Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
02:53 17 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Gradinite si scoli cu centrale termice vechi de peste 30 de ani

ro

26 Jul, 2003 00:00 817 Marime text

Investitii pentru unitatile de invatamant

In unitatile de invatamant din Constanta au inceput deja lucrarile de reparatii care vor fi incheiate pana pe 15 septembrie * Lucrarile au fost incheiate in mai mult de jumatate din cele 119 de unitati scolare * Reparatiile principale s-au axat pe refacerea instalatiilor termice vechi, prin inlocuirea in totalitate a sistemelor * In cinci unitati scolare din Constanta, respectiv la gradinitele 24, 37, 9, 58 si 31, unde se foloseau drept sursa de incalzire lemnele, au fost instalate centrale termice * Prin rezolvarea acestor probleme, se preconizeaza ca, anul viitor, banii sa fie folositi pentru reparatiile din scoli

Lucrarile de reparatii ale unitatilor scolare din municipiul Constanta au fost terminate in proportie de 60%. Pentru realizarea lucrarilor au fost alocate de la buget peste 23 de miliarde lei. Reparatiile la restul unitatilor scolare vor fi incheiate pana la 15 septembrie, inainte ca elevii sa se intoarca din vacanta. Din cele 119 scoli din Constanta, la un numar de 38 de unitati de invatamant au inceput lucrarile de reparatii pentru refacerea hidroizolatiilor. Cheltuielile se ridica la 19 miliarde lei, restul fondurilor fiind utilizate pentru inlocuirea sau refacerea mobilierului scolar. In acest an, vor mai fi executate 500 de mese de calculator si 600 de scaune pentru dotarea laboratoarelor din unitatile scolare.Din cele 19 miliarde lei, doua au fost investite pentru estetizarea fatadelor, un miliard si jumatate de lei pentru contorizare, 850 de milioane pentru instalatiile electrice, iar restul pentru alte reparatii.

Gradinite incalzite cu lemne

In cinci unitati scolare din Constanta, respectiv la gradinitele 24, 37, 9, 58 si 31, unde se foloseau drept sursa de incalzire lemnele, au fost instalate centrale termice. In prezent, in Constanta mai exista o singura unitate, Scoala generala 20, care foloseste ca surse de incalzire sobele cu lemne, insa pana la inceperea sezonului rece va fi instalata o centrala termica. Pentru contorizarea energiei termice si decontarea combustibilului folosit pentru incalzire a fost alocata de la bugetul de stat o suma de aproape opt miliarde lei.La Liceul "Decebal" si Gradinita numarul 56 s-a efectuat, in aceasta perioada, o expertiza tehnica pentru realizarea proiectelor si stabilirea detaliilor de executare. Reprezentantii RAEDPP au precizat ca vor mai fi realizate expertize tehnice la Grupul Scolar "Emil Palade", Scoala numarul 20, gradinitele 16 si 31.

Sisteme inlocuite in totalitate

Reparatiile principale s-au axat pe refacerea instalatiilor termice, vechi de mai mult de 30 de ani, prin inlocuirea in totalitate a sistemelor, incepand cu subsolurile. Directorul Sectorului de Investitii pentru invatamant din cadrul RAEDPP Constanta, Liviu Tanase, a declarat ca, prin inlocuirea judicioasa si sistematica a instalatiilor termice, se intentioneaza ca, pana la sfarsitul anului 2004, sa fie inlocuit tot sistemul termic invechit din scoli. "Cel putin teoretic, speram ca timp de 12-15 ani de acum in inainte sa nu mai avem probleme din acest punct de vedere", a adaugat directorul. Prin rezolvarea acestor probleme, se preconizeaza ca, anul viitor, banii sa fie folositi pentru reparatiile ce tin de estetica in scoli: placaje cu gresie si faianta, lambriuri, ferestre cu geam termopan, zugraveli si vopsitorii, precum si dotarea cu obiecte de inventar necesare bunei desfasurari a procesului instructiv-educativ.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii