Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
17:07 18 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Farmacistii si medicii ies in strada

ro

04 Apr, 2003 00:00 851 Marime text

Nemultumirile vor avea ecou la Bucuresti

Protestantilor li se vor alatura si pensionari si alti salariati * Din partea Colegiului Farmacistilor, filiala Constanta, vor participa 12 diriginti de farmacii, precum si cadre medicale si personalul mediu din unitatile sanitare * Una dintre nemultumiri consta in faptul ca, incepand de luna aceasta, orice depasire de plafon in ceea ce priveste eliberarea medicamentelor gratuite si compensate va fi suportata chiar de farmacisti * "Subfinantarea sistemului sanitar a dus la crearea unor situatii fara precedent care se regasesc in judetul nostru", a explicat presedintele Colegiului Farmacistilor, filiala Constanta, Luminita Mitra

Pe data de 6 aprilie a acestui an, reprezentanti ai Colegiului Medicilor, Colegiului Farmacistilor si ai altor asociatii profesionale din sistemul sanitar din tara vor participa la un miting de protest care se va desfasura in Piata Revolutiei din Bucuresti. "Vom organiza aceste actiuni de protest in speranta ca Ministerul Sanatatii si Familiei va intelege faptul ca toate problemele noastre pleaca de la subfinantare si de la organizarea defectuoasa a intregului sistem", a declarat presedintele Colegiului Farmacistilor, filiala Constanta, Luminita Mitra. Aceasta a mai precizat ca farmacistii sunt nemultumiti de faptul ca orice depasire de plafon in ceea ce priveste eliberarea retetelor gratuite si compensate nu va mai decontata de catre Casa Judeteana de Asigurari de Sanatate Constanta. Suma ce reprezinta astfel de depasiri va fi suportata de farmacisti, din propriul lor buzunar.Colegiul Medicilor, Colegiul Farmacistilor si alte asociatii profesionale din sistemul sanitar vor organiza, pe data de 6 aprilie a acestui an, un miting de protest in Piata Revolutiei din Bucuresti. Protestantilor li se vor alatura si pensionari si alti salariati care, cu toate ca platesc asigurarile de sanatate, nu beneficiaza de toate drepturile medicale. Din partea Colegiului Farmacistilor, filiala Constanta, vor participa 12 diriginti de farmacii, carora li se vor alatura cadre medicale si personalul mediu din unitatile sanitare. "Vom organiza aceste actiuni de protest in speranta ca Ministerul Sanatatii si Familiei va intelege faptul ca toate problemele noastre pleaca de la subfinantare si de la organizarea defectuoasa a intregului sistem", a declarat presedintele Colegiului Farmacistilor, filiala Constanta, Luminita Mitra. Asadar, actiunile de protest vor fi pornite cu speranta ca reforma in sistemul sanitar va deveni benefica atat pentru cadrele medicale, cat si pentru pacientii care beneficiaza de servicii medicale. "Trebuie sa intelegem faptul ca nu putem rezolva toate problemele, in proportie de 100%, peste noapte", a mai precizat Luminita Mitra.

Nu se mai elibereaza nimic peste plafoane

Una dintre nemultumirile reprezentantilor Colegiului Farmacistilor, filiala Constanta, consta in faptul ca, incepand de luna aceasta, orice depasire de plafon in ceea ce priveste eliberarea medicamentelor gratuite si compensate va fi suportata chiar de farmacisti. "Pana luna aceasta, farmaciile care aveau un potential economic mai mare puteau depasi aceste plafoane, chiar daca isi recuperau banii la diferenta de un an. Incepand cu luna aprilie, insa, nu se mai accepta spre decontare facturile care depasesc plafoanele", a declarat Luminita Mitra. Daca plafoanele s-au epuizat, farmacistii nu mai pot elibera nici un fel de reteta compensata sau gratuita, caci altfel depasirile le vor fi imputate. "Chiar daca pacientii insista, nu mai putem face nimic", a mai precizat aceasta.

Toate au o radacina comuna: subfinantarea

"Subfinantarea sistemului sanitar a dus la crearea unor situatii fara precedent care se regasesc in judetul nostru", a explicat presedintele Colegiului Farmacistilor, filiala Constanta, dand ca exemplu cozile interminabile la usile farmaciilor, situatie ce se repeta la inceputul fiecarei luni. Explicatia este simpla: atunci se platesc plafoanele, iar farmaciile elibereaza medicamente gratuite si compensate, insa aceste plafoane se epuizeaza in mai putin de o saptamana. Solutia propusa de Colegiul Farmacistilor consta in gasirea unei metode de a reorganiza sistemul, astfel incat sa functioneze fara sincope si sa se incheie niste contracte tinandu-se cont de doleantele fiecarui domeniu din sistemul sanitar. "La incheierea contractelor trebuie sa se tina seama de pozitiile de parteneri, nu de pozitiile de dictat. Noul contract-cadru a fost stabilit de catre Ministerul Sanatatii si Familiei, iar Colegiul Medicilor si cel al Farmacistilor au avut doar rol de observator", a conchis presedintele Colegiului Farmacistilor, filiala Constanta, Luminita Mitra.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii