Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
18:30 24 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Lucrări de modernizare de jumătate de miliard de dolari Platforma de foraj Ocean Endeavor a intrat în Dana 112 Constanţa Sud Agigea (galerie foto)

ro

02 Apr, 2014 00:00 6227 Marime text
ExxonMobil Exploration and Production Romania şi OMV Petrom (SNP) au finalizat cea mai mare campanie de cercetare seismică 3D înregistrată în Marea Neagră, acoperind o suprafaţă de peste 6.000 de kilometri pătraţi aferentă blocului Neptun Deep.
 
Totodată, cele două companii au cumpărat de la Diamond Offshore Drilling Inc o platformă de foraj, Ocean Endeavor, pentru a relua forajul de explorare pe blocul offshore Neptun Deep din România la sfârşitul anului în curs sau începutul anului 2014. Platforma va fi transportată pe mare şi va ajunge în zonă la sfârşitul toamnei.
Platforma Ocean Endeavor a fost proiectată să foreze în ape cu adâncimi de până la 2.400 de metri, cu o adâncime totală de foraj de până la 10.600 de metri.
 
Platforma Ocean Endeavour a ajuns pe 28 martie în Dana 112 Constanţa Sud Agigea şi deja au început lucrările de modernizare. Ieri a fost adusă şi o macara plutitoare de capacitate mare pentru începerea lucrărilor, dar şi o navă cu echipamentul necesar forării. ExxonMobil şi Petrom se aşteaptă să investească până la un miliard de dolari în programul de explorare, care cuprinde campania de achiziţie seismică 3D, finalizată, şi forajul suplimentar de explorare şi evaluare. Potrivit unui anunţ publicat în sistemul electronic de achiziţii publice de Exxon, contractul pentru atribuirea lucrărilor de foraj pe care le vor desfăşura cei de la Diamond Offshore Drilling are o valoare de 532 de milioane de dolari. Costurile vor fi împărţite între OMV Petrom şi Exxon, în proporţii egale. Anul trecut, cele două companii au anunţat o descoperire semnificativă de gaze în urma forării sondei Domino-1, estimările preliminare plasând zăcământul de gaze naturale la 42-84 miliarde metri cubi, care echivalează cu de 3-6 ori consumul anual al României.
Caracteristicile platformei
 
Platforma Ocean Endeavor are lungimea de 105,3 metri, lăţimea de 106,8 metri, înălţimea de 38,4 metri, tonaj de 7.419 tone, pescaj de 10.4 metri.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii