Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
23:56 19 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

De ce îi acoperă Casa de Asigurări de Sănătate Medici de familie prinşi pe picior greşit

ro

24 May, 2013 00:00 2952 Marime text
Casa de Asigurări de Sănătate Constanţa a desfăşurat pe parcursul anului trecut şi în primele trei luni ale anului în curs un şir de controale la cabinetele medicale, ambulatoriul de specialitate, spitale, furnizori de medicamente şi laboratoare. Astfel, angajaţii CASA Constanţa au descoperit un deficienţe în toate domeniile verificate. Primii pe listă – medicii de familie.

La capitolul asistenţa medicală primară (medicii de familie), angajaţii CASA Constanţa  au descoperit deficienţe, printre care amintim: nerespectarea ordinului pentru aprobarea modelului unic al certificatului de concediu medical şi a instrucţiunilor privind utilizarea şi modul de completare a certificatelor de concediu medical pe baza cărora se acordă indemnizaţii asiguraţilor din sistemul asigurărilor sociale de sănătate; completarea corectă şi la zi a formularelor utilizate în sistemul asigurărilor sociale de sănătate, respectiv cele privind evidenţele obligatorii, cele cu regim tipizat şi cele tipizate, dar şi respectarea prevederilor actelor normative referitoare la sistemul asigurărilor sociale de sănătate. De asemenea, medicii de familie au fost avertizaţi să respecte protocoalele de practică pentru prescrierea, monitorizarea şi decontarea tratamentului în cazul unor afecţiuni, elaborate de Casa Naţională de Asigurări de Sănătate. Printre neregulile constatate se mai numără nerespectarea Ordinului privind aprobarea Normelor metodologice de aplicare în anul 2012 a Contractului - cadru privind condiţiile acordării asistenţei medicale în cadrul sistemului de asigurări sociale de sănătate pentru anii  2011-2012.

Astfel, medicii de familie sunt obligaţi să completeze formularele cu regim special utilizate în sistemul de asigurări de sănătate (bilet de trimitere către alte specialităţi sau în vederea internării, bilet de trimitere pentru investigaţiile paraclinice, prescripţie medicală) cu toate datele pe care acestea trebuie să le cuprindă conform prevederilor legale în vigoare. „În cazul nerespectării acestei obligaţii, CASA recuperează de la aceştia contravaloarea serviciilor medicale recomandate cu sau fără contribuţie personală prescrisă, care au fost eliberate de alţi furnizori medicali în în baza acestor formulare”, au precizat reprezentanţii CASA Constanţa. Lista neregulilor găsite anul trecut la medicii de familie continuă cu nerespectarea Ordinului privind aprobarea Normelor tehnice de realizare a Programului pentru compensarea cu 90% a preţului de referinţă al medicamentelor pentru pensionari cu venituri realizare numai din pensii de până la 700 de lei pe lună. !medicul de familie este obligat să consemneze în fişa medicală a pensionarului şi în registrul de consultaţii numărul talonului de pensie şi cuantumul pensiei şi să anexeze în fişa medicală declaraţia dată pe proprie răspundere de către pensionar”, mai spun reprezentanţii CASA Constanta.

Cum au fost sancţionaţi medicii de familie?

Potrivite Casei de Asigurări de Sănătate Constanţa, pentru toate deficienţele constatate, pe parcursul anului trecut, au fost aplicate 47 de măsuri, care au constat în sancţiuni cu avertismente şi s-a imputat suma de 9.046,75 de lei. Cât privesc amenzile aplicate în primele trei luni ale anului în curs, au fost dispuse 126 de măsuri, care au constat în sancţiuni cu avertismente şi s-au imputat suna de 9.111, 40 lei.
Facem precizarea că în ciuda insistenţelor noastre scris Casa de Asigurări de Sănătate Constanţa nu ne-a pus la dispoziţie nume de medici de familie de care ar trebui să ne ferim sau pe care ar trebui să îi evităm, instituţia statului protejându-i pe cei care într-un fel sau altul ”fentează” pacienţii sau chiar legea.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii