Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
01:58 20 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Cristian Andrei este condamnat la moarte de propria sa mama

ro

16 Jul, 2003 00:00 1449 Marime text

Dupa doi ani de la nastere, un copil este in continuare internat in spital

Un baietel de numai doi anisori a ratat sansa de a avea o viata normala din cauza mamei sale * Aceasta nu a fost de acord cu trimiterea fiului sau la Cluj, pentru investigatii aprofundate si o eventuala operatie * El sufera de o boala congenitala de inima complexa cianogena # Afectiunea este foarte grava, iar operatia de care are nevoie implica riscuri vitale * Parintii copilului sunt despartiti, iar mama sa il viziteaza foarte rar * Cotidianul "ZIUA de Constanta" a lansat o campanie de colectare de fonduri pentru salvarea micutului * In contul deschis de redactorii ziarului s-au strans mai multe zeci de milioane de lei

Revenim asupra cazului unui baietel in varsta de doi ani din judetul Constanta care are nevoie urgenta de o operatie pe cord si pentru care cotidianul "ZIUA de Constanta" a deschis un cont la Banca Transilvania, cu numarul 2511000014510639. Cristian Andrei Jumuga este internat in cadrul Sectiei de Terapie Intensiva - Pediatrie a Spitalului Clinic Judetean de Urgenta Constanta de cand avea varsta de numai trei saptamani, deoarece s-a nascut cu o boala congenitala de inima complexa cianogena (ventricul unic cu transpozitie de mari vase). Medicul primar pediatru Elena Leu ne-a declarat ca parintii il viziteaza foarte rar, iar asistentele spun ca, de fiecare data cand mama acestuia l-a luat pentru o scurta perioada de timp acasa, l-a adus foarte bolnav. "In luna martie a fost ziua lui si i-am serbat-o aici, in spital", a mai precizat medicul Elena Leu. Mama baiatului nu a venit atunci nici macar sa-l vada. Boala de care sufera baietelul este destul de grava, iar operatia de care are nevoie implica riscuri vitale.

Medicii fac eforturi uriase

"A fost trimis pentru evaluare si interventii chirurgicale in diferite clinici de chirurgie cardiovasculara din Bucuresti si Timisoara", a precizat medicul primar pediatru Elena Leu. Aceasta a mai afirmat faptul ca operatia nu poate fi efectuata in tara, deoarece nu exista medici pregatiti pentru astfel de interventii. In plus, acestia nu au nici dotarea necesara pentru a face interventia pe cord. Specialistii constanteni din cadrul Sectiei de Terapie Intensiva - Pediatrie se tem de faptul ca inima micutului ar putea sa cedeze oricand, iar pe zi ce trece rezistenta organismului scade din cauza afectiunii.

O familie destramata

Situatia copilului este cu atat mai complicata cu cat parintii sai sunt despartiti. Mama lui Cristian a trait in concubinaj cu un barbat, tatal micutului, de care s-a despartit. In momentul de fata, traieste cu un alt barbat, cu care mai are un bebelus in varsta de numai noua luni. Acestia locuiesc in Constanta, pe bulevardul Tomis, intr-un apartament in paragina, descurcandu-se foarte greu. Cadrele medicale care lucreaza in sectia unde este internat micutul spun ca s-au obisnuit cu Cristian Andrei si au inceput chiar sa-l indrageasca. In luna martie, baietelul a implinit varsta de doi ani. Medicii s-au gandit sa ii faca o surpriza. Ei i-au cumparat un tort si i-au facut si cateva cadouri. Mama micutului nu a venit nici macar cu o portocala. Din pacate, starea baietelului se agraveaza, iar operatia este inevitabila.

Trenul vietii, pierdut din cauza mamei

In urma cu aproximativ doua saptamani, micutul trebuia transportat cu salvarea la un centru de chirurgie cardiaca din Cluj, unde i se pregatea o interventie chirurgicala care-i putea ameliora starea. Aici, Cristian trebuia supus unor investigatii pentru ca medicii sa-si poata da seama de gravitatea malformatiei si a complicatiilor care i-au aparut la plamani. Medicii de la Spitalul Clinic Judetean de Urgenta Constanta au rasuflat usurati cand au obtinut acordul verbal al mamei, dat fiind faptul ca, timp de o luna de zile, s-au straduit sa obtina aceasta programare. "Daniela, mama baiatului, a fost anuntata in legatura cu data la care acesta a fost programat. A venit la spital impreuna cu bunica micutului si a spus ca doreste sa-l insoteasca la Cluj, sa stea alaturi de el", a declarat medicul primar pediatru Elena Leu, care s-a ocupat indeaproape de cazul micutului Cristian. Pentru ca mama lui se deplaseaza cu foarte mare greutate, medicii au lasat-o sa se mai gandeasca. Ea a refuzat acest lucru, fiind hotarata sa-si insoteasca fiul la Cluj. A ramas stabilit ca Daniela Jumuga sa se prezinte la spital pe data de 7 iulie, pentru a i se face internarea, urmand ca in cursul zilei de marti, 10 iulie, cu ajutorul unei ambulante, echipele de medici impreuna cu cei doi sa plece spre Cluj.

Dumnezeu cu mila

Vazand ca mama copilului nu mai vine, medicul Elena Leu a sunat la familia Jumuga pentru a vedea care este situatia. Auzind ca este vorba de un medic, Daniela, mama lui Cristian, a refuzat orice discutie. Medicul Elena Leu a trimis, in cursul aceleiasi zile de duminica, 7 iulie, o asistenta la domiciliul Danielei Jumuga, pentru a primi din partea acesteia macar acordul scris spre a putea transporta micutul la Cluj. Din pacate, Daniela nu a fost de gasit. Asistenta a stat de vorba cu bunica baietelului, care nu avea dreptul de a semna in locul fiicei sale. Seara, alte doua asistente au revenit la domiciliul femeii, din bulevardul Tomis. De data aceasta, Daniela era acasa, insa nu a semnat, pe motiv ca nu stie sa scrie si nici sa citeasca. Contrar afirmatiilor anterioare, mama copilului a semnat totusi impotriva plecarii copilului la Cluj si impotriva continuarii oricaror investigatii. Cu alte cuvinte, aceasta i-a luat dreptul copilului la o viata normala, i-a anulat unica sansa de vindecare.

La fata locului

Reporterii "ZIUA de Constanta" s-au deplasat la domiciliul familiei Jumuga. Cum era de asteptat, mama lui Cristian nu era acasa. S-a purtat o conversatie cu bunica micutului. Intrebata de soarta fiicei sale Daniela, batrana a raspuns ca nu stie unde s-a dus, dar cu siguranta ca "vine la noapte". Reporterii cotidianului nostru i-au explicat bunicii necesitatea transportarii nepotului la Cluj si posibilitatea ca viata acestuia sa-i fie salvata. Raspunsul a fost: "Viata lui este in mainile lui Dumnezeu, nu in cele ale unui medic. El va urma calea pe care i-o arata Dumnezeu. Ce stie un medic despre viitorul lui?". Bunica lui Cristian este de parere ca medicii sunt inutili si doresc raul copilului. "Cine stie ce-i fac ei acolo? Daca, odata ajuns acolo, il lasa de izbeliste si moare cu zile?". Tinand cont de faptul ca medicii de la Constanta au facut eforturi enorme pentru obtinerea rezultatelor la analizele la care Cristi a fost supus, nu se pune problema ca micutul sa fie abandonat acolo. "Ne-am atasat de el foarte mult si vom face tot ce vom putea ca sa-l salvam", a declarat, in urma cu cateva saptamani, medicul Elena Leu, cea care are mare grija de copil.Dupa ce reporterii nostri i-au explicat femeii toate etapele si au subliniat rolul acestor analize in salvarea vietii micutului, bunica lui Cristian ne-a promis ca o va convinge pe fiica sa sa dea o declaratie prin care sa fie de acord cu plecarea la Cluj si cu efectuarea unei eventuale operatii chirurgicale. Speram doar sa nu fie prea tarziu... Vom reveni cu noi amanunte despre acest caz.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii