Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
12:19 28 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Legenda peşterii cu sute de galerii în care şi-au găsit adăpost geto-dacii

ro

31 Aug, 2013 00:00 6127 Marime text
La 5 kilometri de Mangalia, în apropiere de Vama Veche, există  un loc încărcat de mister şi istorie, în jurul căruia s-au ţesut legende - Peştera Limanu, asemănătoare cu cea mai lungă peşteră din lume, Peştera Mamut din SUA.

Istoricul Vasile Pârvan a lansat supoziţia că Peştera Limanu ar fi aceeaşi cu Keiris, unde geto-dacii s-au adăpostit în timpul domniei lui Dapys. În acele timpuri, Marcus Licinus Crassus a venit în zonă pentru a cuceri întreaga regiune a Dobrogei. Oamenii au coborât sub pământ, dar romanii au căutat în toate intrările întortocheate, le-au astupat şi i-au înfrânt pe cei de acolo prin înfometare. Există dovezi, precum încăperi zidite, galerii care au fost prelucrate de oameni şi folosite ca şi adăpost, ori chiar altare sau morminte, care ne fac să credem că această peşteră e una şi aceeaşi cu străvechea Keiris. Peştera mai este cunoscută şi sub numele „La icoane” sau „Peştera de la baltă”, nume ce provine de la chipurile din piatră care se afla chiar la intrarea în peşteră. Se presupune că aceste figuri ar fi fost făcute ca un semn de recunoaştere pentru locul prin care se intra sub pământ. Imaginile pictate din interiorul cavernei înfăţişau oameni cu o pată neagră pe mâna dreaptă. Se povesteşte că ei ar fi aparţinut unei categorii de seamă, ferită de rău, peştera fiind pentru aceştia un loc de meditaţie sau refugiu.
Din datele tehnice ale peşterii-labirint putem enumera lungimea de peste 3.000 de metri, intrarea situată la o altitudine de 25 de metri, orientată spre sud, largă de 3,5 metri şi înaltă de 1,4 şi temperatura constantă de 12 grade Celsius. Lipsa curenţilor de aer a făcut ca în galeriile din sectorul doi al peşterii să se dezvolte o faună bogată, caracteristică peşterilor şi depozitelor de guano, populate de lilieci. Peştera dă impresia unui oraş imens, organizat în trei cartiere, galeriile apărând ca nişte străduţe întretăiate, care comunică unele cu altele sau se înfundă brusc. Pentru unicitatea ei, Peştera Limanu a fost declarată rezervaţie speologică încă din anul 1959, astfel că merită să o treci pe lista locurilor de vizitat, măcar în parte, pentru că dacă ar fi să o parcurgi în întregime ai avea nevoie de câteva zile bune.

Sursa: www.skytrip.ro
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii

  • Nec 31 Aug, 2013 09:15 Multa fabulatie, cu scopuri turistice. Sunt din Mangalia si, ca elev de liceu si student, intram deseori in aceasta pestera, unde ramaneam cu orele, dupa ce, cu un coleg de clasa si bun prieten, ne infruptam din painea cu salam si branza, intr-o incapere uriasa, singura in care se poate odihni cineva. In aceasta, locuitorii comunei si-au adapostit granele, in timpul luptelor din septembrie 1916, cand Dobrogea a cunoscut inversunarea macelului mondial. Nu este adevrat ca ar trebui "zile intregi, pentru a o parcurge in intregime". Dificultatea vine din locurile inguste, extrem de joase ale unor ramificatii ce se infunda destul de repede. Ar trebui, intr-adevar, redeschisa publicului, amator de inedit, dar cu o completare de ... agrement, pe malul ghiolului (plimbare cu barca, salupa, iahtul, inot etc.) si o gustare pescareasca, sau cu vizitarea monumentului din centru, a aleii eroilor, din curtea bisericii, si a unei eventuale expozitii, la Caminul Cultural, cu expozitie de tablouri sau aspecte ale unor fii ai satului, care au dus fala Dobrogei in lume.