Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
00:31 26 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Directorii de spitale trebuie sa aleaga intre plata salariilor si cheltuielile de intretinere

ro

15 Apr, 2003 00:00 782 Marime text

Problemele sanatatii

Neplata drepturilor salariale va face ca unitatea sanitara respectiva sa fie actionata in instanta * Cum directorii de spitale nu sunt vinovati, toate demersurile vor fi facute impotriva Guvernului * Presedintele "Siampa-Sanitas", Ani Borsi, este de parere ca reducerea numarului de paturi va duce, automat, la disponibilizari in randul personalului auxiliar * In plus, sistemul de achizitie prin intermediul licitatiilor electronice s-a dovedit a fi deficitar

Aproape de sfarsitul acestei luni, vor sosi banii destinati platii celui de-al XIII-lea salariu pentru cadrele medicale din judetul Constanta. Acesti bani nu vor ajunge insa pentru toate unitatile sanitare. In aceasta luna, foarte multe cadre medicale nu si-au primit nici drepturile salariale, in timp ce Ministerul Sanatatii si Familiei promite ceva, practic, imposibil: restructurarea paturilor nu va duce la disponibilizari in randul personalului auxiliar. Licitatiile electronice nationale au uitat de reactivii si mediile de cultura necesare desfasurarii activitatii in cadrul Spitalului de Pneumoftiziologie din Palazu Mare. Acestea sunt doar cateva probleme cu care se confrunta sistemul sanitar constantean.Personalul medical care isi desfasoara activitatea in cadrul unitatilor sanitare Efosan, Ftiziologie Agigea, Harsova si Baneasa nu si-a primit drepturile salariale aferente lunii aprilie. "Majoritatea spitalelor din judet se confrunta cu mari probleme din acest punct de vedere. Daca acorda salariile, nu mai au bani pentru celelalte cheltuieli materiale", a declarat liderul sindicatului "Siampa-Sanitas", Ani Borsi. Aceasta a mai precizat faptul ca neplata drepturilor salariale va face ca sindicatul "Siampa-Sanitas" sa actioneze in instanta unitatea sanitara respectiva. "Cum insa directorii de spital nu au nici o vina, toate demersurile noastre se vor indrepta tot asupra Ministerului Sanatatii si Familiei sau asupra Guvernului", a mai precizat liderul sindicatului constantean, Ani Borsi.

Vine al XIII-lea salariu

Pana pe data de 24 aprilie a acestui an, se vor primi banii pentru acordarea celui de-al treisprezecelea salariu pentru personalul medical din unitatile sanitare ale judetului Constanta. Aceasta este vestea cea mai buna, insa, tinand cont de faptul ca spitalele nu pot supravietui in momentul de fata, nu se stie cu precizie daca acesti bani vor fi dati. Oricum, nu toate spitalele ii vor primi. Pe data de 17 aprilie va avea loc, la Bucuresti, o intalnire a Consiliului National in cadrul caruia se va hotari daca sindicatele din sanatate vor mai organiza marsuri de protest, tinand cont de faptul ca situatia nu s-a schimbat absolut deloc.

Restructurarea de paturi implica si personalul

Liderul sindicatului "Siampa-Sanitas", filiala Constanta, Ani Borsi, nu crede in promisiunile facute de ministrul Sanatatii si Familiei, doctor Daniela Bartos. Astfel, aceasta a declarat ca reducerile de paturi din unitatile sanitare ale judetului nu vor atrage dupa sine restructurari de personal. Ani Borsi este de parere ca lucrurile vor decurge invers. "Daca se reduce numarul de paturi si nu se reduce si numarul personalului auxiliar, atunci acest fapt va veni in contradictie cu finantarea. Fondurile pentru salarii nu vor fi suficiente, deoarece scad prestarile de servicii medicale in baza carora se primesc si banii", a declarat liderul Ani Borsi.

Licitatia nationala a omis cateva amanunte

Criza de medii de cultura si reactivi cu care s-a confruntat Spitalul de Pneumoftiziologie din Palazu Mare se datoreaza proastei organizari a licitatiei electronice nationale. "Cand s-a organizat licitatia electronica nationala, nimeni nu s-a gandit ca ne trebuie reactivi si medii de cultura", a declarat liderul sindicatului constantean "Siampa-Sanitas", Ani Borsi. Mediul de cultura reprezinta un amestec de substante cu ajutorul caruia se stabilesc diagnostice. Directorul unitatii sanitare mai sus-mentionate, doctor Pall Eniko Vera, a afirmat ca a apelat la Institutul "Cantacuzino" din Bucuresti, care a trimis substantele respective. "Vor fi suficiente pentru inca o luna, pana cand Ministerul Sanatatii si Familiei va hotari daca ne vom organiza singuri licitatiile electronice sau daca ni le vor organiza ei, la nivel national", a completat liderul Ani Borsi.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii