Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
19:07 20 05 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Din nou in strada

ro

23 May, 2002 00:00 1054 Marime text

Nemultumiti de rezultatele negocierilor, membrii BNS si "Cartel Alfa" vor relua actiunile de protest

Pe 30 mai, va avea loc la Constanta un miting de protest la care vor participa aproximativ 2.000 de membri ai CNS "Cartel Alfa" * De asemenea, pe 10 iunie, va avea loc la Bucuresti un miting la care vor participa in jur de 600 de sindicalisti ai aceleiasi confederatii

Nemultumiti de tratativele purtate cu Guvernul, sindicalistii din BNS si "Cartel Alfa" au hotarat sa continue miscarile de protest. Acestia au cerut, in primul rand, ca salariul minim sa fie echivalentul in lei a 100 de euro, cresterea in cursul anului 2003 a venitului lunar la nivelul rezultat din cosul minim si repunerea in functionare a Comisiei Nationale de Indexare. Guvernul a propus ca salariul minim sa fie echivalentul a 70 de euro, insa nu a dat nici un raspuns cu privire la cresterea venitului lunar in cursul anului 2003 si a propus inceperea functionarii unei noi Comisii de Fundamentare a Cosului Minim, din ziua de 25 mai a anului in curs. S-a mai precizat ca schimbarea titulaturii nu trebuie sa conduca la reluarea discutiilor pe componenta cosului minim si la schimbarea atributiilor. De asemenea, pe lista de revendicari se afla si modificarea HG 1299/2001 astfel incat societatile care au profit si nu inregistreaza arierate sa poata creste salariile in functie de performantele economice. Guvernul a propus ca hotararea sa fie modificata incepand cu luna august a acestui an si nu a dat nici un raspuns in legatura cu modificarea OUG 79/2001, in sensul aplicarii acesteia pentru societatile fara profit, si rediscutarea criteriilor de corelare a cresterii salariale cu performantele economice inregistrate. Secretarul filialei constantene a CNS "Cartel Alfa", Ion Caraignat, a declarat ca Guvernul a fost de acord ca, incepand cu ziua de 1 ianuarie a anului 2003, sa fie adoptata Legea salarizarii la sectorul bugetar, avand urmatoarele principii: legea unitara pentru tot sectorul bugetar, baza de raportare unica, grila de ierarhizare care sa dea acelasi coeficient pentru functii cu responsabilitati echivalente, indexarea cu inflatia prognozata, corectand-o pe cea realizata pe anul precedent si adaugand procent din cresterea produsului intern brut. De asemenea, Guvernul nu a acceptat ca salariul minim sa creasca astfel incat sa permita pastrarea principiilor de constructie a grilelor.Tot in urma negocierilor s-a propus ca, prin noua lege a salarizarii, in sistemul bugetar sa se asigure o crestere a salariilor incepand cu 1 ianuarie 2003, astfel incat sa acopere integral inflatia, la care se va adauga o parte din cresterea produsului intern brut pentru societati, companiile nationale si regii autonome, iar dimensionarea fondului de salarii sa se faca pe baza indicatorilor economici specifici, asigurandu-se o crestere a veniturilor salariale cel putin egala cu rata inflatiei. Totodata, Guvernul nu a fost de acord cu acordarea tichetelor de masa.

Raspunsuri negative din partea Executivului

La cele mai multe dintre revendicarile privitoare la Legea sistemului public de pensii, Guvernul a dat raspunsuri negative. De asemenea, organele abilitate au fost reticente in legatura cu propunerile sindicalistilor referitoare la impozite, taxe si contributii, raporturi de munca si sistemul de securitate sociala. In aceeasi ordine de idei, nu s-au dat raspunsuri concrete sau satisfacatoare in privinta programelor de dezvoltare si politicilor financiare, iar in legatura cu unele propuneri referitoare la locurile de munca mai multe si mai stabile, precum si cele privitoare la combaterea eficienta a coruptiei, in principiu s-a cazut de acord. Sindicalistii sunt nemultumiti de rezultatele negocierilor si vor continua actiunile de protest. Secretarul filialei constantene a CNS "Cartel Alfa", Ion Caraignat, a mai declarat ca in ziua de 30 mai va fi organizat la Constanta un miting de protest la care vor participa aproximativ 2.000 de sindicalisti. De asemenea, in ziua de 10 iunie, va avea loc la Bucuresti un miting la care vor participa in jur de 600 de membri ai aceleiasi confederatii.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii