Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
14:31 26 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Inspectorii si directorii, examinati

ro

30 Dec, 2002 00:00 943 Marime text

Concursuri organizate de ISJ

In acest an, au fost scoase la concurs mai multe posturi de directori si inspectori scolari * In primul caz, numarul candidatilor a fost de aproape trei ori mai mic decat numarul de locuri * Cu toate acestea, o parte dintre candidati au fost respinsi * Nu acelasi lucru se poate spune despre concursul pentru inspectori

Inspectoratul Scolar Judetean Constanta a organizat, in perioada 16-23 octombrie, concurs pentru ocuparea a 171 de posturi de directori, dintre care 38 au fost la gradinite, iar restul de 133, pentru licee si grupuri scolare, jumatate fiind in mediul rural. In ciuda faptului ca au avut la dispozitie o saptamana, candidatii nu s-au inghesuit sa isi depuna dosarele, primele cereri fiind inscrise abia cu o zi inainte de expirarea datei limita. Astfel, s-au inscris numai 67 de posibili directori. Aceeasi situatie s-a inregistrat si in luna martie 2002, cand a fost organizat un concurs pentru ocuparea posturilor de conducere. ISJ a scos la concurs 125 de posturi, dar s-au inscris doar 43 de candidati, dintre care 30 au fost admisi. Pentru acoperirea posturilor vacante au fost numiti prin delegatie 29 de directori, alegere ce s-a facut pe baza de curriculum vitae si interviu structural. Inspectorul scolar Petrica Miu a declarat ca in zona rurala cererea este mai mica, fie pentru ca aici exista un numar mare de cadre didactice care nu sunt titulare, fie pentru ca titularii nu indeplinesc conditiile de participare. Indemnizatia mica pe care o primesc directorii din scoli este un alt motiv pentru care profesorii nu sunt atrasi de astfel de posturi. Conform legii, indemnizatia pe care directorul unei scoli sau al unui liceu o primeste se stabileste in functie de numarul de clase existente in unitatea respectiva. De cele mai multe ori, cel care ocupa un post de conducere primeste un spor de 20-35% din salariul de baza. Astfel, un director primeste in jur de 300-500 de mii, iar dupa ce acesti bani sunt impozitati, salariul de baza creste cu cel mult 400.000 de lei. Inspectorul general adjunct Lucretia Sirinian a declarat ca, in lunile februarie-martie 2003, se va organiza un nou concurs pentru posturile care vor ramane vacante. Liliana Timofte, inspector scolar care a facut parte din Comisia de analizare a dosarelor, a declarat ca au fost cazuri in care unii participanti au fost respinsi, ei fiind unicii candidati pentru acel post. "Motivul respingerii l-au constituit confuziile pe care unii candidatii le-au facut intre oferta si planul managerial, oferte manageriale nepersonalizate si neadaptate specificului scolii sau dosare incomplete sau CV-uri nerelevante sau pentru ca multe cadre didactice nu au gradul II", a precizat inspectorul scolar.

Concurs in familie

Tot in aceeasi perioada a avut loc concursul pentru ocuparea celor cinci posturi de inspector si alte trei jumatati de norma pentru posturile de director Centru de excelenta, inspector evaluari si inspector de specialitate de limba turca. Candidatii la posturile vacante au fost tot cei care le ocupau inainte de expirarea mandatului. Au ramas vacante doua posturi de inspectori, respectiv cel de limba franceza si cel de limba turca, la concurs neprezentandu-se nici un candidat. Pana in luna februarie, cand se va organiza un nou concurs, posturile libere vor fi ocupate de vechii inspectori.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii