Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
19:40 16 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Minori angajati in fabrici de alcool

ro

24 Aug, 2004 00:00 1096 Marime text

Legislatia muncii, la voia patronilor

Pe timpul controalelor efectuate de Inspectia Muncii au fost depistate 76 de societati care produc, proceseaza si comercializeaza alcool in cadrul carora 126 de persoane isi desfasurau activitatea fara forme legale de angajare, din care 84 femei si patru tineri de pana in 18 ani * Cele mai grave abateri la Constanta au vizat dotarea necorespunzatoare cu truse sanitare de prim ajutor, efectuarea necorespunzatoare a instructajului de protectia muncii si prim ajutor si nerespectarea normelor generale de protectia muncii

In perioada 15 iulie - 15 august, Inspectia Muncii, in coordonarea Autoritatii Nationale de Control, a desfasurat "Campania nationala privind identificarea cazurilor de munca fara forme legale, precum si respectarea prevederilor legale referitoare la relatiile de munca, securitate si sanatate in munca din unitatile care produc, proceseaza si comercializeaza alcool, bauturi alcoolice, bere si drojdie". In aceasta campanie nationala de control, inspectorii de munca au depistat 76 de societati in cadrul carora 126 de persoane isi desfasurau activitatea fara forme legale de angajare, din care 84 femei si patru tineri cu varsta cuprinsa intre 15 si 18 ani, din totalul de 950 de angajatori controlati. In domeniul relatiilor de munca au fost constatate aproximativ 1700 de deficiente, pentru care au fost aplicate 205 sanctiuni in valoare totala de peste 2,2 miliarde de lei, din care aproximativ 1,5 miliarde de lei pentru munca fara forme legale. De asemenea, pentru remedierea abaterilor constatate s-au dispus circa 1700 de masuri cu termene clare de realizare.

Nici echipamentele nu sunt adecvate

In cadrul aceleiasi campanii in domeniul securitatii si sanatatii in munca au fost constatate aproximativ 3000 de abateri de la prevederile legale, dispunandu-se 219 sanctiuni contraventionale, 157 avertismente si amenzi in valoare de 655 milioane de lei. Avand in vedere gravitatea deficientelor constatate a fost sistata activitatea unei societati comerciale, a cinci puncte de lucru, au fost oprite din functiune 17 echipamente tehnice si s-au dispus 2 948 de masuri in scopul remedierii neregulilor descoperite de inspectorii de munca. Astfel de controale au fost efectuate si de inspectorii de munca din Constanta. Echipele de control au fost formate din inspectori de munca din domeniul securitate si sanatate in munca si relatii de munca. Au fost verificate mai multe societati iar principalele deficiente constatate pentru care s-au luat masuri cu termen precis de realizare au fost legate de dotarea necorespunzatoare cu truse sanitare de prim ajutor, efectuarea necorespunzatoare a instructajului de protectia muncii si prim ajutor, asigurarea de catre angajator a echipamentului individual de protectie si echipamentului individual de lucru, certificat si autorizat specific activitatii desfasurate, masuri de protectie impotriva pericolului de electrocutare, respectarea normelor generale de protectia muncii privind spatiile care prezinta pericol de explozie si inexistenta instructiunilor proprii pentru aplicarea normelor generale de protectia muncii la locul de munca.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii