Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
17:14 07 04 2020 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Exerciţiu tactic de cooperare, la Năvodari Sorin Graure - „Astfel de exerciţii permit verificarea gradului de pregătire” (galerie foto)

ro

05 Dec, 2013 00:00 1705 Marime text
Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă „Dobrogea” al judeţului Constanţa împreună cu toate structurile profesioniste de intervenţie în situaţii de urgenţă, au organizat astăzi un exerciţiu tactic de cooperare în cazul producerii unui seism major, cu replici multiple, care a afectat în special oraşul Năvodari şi zonele limitrofe acestuia.
 
Ca urmare a manifestării seismului, în judeţul Constanţa au fost semnalate avarii la un rezervor de motorină de la Rompetrol Rafinare şi un incendiu la Service Center General Electric din localitatea Ovidiu. În ambele locaţii, s-au înregistrat victime printre personalul aflat la locul de muncă pentru care se intervine atât cu serviciul privat cât şi cu cel profesionist pentru situaţii de urgenţă.
Concomitent, la Liceul Tehnologic „Lazăr Edeleanu” din Năvodari su fost înregistrate mai multe avarii atât la infrastructura clădirii liceului cât şi la utilităţi. Mai multe ziduri ale clădirii liceului şi anexelor s-au prăbuşit, iar zeci de elevi sunt prinşi printre dărmături. Seismul produce avarii la branşamentele de apă, gaze şi energie electrică. Se creează panică, iar traficul rutier este blocat.
 
Pentru rezolvarea situaţiilor tactice create în scenariul exerciţiului au fost mobilizate toate instituţiile judeţene cu rol în gestionarea situaţiilor de urgenţă şi se pun în aplicare Planurile Roşu şi Alb de Intervenţie ale judeţului Constanţa. Succesiv, se intervine pentru stingerea incendiilor, salvarea persoanelor surprinse sub dărâmături sau blocate la înălţimi, acordarea primului ajutor şi transportul răniţilor la unităţile spitaliceşti. Au fost organizate puncte de triaj medical şi pentru acordarea asistenţei psihologice, unde au ajuns 38 de victime.
 
Întrucât traficul rutier este blocat, iar printre victime este o persoană foarte grav rănită, comandantul operaţiunilor de salvare solicită un echipaj medical aerian pentru transportul rănitului la Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Constanţa.
 
„Este foarte important ca cetăţenii să-şi însuşească metodele de protecţie şi regulile de comportare în cazul producerii unui seism. În situaţia producerii unei situaţii de urgenţă, cetăţenii sunt obligaţi să participe la acţiunile de intervenţie pentru care sunt solicitaţi şi să se conformeze măsurilor şi dispoziţiilor stabilite de autorităţi. Acest exerciţiu are atât rolul de a antrena forţele de intervenţie cât şi pentru a mobiliza şi pregăti populaţia privind comportamentul ce trebuie adoptat în cazul unei situaţii reale”, a precizat inspectorul şef al ISU Constanţa colonel ing. Viorel Jianu.
 
În cadrul acestui exerciţiu au fost mobilizate zeci de echipaje de intervenţie şi specialişti din cadrul ISU Constanţa, Inspectoratului Judeţean de Poliţie, Inspectoratului de Jandarmi Judeţean „Mihail Kogălniceanu” Constanţa, Serviciului de Ambulanţă Judeţean, Primăriei Oraşului Năvodari, Inspectoratului de Stat în Construcţii Constanţa, Inspectoratului Şcolar Judeţean Constanţa, SC Raja SA, SC Enel Distribuţie Dobrogea SA, SC Congaz SA, Rompetrol Rafinare, Global Security Systems, General Electric –Service Center Ovidiu şi Societatea Naţională de Cruce Roşie – Filiala Constanţa. Printre echipajele de salvare participante a fost şi elicopterul Consiliului Judeţean Constanţa operat de S.C. Regional Air Services SA Tuzla.
 
„Rompetrol se implică în mod activ şi susţinut în evoluţia comunităţilor în care îşi desfăşoară activitatea, la exerciţiul de astăzi contribuind şi companiile de pe platforma Petromidia – Rompetrol Rafinare, Rompetrol Quality Control, Global Security Systems şi Medlife. Pentru specialiştii noştri, astfel de exerciţii permit o verificare a cunoştinţelor privind managementul accidentului major dar şi o creştere a gradului de pregătire a acestora. Instalaţiile rafinăriei Petromidia sunt proiectate să reziste unor cutremure de peste 8 grade pe scara Richter, în condiţiile în care regiunea Dobrogea nu se regăseşte între zonele din ţară cu risc seismic major. La nivelul platformei nu s-au înregistrat efecte sau incidente în urma cutremurelor care au avut loc până în prezent în Dobrogea”, a declarat directorul general al Rompetrol Rafinare, Sorin Graure.

Ti-a placut articolul?

Comentarii