Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
02:01 11 05 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

"Generozitatea" din sanatate

ro

01 Feb, 2008 00:00 1034 Marime text
1201809102.jpg

Liviu Mocanu: "Am primit marti o adresa de la presedintele CNAS prin care ni se permite sa solicitam o suma mai mare pentru sistemul sanitar"

Gata cu lamentarile personalului din sistemul sanitar: fondurile destinate majorarilor salariale exclud orice posibil protest pe baza insuficientei financiare. Bolnavii spun adio orelor pierdute in timpul perindarilor de la o farmacie la alta, in lipsa medicamentelor. Iar programarile cu o luna inainte, pentru a prinde rand la investigatiile paraclinice gratuite pentru constantenii asigurati, vor fi date uitarii. La Casa Judeteana de Asigurari de Sanatate Constanta (CJAS), se vorbeste doar despre bani. Fonduri peste fonduri alocate sistemului sanitar. La sfarsitul saptamanii trecute, presedintele-director general al institutiei, Liviu Mocanu, prezenta bugetul acordat sanatatii constantene pentru anul care de abia a inceput. Cifrele dovedeau ca stocurile de materiale sanitare suficiente vor deveni realitate. Dar generozitatea ministerului nu se opreste aici. "Am primit marti o adresa de la presedintele Casei Nationale de Asigurari de Sanatate prin care ni se permite sa solicitam o suma mai mare pentru sistemul sanitar", a explicat directorul CJAS. Asadar, fondurile destinate laboratoarelor de analize si medicamentelor, pentru februarie si martie, vor fi suplimentate. Alti 14 miliarde de lei vechi sunt bineveniti pentru stocul de medicamente, mai ales in perioada in care distribuitorii care le importa sustin ca deprecierea leului le aduce pierderi si ameninta cu stoparea importului. Nici investigatiile paraclinice nu sunt lasate deoparte. Laboratoarele vor primi 1,4 miliarde de lei vechi.

Un dram de prudenta

Dar, cum cu distributia de fonduri "nu e de joaca", presedintele-director al Casei a decis ca, in cazul unitatilor sanitare, sa fie un pic mai precaut. "In cazul spitalelor am fost prudenti. Poate ca ar fi fost corect sa nu solicitam suplimentarea bugetului", a explicat acesta. Singurele unitati spitalicesti pentru care a fost admisa, totusi, o majorare a bugetului sunt Spitalul Clinic Judetean de Urgenta (SCJU) Constanta si Spitalul Orasenesc Cernavoda. Sase miliarde si jumatate pentru SCJU, si 500 de milioane pentru Cernavoda. Decizia de suplimentare a fost influentata de faptul ca, la sfarsitul lui 2007, cele doua unitati nu au ramas cu sume de bani necheltuite. "Noi nu le dam bani sa-si cumpere porc, dar pentru a-si indeplini serviciile", a incheiat Liviu Mocanu.

Scris de: {autor}Stefania CHERMANEANU{/autor}

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii