Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
21:07 23 03 2018 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Moaştele Sfântului Nectarie şi ale Sfintei Muceniţe Tecla ajung la Constanţa

ro

04 Sep, 2015 00:00 2115 Marime text
Cu ocazia aducerii unor părţi din moaştele Sfântului Nectarie, Arhiepiscopul Tomisului va oficia, sâmbătă dimineaţă, de la ora 9.00, Sfânta Liturghie la Biserica „Sfântul Nectarie şi Sfântul Teodor Tiron” din Constanţa.
 

Sfintele odoare, donate de chilia „Înălţarea Domnului“, care aparţine de Schitul „Lacu“ de la Sfântul Munte Athos, vor rămâne spre închinare în parohia constănţeană.
De praznicul Naşterii Maicii Domnului, în data de 8 septembrie, mai multe lăcaşuri de cult din Arhiepiscopia Tomisului îşi vor serba hramul, printre acestea numărându-se Biserica „Naşterea Maicii Domnului“ din Eforie Nord. Acolo va fi prezent ierarhul Tomisului, ÎPS Teodosie, duminică dimineaţă, pentru a oficia Sfânta Liturghie.

Procesiune religioasă pe străzile Mangaliei

Tot duminică, dar de la ora 20.00, cu ocazia zilelor oraşului Mangalia, la Biserica „Sfântul Mina“, Înaltpreasfințitul Teodosie va întâmpina o delegaţie de la Muntele Athos, care va aduce moaştele Sfintei Muceniţe Tecla, de la Mănăstirea Cutlumuş.
 
Cu această ocazie, se va desfăşura o procesiune solemnă pe străzile municipiului, care va porni de la Biserica „Sfântul Mina“ pe următorul traseu: sens giratoriu - şoseaua Constanţei - Primăria municipiului Mangalia - Biserica „Sfântul Gheorghe“. Preoţii vor purta pe braţe moaştele Sfintei Muceniţe Tecla, precum şi cele mai reprezentative icoane din bisericile din Mangalia. Alături de ierarh, preoţi şi credincioşi, în procesiune vor fi prezenţi şi soldați cu făclii aprinse. De asemenea, fanfara militară va intona cântece patriotice.
 
Procesiunea se va încheia cu Taina Sfântului Maslu, care va fi săvârşită de către ierarhul tomitan, în curtea Bisericii „Sfântul Gheorghe”.

Sărbătoarea „Naşterii Maicii Domnului“

Luni, ierarhul Tomisului va săvârşi slujba Vecerniei, unită cu Litia, la Mănăstirea „Naşterea Maicii Domnului“ de lângă localitatea constănţeană Deleni, începând cu ora 18.00, urmând ca marţi dimineaţă să fie prezent la hramul Bisericii „Sfânta Maria”, unde va oficia Sfânta Liturghie, de la ora 8.30.
 
Naşterea Maicii Domnului, prăznuită pe 8 septembrie, este prima mare sărbătoare a anului bisericesc, început la 1 septembrie. Printre alte lăcaşuri de cult care îşi sărbătoresc hramul de sărbătoarea Naşterii Maicii Domnului se numără Parohia Năvodari V (Năvodari), Parohia Biruința (Topraisar), Parohia Basarab I (Murfatlar), Parohia Medgidia VII (Medgidia), Parohia Peştera (Peştera).

Ti-a placut articolul?

Comentarii