o ora de la solicitare. Bolnavul a fost transportat inapoi la spital, unde i s-au administrat sedative. Diana Carjaliu a declarat ca pacientii din sectie pot pleca ori de cate ori vor, deoarece nu sunt supravegheati riguros, ei fiind paziti numai de catre infirmiere. De foarte multe ori, cadrele medicale care isi desfasoara activitatea in sectie au fost agresate de pacienti. Sefa sectiei a mai afirmat ca pacientii pot raspunde la telefonul amplasat pe holul cladirii, fara ca personalul medical sa poata riposta. Atat cadrele medicale, cat si persoanele care vin in vizita sunt expuse pericolului de a fi agresate de pacienti. Nebunii pleaca din spital fara nici un fel de probleme. Sefa sectiei a mai afirmat ca aceasta situatie se datoreaza si faptului ca organigrama nu include personal de paza si protectie.

Cadrele medicale de la Psihiatrie au vazut camasi de forta numai in filme

Gardul care inconjoara cladirea este rupt si gata sa se prabuseasca. Acesta nu a putut fi reparat din cauza lipsei de fonduri cu care se confrunta Spitalul Clinic Judetean Constanta, de care apartine sectia. Pana in anul 1986, sectia a functionat in cladirea Spitalului Municipal Constanta, dupa care a fost mutata in localitatea Palazu Mare. Carjaliu a afirmat ca principalul motiv pentru care a fost aleasa cladirea respectiva l-a constituit curtea care este foarte mare. Bolnavilor li se recomanda sa iasa in curte pentru a se relaxa. Constructia cladirii permite accesul si iesirea persoanelor cu foarte mare usurinta. De asemenea, nu exista camere in care bolnavii sa fie izolati. Nebunii care sunt foarte agitati sunt legati de paturi, pana cand se linistesc. Diana Carjaliu a declarat ca sectia nu dispune de camasa de forta si ca personalul medical de acolo nu a vazut asa ceva decat in filme. De asemenea, cladirea este amplasata in imediata apropiere a ghiolului de la Palazu Mare. Au existat numeroase cazuri cand bolnavii psihic internati in sectie au incercat sa se sinucida aruncandu-se in ghiol. Totodata, au fost cativa pacienti care au cazut in lac si s-au inecat. Cu toate ca au fost facute numeroase adrese catre Spitalul Judetean Constanta, nu a fost luata nici o masura, tot din cauza lipsei de fonduri.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii