Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
15:35 22 01 2019 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

De Unirea Principatelor Coroane, spectacole şi slujbă religioasă, la Cumpăna (galerie foto)

ro

25 Jan, 2014 00:00 1363 Marime text
Administraţia publică locală din Cumpăna, alături de primarul Mariana Gâju, consilierii locali, elevii Liceului Nicolae Dumitrescu şi locuitorii comunei au cinstit, ieri, memoria eroilor României.

Cu prilejul aniversării a 155 de ani de la Unirea Principatelor Române, Consiliul Local şi Primăria Cumpăna a organizat mai multe manifestări, care au debutat ieri, la ora 11.00, la Monumentul Eroilor din localitate. După intonarea imnului de stat şi oficierea slujbei religioase de preoţii parohi, primarul Mariana Gâju a numit acestă zi „exemplu pentru viaţa noastră”.

„Astăzi, aniversăm155 de ani de la înfăptuirea unui act crucial din istoria poporului nostru: Unirea Principatelor Române. O zi pentru eternitatea românilor, moment istoric decisiv pe drumurile de jerfe şi glorii al luptei pentru desăvârşirea unităţii noastre naţionale statale. O zi pe care o luăm drept exemplu pentru viaţa noastră.  24 ianuarie este o zi specială pentru români, amintindu-ne cu admiraţie de reuşita eroilor noştri şi dorindu-ne un nou moment de curaj în istorie, pentru binele nostru şi al celor care vor veni în urma noastră.
Cei 155 de ani care au trecut de la Unire ne-au arătat care este distanţa de la efort la recompensă. Faptele eroilor noştri noştri sunt cele care ne permit să fim ceea ce suntem astăzi. Lupta românilor din toate timpurile a fost dusă pentru noi, cei care  suntem acum aici, pentru că noi suntem cei care ne bucurăm astăzi de reuşita lor, la fel cum mâine sperăm să se bucure copii noştri de reuşitele noastre.
Istoria ne ajută să ne cunoaştem pe noi înşine, să ne proiectăm viitorul cu realism şi să ne judecăm în chip adecvat potenţialul şi valorile pe care punem miza în competiţia dezvoltării de azi. Sunt convină că Unirea este cheia de boltă a puterii noastre. Tot ce s-a întâmplat în aceşti 155 de ani nu ne-a împiedicat să ştim ce vrem. Aducem un pios omagiu tuturor eroilor  neamului românesc,mai ales celor care mai sunt azi printre noi, mulţumindu-le pentru demnitatea cu care au apărat interesele şi integritatea României Unite”, a declarat Mariana Gâju.

Din partea Primărie Cumpăna, cei doi veterani în viaţă, Ion Ceapă, care este şi cel mai în vârstă locuitor al comunei, şi Gheorghe Crăciun, au primit câte o diplomă de onoare şi câte 200 de lei.

Manifestările au continuat cu un ceremonial de depunere a coroanelor de flori la Monumentul Eroilor, urmat de defilarea gărzii de onoare susţinută de o subunitate de onor din cadrul U.M. 01375 Constanţa.

Ziua a continuat cu un spectacol pregătit de preşcolarii şi elevii din localitate. Elevii de la Liceul Nicolae Dumitrescu vor prezenta un montaj literar-artistic dedicat Unirii Principatelor Române. Membrii Ansamblurilor folclorice Româncuţa şi Muguraşii Cumpenei au încheiat manifestările cu un spectaculos moment artistic.

Ti-a placut articolul?

Comentarii