Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
15:09 26 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Dan Matei Agathon o dă la-ntors cu ordonanţa pentru continuarea construcţiilor în sezonul estival pe litoral (galerie foto)

ro

05 May, 2014 00:00 1844 Marime text
Preşedintele Federaţiei Patronatelor din Turism şi Servicii (FPTS) şi fostul ministru al Turismului, Dan Matei Agathon, a comentat declaraţiile primului ministru Victor Ponta privind emiterea unei ordonanţe de urgenţă care va permite autorităţilor locale să poată construi şi în sezonul estival, în cazul proiectelor care sunt începute cu fonduri europene.
 
„Există o lege care interzice continuarea construcţiilor în perioada sezonului estival, între 15 mai şi 15 septembrie. Mă aşteptam ca măcar în mini-vacanţa de 1 Mai să fi fost sistate lucrările. Dar derogarea pe care vrea să o facă Ponta se referă doar la lucrările finanţate din bani europeni. Sunt de acord. Nu putem fi atât de obtuzi şi să pierdem bani europeni. Cele trei pasarele pietonale sunt binevenite, deoarece puştii cu maşini circulă cu viteză mare pe bulevardul Mamaia şi provoacă accidente. De asemenea, consolidarea şi reabilitarea falezei din Mamaia sunt binevenite, pentru că acesta este un loc îndrăgit de turişti. Problema este că lucrările trebuie să fie terminate de constructor până pe 15 iunie. Deşi mă îndoiesc“, a spus Dan Matei Agathon.
 
Reamintim că premierul Victor Ponta i-a promis primarului Radu Mazăre că marţi va fi emisă o Ordonanţă de Urgenţă care le va permite autorităţilor locale să poată construi şi în sezonul estival în cazul proiectelor care sunt începute cu fonduri europene. Declaraţiile premierului au fost făcute în contextul unei vizite de semi-lucru efectuate de Victor Ponta la Constanţa, pe 1 mai. Premierul a inspectat, alături de primarul Radu Mazăre, o parte din lucrările de construcţii care se efectuează în staţiunea Mamaia, pe bani europeni, prilej pentru a constata necesitatea unei OUG. „Am şi eu 30 de ani de când vin la Mamaia şi nu-mi vine să cred că în sfârşit, după 30 de ani, o să se facă toate lucrurile acestea. Cu atât mai tare mă bucur că nu sunt din bani locali sau din bani de la Guvern, ci sunt bani europeni. E o idee bună să lucreze în continuare, nu să lăsăm şantier aici până pe 15 septembrie şi să umble lumea prin pietre şi gropi şi moloz. Evident că dăm ordonanţa“, a spus Victor Ponta.
 
Anterior mini-vacanţei de 1 Mai, Federaţia Patronatelor din Turism şi Servicii atrăgea atenţia autorităţilor că lucrările de construcţii pot afecta traficul de turişti. „Dacă cineva crede că turiştii români mai au chef să se relaxeze printre schele şi muncitori, se înşeală amarnic şi nu este atent la faptul că există şi alternativa altor destinaţii de litoral, în afară de cel românesc. Aşa încât îi sfătuim pe cei implicaţi fie să le încheie rapid, fie să amâne lucrările de amenajare pentru sezonul estival în perioada de după 1 Mai, dacă nu doresc să dea senzaţia că litoralul românesc este inspirat din opera Meşterului Manole, fiind mereu în construcţie, dar niciodată terminat. Prima impresie este întotdeauna cea mai importantă! Dacă 1 Mai ne va găsi cu litoralul în paipanele, iar o să ne plângem că ne fug turiştii la bulgari, la greci sau la turci. Şi va fi numai vina noastră! Suntem în capitalism, iar concurenţa îşi spune cuvântul. Dacă nu facem efortul ca ceea ce oferim să arate bine şi îngrijit, iar turiştii să nu participe obligatoriu la eforturile de amenajare anuale, atunci vom suporta consecinţele. Să nu ne facem iluzii, nimeni nu vine pe litoral ca să se distreze printre betoniere şi materiale de construcţii. Aşa cum ne aşternem prima impresie de 1 Mai, aşa o să avem şi sezonul estival! De aceea, revenim cu îndemnul de a-i feri pe turiştii care vor alege litoralul românesc, pentru mini-vacanţa de 1 Mai, de lehamitea lucrurilor pe jumătate terminate şi de paragina şantierelor în desfăşurare“, scrie într-un comunicat al Federaţiei Patronatelor din Turism şi Servicii.
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii