Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
04:25 19 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Fenomenul natural ce răpeşte vieţi Directorul Institutului „Grigore Antipa“ explică apariţia gropilor adânci din Marea Neagră

ro

04 Aug, 2014 00:00 2762 Marime text
Săptămâna trecută, un bărbat şi fetiţa lui de cinci ani au murit înecaţi, în staţiunea Mamaia. Mai mult, acesta nu este un caz singular, existând şi alte persoane care şi-au pierdut viaţa din cauza valurilor şi a neatenţiei.

Explicaţiile care au apărut în ultimele zile susţin că aceste tragedii sunt determinate de apariţia unor gropi adânci formate de curenţii provocaţi de furtunile din ultimele zile. Astfel, după furtuni prelungite pe mare, în zona de ţărm se formează curenţi perpendiculari. Aceştia izbesc cu putere malul şi sapă adevărate şanţuri, chiar şi în locuri în care apa are sub un metru. Dr. Simion Nicolaev, directorul Institutului Naţional de Cercetare şi Dezvoltare Marină „Grigore Antipa“, a precizat că fenomenul nu este o noutate, din contră, are caracter permanent. „Profilul zonei de mică adâncime se schimbă mereu. Acest fenomen de formare a unor văi şi dealuri este unul dinamic şi permanent. Dacă înaintezi în mare, vei da peste astfel de văi şi dealuri mici“, a explicat dr. Simion Nicolaev.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii