Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
21:26 26 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Compania de evaluare DARIAN Preţul apartamentelor din Constanţa s-a stabilizat

ro

21 Jan, 2014 00:00 2312 Marime text
Apartamentele din Constanţa s-au oprit din cădere, înregistrând pe alocuri uşoare creşteri, preţul terenurilor continuă să scadă, iar chiriile la spaţiile de birouri se stabilizează. Aşa arată piaţa imobiliară în cea de-a doua jumătate a lui 2013. Preţul de vânzare al apartamentelor vechi din Constanţa s-a situat în semestrul 2 al lui 2013 la o medie de circa 839 de euro pe metrul pătrat, aproximativ la acelaşi nivel cu cel de la finalul anului 2012 şi cu aproximativ 42% mai mic faţă de perioada de început a crizei, anul 2008 – relevă datele companiei de consultanţă şi evaluare DARIAN prin biroul local Constanţa.

Pentru al şaselea an consecutiv, compania Darian DRS SA, cel mai important jucător independent de pe piaţa de evaluări din România, prima companie din ţară acreditată RICS la nivel corporativ, lansează studiul „Analiza pieţei imobiliare" alături de “Indicele Imobiliar Darian”. Studiul cuprinde cele mai mari 27 de oraşe din România, analizând evoluţia pieţei pe fiecare sector al pieţei imobiliare, fiind singura analiză exhaustivă de acest fel la nivel naţional, care ia în considerare preţurile de tranzacţionare. În cele mai scumpe zone ale oraşului – Centru, zona Peninsulară, Faleză Nord – apartamentele vechi cu două camere, de exemplu, s-au vândut cu preţuri cuprinse între 920 şi 1.100 euro/mp, în timp ce pentru acelaşi tip de apartamente din zone mai slab cotate, cum ar fi CET sau I.C Brătianu, preţurile au fost cuprinse între 880 şi 950 euro/mp. Comparativ, la nivel naţional, în semestrul II din 2013, preţul mediu de tranzacţionare al apartamentelor vechi, a fost de aproximativ 684 euro/mp, în scădere cu aproximativ 41% faţă de perioada de început a crizei şi cu aproximativ 2% mai mici comparativ aceeaşi perioadă din 2012. Cele mai scumpe apartamente rămân în continuare în Bucureşti, unde preţul mediu a fost în al doilea semestru din 2013 de 957 euro/mp. „În viitor tendinţa de scădere a preţurilor se va păstra cel mai probabil şi pe termen mediu, în condiţiile în care economia nu dă semne solide de redresare.

Principalii factori ar putea fi cei determinaţi de limitarea finanţării bancare de programul Prima Casă şi de veniturile insuficient de ridicate ale potenţialilor cumpărători”, a declarat Adrian Crivii, preşedintele companiei de evaluare DARIAN. În ceea ce priveşte apartamentele noi, şi preţul acestora a stagnat pe parcursul anului 2013, faţă de perioada de început a crizei imobiliare, anul 2008, însă s-a înregistrat o scădere de aproximativ 37%. Preţurile terenurilor din Constanţa au scăzut în cea de-a doua jumătate a anului 2013 cu aproximativ 4% faţă de aceeaşi perioada a lui 2011 şi cu un considerabil 75% faţă de 2008, perioada de început a crizei. Raportul privind analiza pieţei imobiliare realizat de compania Darian mai relevă faptul că preţurile de închiriere ale spaţiilor de birouri din Constanţa se menţin constante pe parcursul anului 2013. Chiriile pentru spaţiile de birouri de clasa A s-au situat între 7,5 şi 13 euro pe metrul pătrat, în timp ce chirile spaţiilor de clasa B se situează între 6,5 şi 11 euro/mp.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii