Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
04:13 20 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Donatorii de organe, prinsi intr-un conflict de interese

ro

28 Feb, 2008 00:00 918 Marime text
1204146702.jpg

Medicii neurochirurgi refuza sa declare moartea cerebrala a pacientului pentru a nu intra in conflict cu rudele

Deseori, se vorbeste despre umanitate sau moralitate, despre cat de important este sa iei decizia de a oferi unui tanar nadejdea ca poate, intr-un viitor apropiat, va spune adio saloanelor scorojite din spital, iar orele de dializa vor fi doar o amintire de mult apusa. Sunt doar vorbe. Prinsi in corvoada vietii cotidiene, tot mereu pe fuga, uitam sa acordam un minim de atentie la necazurile altora. Ba, mai mult, transformam ceea ce majoritatea considera un gest suprem intr-o adevarata afacere. In speranta ca vor face bani buni pe seama bolnavilor a caror viata mai atarna de un fir de ata, altii iau decizia de a posta pe Internet anunturi prin care, in schimbul unei sume consistente, isi pun la vanzare organele sau tesuturile sanatoase. Prof. dr.Vasile Sarbu, seful Clinicii de Chirurgie din cadrul Spitalului Clinic Judetean de Urgenta Constanta, spune ca persoanele dornice sa-si puna la dispozitie unul dintre organele sanatoase au devenit o raritate. "Nu prea sunt donatori in viata si suntem nevoiti sa prelevam organe sau tesuturi de la pacienti in moarte cerebrala", a explicat acesta.

Sa fie sau sa nu fie

De pacienti care sunt tinuti in viata doar conectati la aparate, unitatile sanitare nu vor duce lipsa niciodata. Intr-adevar, viata este dura, iar accidente au loc la tot pasul. Atunci, care sa fie impedimentul de a preleva organe in scopul umanitar si terapeutic de la un pacient in stare de moarte cerebrala? Raspunsul l-am primit tot de la seful Clinicii de Chirurgie. "Sunt medici neurochirurgi si neurologi care nu declara moartea cerebrala", a explicat acesta. Motivul invocat de Sarbu este faptul ca in aceasta declaratie sau nu a mortii intra niste "conflicte de interese stiintifice". Situatia este simpla: medicul care are in grija pacientul nu vrea sa-si puna in cap rudele acestuia. "La aflarea vestii, familiile s-ar putea sa fie revendicative", a adaugat Sarbu. Tocmai de aceea, este admis ca pacientul sa ramana conectat la aparate, chiar daca nu mai are nicio sansa de a iesi din starea vegetativa.

Se cauta rinichi

"Pentru 2008 au fost aprobate doua tipuri de transplanturi pentru Clinica de Chirurgie, de rinichi si de celule pancreatice. Am primit deja 850 de miliarde pentru cel de celule si 700 de milioane pentru cel renal", a declarat Sarbu. In concluzie, fondurile necesare pentru efectuarea interventiilor exista, problema este legata de adresabilitatea redusa a donatorilor. In prezent, 17 constanteni isi asteapta randul, iar, in medie, poate dura circa doi ani de zile pana cand este gasit un donator compatibil cu solicitantul. O bolnava care a fost externata, in urma cu doua zile, din Clinica de Chirugie are nevoie de un transplant de rinichi pentru a obtine dreptul la o viata normala. Absurditatea vietii este ca salvarea acesteia depinde de necazul altuia. "Avem un posibil donator care, din cauza unei hemoragii cerebrale, a intrat in moarte clinica. Nu am putut sa-i prelevam organele pentru ca identitatea acestuia este necunoscuta. Probabil ca in urmatoarele zile vom da de familia lui", a explicat Sarbu.

Scris de: {autor}Stefania CHERMANEANU{/autor}

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii