Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
04:28 29 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Cumplita boala a uitarii

ro

25 Oct, 2002 00:00 900 Marime text

Oameni care nu mai stiu cine au fost

In evidentele Spitalului Clinic de Urgenta Constanta sunt numai 15 bolnavi care sufera de Alzheimer * In realitate, numarul lor este mult mai mare, pentru ca familiilor acestora le este rusine cu astfel de bolnavi * Pentru tratarea teribilei boli nu exista remediu * In judet nu se afla nici un azil pentru cei care sufera de asa ceva

Alzheimer, boala cu nume parca venit dintr-o lume necunoscuta, este una dintre cele mai teribile care poate lovi omul. Nu are leac si nici nu da semne vizibile de aparitie. Suferinzii de aceasta boala mor linistiti, fara sa stie cine au fost, ce au fost, ce lasa pe lume, ce ramane in urma lor. Pentru ei nu exista griji, nu exista bucurii. Sunt ca piatra. Nu mai stiu ce sunt sentimentele. Pentru ei timpul nu mai exista. Nici cuvinte nu mai stiu, desi au vorbit pana au fost loviti de cumplita boala. Vorbesti cu ei, dar nu stiu ce spui. Te asculta, uneori cu atentie, dar nici unul dintre ei nu pricepe ce spui. Cuvintele pentru ei nu au valoare, nu au sens. Un bolnav de Alzheimer nu-si recunoaste familia, nu-si mai recunoaste fratii, surorile, copiii, nepotii. Este o boala care sterge memoria. Poate sa apara fara probleme deosebite inainte de o evolutie foarte puternica si brusca sau se poate transmite ereditar. Necazul este ca de cele mai multe ori nu se mai poate face nimic. Boala este ireversibila, nu se amelioreaza, nu da inapoi. Cei mai multi dintre cei care au astfel de bolnavi in familie se rusineaza cu ei, ii duc undeva la un azil. Cand se duce cineva la ei, acolo unde sunt, cei vizitati nu-i recunosc pe vizitatori. Boala Alzheimer este o boala progresiva, degenerativa a creierului, o forma comuna de nebunie. Nebunia, in sensul ei larg, afecteaza unu din 20 de oameni cu varste de peste 65 de ani. Boala Alzheimer este intalnita intr-o proportie de aproximativ 50% la persoanele care au trecut de varsta de 80 de ani, insa nu este exclusa aparitia ei si la persoanele cu varste cuprinse intre 30 si 40 de ani. Purtatorul de cuvant al Colegiului Medicilor, Victor Loghin, a declarat ca nu sunt cunoscuti factorii care duc la aparitia acestui tip de dementa vasculara. Cert este faptul ca 5% din populatia de peste 60 de ani este predispusa bolii, riscul crescand o data cu inaintarea in etate. Specialistii in neurologie au declarat ca, in cazul in care oamenii ar ajunge sa depaseasca varsta de 100 de ani, mai bine de jumatate dintre ei ar suferi de Alzheimer. Rasa, profesia, mediul de viata, conditiile socio-economice nu sunt factorii care determina aparitia dementei. Alzheimer inseamna, pe scurt, pierderea functiilor cognitive (mintale), situatii in care declinul intelectual impiedica desfasurarea activitatilor profesionale si cotidiene. Aspectele clinice si paraclinice ale acestei boli sunt asemanatoare, indiferent de varsta de debut al afectiunii. La persoanele ce depasesc varsta de 65 de ani, prevalenta bolii Alzheimer se dubleaza la intervale de cinci ani, ramanand constanta in a zecea decada.

Un inginer nu stie nimic despre el

H.G., de 69 de ani, unul dintre cei care sunt afectati de aceasta boala, nu-si mai aminteste nimic despre persoana sa. El a fost, la un moment dat, directorul uneia dintre cele mai mari fabrici. Toti il stiu ca un om destept, meserias de exceptie, ba chiar in timpul lui Ceausescu a inregistrat la Oficiul pentru Marci mai multe inventii si inovatii, rod al creatiei lui tehnico-stiintifice. Pentru ce a facut atunci, chiar a fost recompensat, unele dintre inventiile sale aplicandu-se si acum. Astazi, nu mai stie cum il cheama, ce face, ce a facut candva. Memoria lui este goala. Nu stie nimic despre familia lui, despre sotie, despre copii. Are mereu o figura trista, cu privirea pierduta. Nu zambeste, nu raspunde la glume. Pentru el nu exista nimic care sa-l bucure. Nu stie nici daca traieste macar. Iese uneori pe poarta casei si pleaca fara o directie anume. Trebuie mare atentie cu el. Odata a plecat si nu s-a mai intors. L-a gasit politia noaptea, ratacind aiurea pe strazi. Sotia este disperata, pentru ca, indiferent ce ii face, nu ii convine si nu-i prieste.

Boala loveste dupa prima tinerete

Boala este lenta si progresiva, iar semnele de afectare neurologica cuprind hemiparezele sau deficientele de camp de vizual. Confuziile si tulburarile vizuale sunt obisnuite in cazul acestei boli, fiind afectata si capacitatea de gandire. Este mereu prezenta pierderea episodica, de lunga durata, a memoriei, in sensul ca pacientii nu pot invata si nu isi pot reaminti secvente sau informatii care le-au primit la un interval de cinci sau zece minute. In timpul depresiei, unii pacienti pot prezenta modificari de comportament prin adoptarea unor atitudini ostile chiar si fata de cei dragi lor. La nivelul judetului Constanta exista 15 bolnavi care sufera de Alzheimer, toti cu varste de 60 de ani, insa, in realitate, numarul lor este mult mai mare. Statisticile arata ca acestia au fost depistati, din intamplare, de catre medicul de familie. Purtatorul de cuvant al Colegiului Medicilor, Victor Loghin, a declarat ca pacientul, o data cu inaintarea in varsta si cu gradul de avansare a bolii, poate ajunge chiar la stadiul de sugar. Este momentul in care capacitatile intelectuale se pierd complet. In judetul Constanta nu exista nici un centru pentru acesti bolnavi. Din cauza faptului ca Alzheimer este o boala neurologica si nu psihica, bolnavii sunt tratati la domiciliu. In cazul in care apar complicatii grave, se pot prezenta la sectia de Neurologie din cadrul Spitalului Clinic Judetean de Urgenta Constanta, insa, dupa ce tratamentul lor ia sfarsit, bolnavii de Alzheimer se intorc acasa. Lipsa unui centru pentru ingrijirea bolnavilor face ca depistarea lor sa fie destul de anevoioasa, fapt pentru care Centrul de Statistica are inregistrati doar 15 de pacienti care sufera de aceasta boala.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii