Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
03:31 27 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Greva ceferistilor s-a incheiat

ro

23 Apr, 2005 00:00 1139 Marime text

Sindicatele feroviare nu s-au ales cu nimic la negocieri

Activitatea angajatilor din gara CFR Constanta a fost intrerupta ieri dimineata, in urma grevei anuntate, intre orele 07.00 si 09.00. Pe aceasta perioada de timp, calatorii nu au avut de unde sa isi procure bilete, casele de bilete fiind inchise, iar trenurile care trebuiau sa plece au stationat in gara pana la incheierea grevei. Paralizarea activitatii nu s-a soldat insa si cu proteste vizibile din partea participantilor, ci mai degraba din partea calatorilor care asteptau nervosi reluarea programului normal. Potrivit explicatiilor liderilor de sindicat din infrastructura feroviara, administratiile CFR nu au fost de acord cu nici una dintre revendicarile salariatilor. Printre acestea s-au numarat aplicarea salariului minim pe economie de 3100.000, cu respectarea coeficientilor de ierarhizare si formula de calcul din CCM 2004, acordarea a 21 de tichete de masa si imbunatatirea conditiilor de munca. Tiberiu Botez, liderul de sindicat pe ramura Linii, din infrastructura CFR, ne-a declarat ca cererile lucratorilor sunt modeste si ca acestia nu inteleg de ce, in conditiile in care, in ultimii ani, s-au facut mari reduceri de personal, trebuie sa lucreze in aceleasi conditii si cu acelasi salariu. Desi cerintele in ceea ce ii priveste pe lucratorii feroviari din infrastructura sunt foarte ridicate, acestia trebuie sa le faca fata cu ajutorul unei tehnologii invechite.3Gestiunea din fosta guvernare e de vinaCa o palma data grevistilor, inca dinainte de a se astepta la ceva, ministrul transporturilor Gheorghe Dobre a anuntat ca angajatii CFR care au declansat greva de avertisment, vineri dimineata, nu vor primi majorari salariale. "In acest moment nu poate fi vorba de majorari salariale. Noi vom relua discutiile cu sindicatele, suntem dispusi la dialog, dar trebuie sa intelegem foarte clar ca CFR se afla intr-o situatie financiara grava", a declarat ministrul Gheorghe Dobre. Potrivit acestuia, greva a fost cauzata de datoriile foarte mari pe care CFR Infrastructura le-a acumulat in perioada 2001-2004. Ministrul a spus ca situatia proasta a infrastructurii determina o situatie financiara proasta si la ceilalti operatori, pentru ca infrastructura da tonul financiar al exploatarilor. Vinovati pentru aceasta situatie sunt cei care au gestionat CFR in perioada 2001-2004, prin achizitii inoportune si printr-un management defectuos, care a facut ca numai 80 de km de cale ferata sa fie modernizata. Ministrul transporturilor a spus ca nu se pot acorda nici tichete de masa deoarece, conform legii, o companie care are datorii nu poate beneficia de aceasta facilitate.

CNSLR - Fratia ii sustine pe grevisti

Sindicatele din domeniul feroviar sunt hotarate sa declanseze greva generala, in conditiile in care cele trei revendicari nu vor fi solutionate. Dupa sarbatorile de Paste, Consiliile Nationale ale federatiilor sindicale din Calea Ferata se vor intalni pentru a organiza greva generala. CNSLR - Fratia, confederatie sindicala din care fac parte peste 60.000 de lucratori ai CFR, si-a exprimat sprijinul fata de sindicalistii ceferisti si este dispusa sa intre in actiuni de protest alaturi de acestia.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii

  • puiu72 07 Sep, 2011 15:18 tiberiu botez,este sef district utilaje(mai nou si inginer)ESTE NORMAL UN PERSONAJ din TESA SA FIE SI LIDER DE SINDICAT?A VENIT IN CFR UN OM SARAC SI ACUM FACE REGULI!NU EXISTA CINEVA CARE SA-I STRANGA DE C...E?MINTEA SA TE DUCA...SI-N CFR INCA SE MAI POATE FURA!STIU MAI MULTE!!!