Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
00:10 21 05 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Doar 20 de persoane din 4000 stiu cum se transmite HIV/SIDA

ro

01 Dec, 2004 00:00 1226 Marime text

World Vision a testat cunostintele romanilor in privinta HIV/SIDA

Studiul asupra gradului de informare al romanilor in privinta HIV/SIDA s-a incheiat * Au fost aplicate 4100 de chestionare in sase judete ale tarii * Lipsa de informare si educare, acestea sunt concluziile sondajului * World Vision promite pentru inceputul noului an mai multe campanii de informare

Luna aceasta, Organizatia crestin-umanitara World Vision Romania a incheiat proiectul "Initiativa Speranta pentru HIV/SIDA" in cadrul careia a fost realizat si un studiu asupra gradului de informare a populatiei din Romania in privinta raspandirii HIV/SIDA. Proiectul, derulat pe parcursul unui an, a inceput pe 1 octombrie 2003, prin finantare World Vision si a avut ca beneficiari peste 12.500 de persoane. In ceea ce priveste studiul asupra gradului de informare al romanilor in privinta HIV/SIDA, acesta a fost realizat in 47 de comunitati din sase zone de dezvoltare comunitara in care World Vision desfasoara proiecte, mai exact in Constanta, Bucuresti, Cluj, Iasi, Dolj, Valcea, pe un esantion de 4114 persoane, dintre care 77,5% din mediul rural si 32,5% din mediul urban, 86,1% fiind persoane sub 18 ani si 11,6% cu varsta cuprinsa intre 19 si 49 ani si a constat in aplicarea unui chestionar anonim format din 18 intrebari majore cu peste 60 de intrebari de detaliu. Referitor la Constanta, localitatile unde au fost aplicate chestionare sunt Cumpana, Cobadin si Corbu.

Constantenii nu stiu cum se transmite virusul HIV/SIDA

In opinia Iuliei Boran, coordonator al proiectului din partea World Vision, rezultatele studiului nu sunt prea imbucuratoare, in conditiile in care doar 4,7% din participanti au identificat corect toate caile de transmitere ale virusului HIV, jumatate din acestea fiind identificate numai de un participant din zece. 96,5% dintre cei chestionati nu au identificat nici o metoda de prevenire a transmiterii mama-copil, 39,4%, - nici o modalitate de transmitere sexuala a infectiei HIV, iar 42,2% nu au identificat nici o modalitate de transmitere HIV prin sange infectat sau prin instrumente penetrante ale pielii, 25,8% neidentificand corect nici o modalitate de transmitere a infectiei HIV. Numai 0,2% din participanti au afirmat toate practicile, atitudinile si comportamentele pozitive, 6% avand numai atitudini, practici si comportamente negative. In ceea ce priveste protectia fata de infectia cu HIV, 31,5% dintre persoanele chestionate, nu au identificat nici o modalitate de protectie si doar 2,6% au identificat toate modalitatile de prevenire. Chestionarele au fost aplicate inaintea unei campanii de informare, insistandu-se mai mult pe mediul rural si in special pe copii, care se pare ca sunt mult mai deschisi si mai receptivi, in comparatie cu adultii, caracterizati de o puternica reticenta. Una dintre concluziile principale ale studiului ar fi aceea ca, din cauza lipsei de informare si educatie, lucrurile ar putea cunoaste o intorsatura nedorita oricand si tocmai din acest motiv trebuiesc luate anumite masuri. Ceea ce ar trebui facut pentru un mai puternic proces de informare, afirma coordonatorii proiectului, sunt in primul rand investitiile in informare /educare /comunicare HIV/SIDA, in special pentru scolile rurale, create facultati, catedre dedicate, cu rol de pregatire specifica a profesorilor care sa transmita mai departe o informatie corecta copiilor si de ce nu, facultati, catedre dedicate, cu rol de pregatire specifica a jurnalistilor. In acest sens, incepand cu luna ianuarie, in parteneriat cu Colegiul Comercial Carol I, Organizatia crestin umanitara World Vision Romania, va organiza ample campanii de informare avand ca tematica problematica HIV/SIDA.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii